fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Солени спаначени палачинки

Солени спаначени палачинки

Живея (почти) на брега на морето и все още не сме усетили топлите галещи лъчи на слънцето. Тук температурите още са почти зимни. Често е мрачно и мъгливо, но пък менюто е вече пролетно. Любимите солени палачинки с броколи отстъпиха място на нежните спаначени палачинки. Толкова са меки, деликатни и… еластични. Не мога с думи да пресъздам колко са прекрасни. Текстурата им е невероятна. Все едно са приготвени с бяло брашно, но не са. Тези солени спаначени палачинки лесно се навиват, без да се начупват. Вкусни са както топли, така и студени. Подходящи са за закуска, обяд, дори и за вечеря.

Без глутен и зърнени храни, без млечни продукти, без ядки, мая и соя. Солените спаначени палачинки са съвместими с почти всеки хранителен режим.  Ако не си веган или в елиминационна фаза на АИП, разбира се.

Солени спаначени палачинки, без глутен, палео

За приготвянето на тези солени спаначени палачинки са необходими само 3 съставки, ако не броим щипките сол и сода. Мисля, че последните 2 се намират във всеки кухненски шкаф. Всъщност, тези спаначени палачинки ще станат разкошни дори и без сода. Тя им придава лека фееричност и щипка допълнителна мекота.

Как започва твоята събота? У нас, дори и съботната сутрин е напрегната. Закуската трябва да бъде приготвена и сервирана за 15 минути, защото след това всички излизаме по задачи. Палачинките са чудесен избор за закуска, защото всички ги харесват и никой не се мръщи при думите „палачинки за закуска“. Рецептата за тези изкушаващи солени палачинки, които виждаш на снимките, се роди спонтанно в една такава събота сутрин.

Солени спаначени палачинки

Рутинно посегнах към яйцата без да имам конкретна идея какво ще приготвя с тях тази сутрин. Пред погледа ми попадна торбата със спанак. Когато е в сезон, винаги имам спанак в хладилника. Най-често го използвам като основа или добавка в различни салати и по-рядко в супи. Извадих спанака, измих 2-3 шепи от него. Леле, колко беше кален… Нямах друга алтернатива и трябваше да го измия. След това направо сложих яйцата, спанака и няколко листа пресен джоджен в кухненския робот. Разбих продуктите до гладка смес, добавих супена лъжица кокосово брашно, щипка сол и сода бикарбонат и изпекох спаначените палачинки в загрят тиган. Гарнирах с пастет от авокадо, малко пресни, сезонни и ферментирали зеленчуци, за някои членове от семейството добавих и резени домашна луканка…Предполагам се досещаш как продължава историята нататък и за колко време бяха изядени палачинките.

Солени спаначени палачинки
Солени спаначени палачинки

Солени спаначени палачинки

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 20 mins

Ingredients
  

  • 2 бр големи яйца
  • 2 шепи листа спанак
  • 4-5 бр листа пресен джоджен
  • 1 с.л. кокосово брашно
  • щипка сода бикарбонат
  • щипка сол
  • твърда мазнина за намазване на тигана (гхи, патешка или свинска мас)

Instructions
 

  • Измий спанака и го почисти от дръжките. Отстрани и по-големите жили, ако листата са по-едри.
  • Сложи яйцата, спанака, джоджена в кухненския робот.
  • Смели продуктите, докато се получи гладка зелена смес.
  • Добави кокосовото брашно, предварително размесено със содата.
  • Сложи тиган с незалепващо покритие да загрява. Преди всяка палачинка съвсем леко го намазвай с мазнина.
  • Сложи 2 с.л. от сместа в тигана и внимателно, с кръгови движения и с помощта на лъжицата я разстели, за да се получи тънка и равномерна палачинка. Изпечи за кратко от двете страни.
  • Гарнирай спаначените палачинки с плънка по желание и сервирай.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Други рецепти за палачинки

Няколко последни съвета от мен:

  • За да не ти се наложи да хапваш палачинки с „конци“, използвай по-млади листа спанак и внимателно отстрани всички дръжки.
  • Старателно измий спанака, за да не хрупаш песъчинки после.
  • Замести спанака с лапад, коприва или друга пролетна зеления по твой вкус.
  • Гарнирай палачинките според вкуса си и това, с което разполагаш в хладилника.

Ако ти е харесала рецептата за солени спаначени палачинки, сподели я със специални за теб хора, за които полезната и вкусна храна е важна. Благодаря!

Още рецепти

Кантучини с бадеми (без глутен)

Станка Стоянова

Мармалад от кайсии с мед и канела

Станка Стоянова

Задушен спанак

Станка Стоянова

11 коментари

Даниела Вълканова август 17, 2017 at 09:16

Здравейте, палачинките изглеждат много апетитно и искам да ги направя веднага, но дали биха се получили със замразен спанак? Благодаря

Отговор
Станка Стоянова август 17, 2017 at 14:41

Здравейте!
Не съм опитвала със замразен спанак, но не виждам причина да не се получат. Мисля си, че ако се размрази предварително и след това се пасира заедно с останалите продукти ще се получи. Ако е по-воднист, може да се наложи да се добави още малко кокосово брашно.
Пишете дали са се получили успешно.

Поздрави!

Отговор
Мария март 14, 2018 at 09:57

Много вкусни се получиха, намазани с майонезата от авокадо 🙂 Благодаря!

Отговор
Божидарка март 28, 2018 at 14:59

Много вкусни палачинки, доволна съм и ми стават любими!

Отговор
Мария Минкова април 16, 2018 at 11:08

Моите запепнаха…

Отговор
Станка Стоянова април 19, 2018 at 10:33

Здравейте! Нямам обяснение защо се е получило така. Приготвяла съм ги десетки пъти и никога не са залепвали за тигана. Възможно е тиганът да е бил много горещ (добре е да се пекат на 5-6степен на котлона от общо 9) или сместа да е била по-дебело разстлана.

Отговор
Вер април 21, 2018 at 09:28

Ако го правим с коприва – попарваме ли я предварително, за да не боцка 🙂 или правим ли нещо друго?

Отговор
Станка Стоянова април 24, 2018 at 09:25

Здравейте! Съжалявам, че отговарям на въпроса ви със закъснение, но бях възпрепятствана и не успях по-рано. Копривата може да я попарите, а може и направо сурова да я сложите в робота. Докато се пече палачинката в тигана, тя ще премине термична обработка и няма да пари.

Поздрави!

Отговор
Александрина септември 17, 2020 at 23:22

ЗДРАВЕЙТЕ,С какво да заместя яйцата,защото детето ясе без яйца и без глутен.Солените мъфини също имат яйца.Как да направя печиво за закуска без яйца.

Отговор
Станка Стоянова септември 19, 2020 at 21:47

Здравейте 🙂 За съжаление нямам много опит със солени печива без глутен и не мога да помогна. Вижте тук за възможни заместители на яйцата, които можете да използвате в печива.

Поздрави!

Отговор
Станка Стоянова октомври 17, 2020 at 09:41

Здравейте,
Като алтернатива на яйцата може да използвате ленено яйце (смес от смляно ленено семе и вода), чиа яйце (чиа семена + вода), желатиново яйце, или някои от другите варианти на заместители на яйца.
За съжаление не съм тествала никоя от споменатите рецепти с алтернатива на яйцата и не мога да кажа дали биха се получили успешно.

Поздрави,
Станка

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече