fbpx
Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Специалните моменти в живота заслужават специален десерт. Този безглутенов веган шоколадов кейк е точно такъв. Той е римейк на известния шоколадов веган кейк на Найджела Лоусън, но в безглутенов вариант. Ако сте гледали сериала на НВО „Храна за любовта“, със сигурност това неустоимо шоколадово изкушение е привлякло вниманието ви.

Безглутенов веган шоколадов кейк

За шоколадовия веган кейк

Безглутеновият веган шоколадов кейк се отличава с наситен шоколадов вкус, приятна сладост и сочна, дори леко влажна текстура, много наподобяваща тази на брауни. Позволих си да променя някои елементи от оригиналната рецепта поради няколко причини – за да намаля броя на необходимите продукти; да редуцирам количеството захар и да се намали себестойността на кейка.

Кейкът е подходящ за вегани, вегетарианци, хора, които имат алергии и/или непоносимости към млечни продукти и глутен. Освен това се приготвя изключително лесно и бързо. Няма нужда от миксер или специални уреди.

Тествах рецептата с няколко различни брашна. Това породи вкъщи известни разногласия коя версия е по-вкусна и по-добра. Затова прецених, че е най-добре да ви дам два варианта, а вие да прецените, кой се харесва повече на вашето семейство.

Какви са необходимите продукти за шоколадовия кейк?

Както споделих, не ви трябват много продукти, за да приготвите този безглутенов шоколадов сладкиш. Необходими са ви безглутеново брашно, какао, кокосова или нерафинирана кафява захар, вода, кокосово масло, сода бикарбонат, щипка сол и малко оцет. За шоколадовата глазура ще ви трябват черен шоколад 70% какао, още малко кокосово масло, а за декорация – натрошен шам фъстък и ядливи розови листенца.

Безглутеново брашно

Започваме с безглутеновото брашно. Може да е по ваш избор, но без кокосово. Ако решите да използвате кокосово, то трябва да е в минимално количество, защото е много хигроскопично и абсорбира много течност.

Моите предпочитания са за овесено брашно (приготвено от безглутенови овесени ядки), микс от овесено и бадемово брашно или пълнозърнесто оризово брашно. С овесено брашно кейкът има по-дъвчаща и сочна текстура, която повече се хареса вкъщи. С оризово брашно кейкът се получава с малко по-суха текстура.

Овесено и бадемово брашно може да си приготвите и у дома. За целта семелете в мелничка за подправки и/или кафе (уверете се, че е чиста и без миризми) фини овесени ядки (търсете такива маркирани без глутен, ако имате непоносимост към глутен).

Безглутенов шоколадов сладкиш - постен, без яйца, без млечни продукти

Какао

Какаото е важен компонент на кейка. Използвайте висококачествено какао. Може да бъде с 12% или 22% масленост. Изборът е изцяло ваш. Задължително пресейте какаото, за да се разбият бучките.

Захар

Сигурно сте забелязали, че изключително рядко ви предлагам рецепти със захар. Тази рецепта обаче трудно би се получила без захар. Може да използвате нерафинирана кафява захар (мусковадо) или кокосова захар.

Знам, че ще ме питате за алтернатива, но към този момент не мога да предложа такава. Вариант е да пробвате да я заместите с еритритол. Не съм пробвала и не мога да кажа какво количество би било необходимо и дали ще е успешен крайния резултат.

Кокосово масло

Нужно ви е качествено нерафинирано кокосово масло. Как да отмерите нужното количество? Ако кокосовото ви масло е с твърда консистенция (обикновено се втвърдява на стайна температура през студените месеци от годината) отмерете 75г. Ако е с течна консистенция (обикновено е такова през топлите месеци), са ви необходими 90мл.

Шам фъстък

Шам фъстъкът придава онзи хрупкав завършек, който е нужен на този безглутенов сладкиш. Може да използвате печен или суров. Изборът е ваш. Разбира се, може да го замените с други ядки по ваш избор. Натрошени лешници, бадеми или орехи биха били подходящи. Кокосов чипс също е вариант.

Ядливи розови листенца

Розовите листенца са съставката, която най-трудно се намира. Важно е да са ядливи. Може да ги откриете онлайн или в специализиран магазин за билки и подправки.

Ако не разполагате с такива или не можете да откриете, може да ги пропуснете. Не се притеснявайте.

Веган шоколадов кейк без глутен с шам фъстък и розови листенца

Как да приготвим шоколадовия сладкиш?

Загрейте водата на котлона. Добавете захарта и кокосовото масло. Бъркайте, докато захарта се разтопи. През това време отмерете нужните количества брашно и какао. Пресейте ги през сито или ситна цедка. Добавете содата и щипка сол. Разбъркайте добре. Към течните съставки добавете малко ябълков оцет.

Изсипете течните съставки при сухите и разбъркайте с бъркалка, докато се получи хомогенна смес. Включете фурната да загрява на 170 градуса с вентилатор. Застелете дъното на форма за печене с хартия. Диаметърът на формата трябва да е около 20 см, но не повече от 23 см, защото кейкът ще стане много нисък. Намажете стените й с малко количество кокосово масло. Това ще помогне за по-лесното изваждане на шоколадовия кейк от формата. Изсипете сместа във формата за печене.

След множество опити установих, че времето за печене може да варира в зависимост от вида на брашното. Фурната също е от значение. Времето може да е от 35 до около 50 минути. Ако използвате овесено брашно, може да е нужно да печете по-дълго. Проверете кейка на 30-тата минута. Ако се е отделил от стените на формата за печене и клечка за зъби излиза почти суха, кейкът е готов. По клечката може да има някои трохи, защото кейкът трябва да е по-влажен. Внимавайте да не го препечете. Извадете кейка от фурната и без да го вадите от формата го оставете да се охлади върху решетка.

Залейте охладения кейк с разтопен шоколад, към който сте добавили малко кокосово масло. Поръсете с натрошения шам фъстък и розови листенца.

Рецепти за безглутенови десерти

Постен шоколадов сладкиш

Безглутенов веган шоколадов кейк

Все още няма оценки
Prep Time 15 mins
Cook Time 35 mins
Total Time 50 mins

Ingredients
  

За по-сочен и влажен кейк

  • 250 г овесено брашно без глутен, или микс от 180г овесено брашно + 70г бадемово брашно

За по-сух кейк

  • 350 г пълнозърнесто оризово брашно
  • 375 мл вода
  • 300 г кокосова захар или кафява нерафинирана захар (мусковадо)
  • 75 г какао на прах
  • 75 г твърдо кокосово масло или 90мл разтопено
  • 1 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 1/2 ч.л. ябълков оцет
  • щипка сол

За глазурата

  • 60 г черен шоколад 70% какао
  • 1 ч.л. кокосово масло

За поръсване

  • 30 г шам фъстък
  • 10 г ядливи розови листенца

Instructions
 

  • Сложете на котлона малка тенджера. Добавете водата и я загрейте.
  • Прибавете към нея захарта и кокосовото масло. Разбъркайте и изчакайте захарта да се разтопи. Не е нужно да кипвате водата. Отстранете от котлона и прибавете ябълковия оцет.
  • В голяма купа пресейте брашното, какаото и содата. Разбъркайте добре.
  • Прибавете течните съставки към сухите. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес.
  • Включете фурната да загрява. На 160 градуса в режим с вентилатор или на 180 градуса при режим горно и долно печене.
  • Застелете дъното на подходяща форма с хартия за печене. Препоръчителен диаметър на формата 20см. При форма с по-голям диаметър ще получите по-нисък сладкиш. Времето за печене също може да се промени.
  • Намажете стените на формата с малко разтопено кокосово масло. Това ще помогне за по-лесното изваждане на кейка след изпичане.
  • Сложете шоколадовия веган кейк във фурната. Печете около 35 минути. На 30-тата минута проверете дали е готов. Ако се е отделил от страните на формата и клечка за зъби забита в центъра излиза суха, значи е готов. Възможно е да има малки трохи по клечката. Не са проблем, защото текстурата на кейка е по-влажна.
  • Извадете готовия безглутенов шоколадов сладкиш от фурната. Оставете го върху решетка, за да се охлади. Не го вадете от формата.
  • Разтопете на водна баня шоколада, като прибавите малко кокосово масло. То ще направи шоколада малко по-мек и глазурата няма да се чупи при рязане.
  • Внимателно извадете охладения кейк от формата за печене и го сложете в подходящ поднос. Полейте го с разтопения шоколад.
  • Поръсете с натрошения шам фъстък и розовите листенца.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Ако рецептата за този безглутенов веган шоколадов кейк ви е харесала, споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Печена гулия (земна ябълка)

Станка Стоянова

Домашна лимонада с мед

Станка Стоянова

Баница с тиква, ябълка и сушени плодове

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече