Сезонен календар

Instant Cold Brewer

Сезонни храни и сезонен календар

Сезонно хранене

Най-вероятно ще се повторя и потретя, но обожавам свежите плодове и зеленчуци. Всъщност винаги съм обичала да хапвам зеленчуци, но след като преминах към безглутеново хранене преоткрих много от зеленчуците.

Спирането на глутена и зърнените храни беше момент на осъзнаване и промяна. Моментът да заместя едни храни с други. Изборът ми беше лесен и ясен – зеленчуци, повече зеленчуци. Въпреки че винаги съм хапвала зеленчуци с удоволствие, не мога да се похваля, че са били особено разнообразни.

Изключването на няколко хранителни групи едновременно (наложено от елиминационната диета, която приложих за 3 месеца) ме накара да погледна на зеленчуците по друг начин. Да преоткрия онези непривлекателните и не особено популярни сред тях. Онези, които често виждах на сергиите на пазара, но рядко избирах да ги включа в менюто си.

Мнозинството от хората се придържат към добре познатото статукво и се страхуват да опитат нова храна. Причините за това са много и различни. Страхуват се какъв ще бъде нейния вкус, дали ще им хареса, как да я приготвят, с какво да я комбинират, как да я съхраняват. Всеки има своя причина.

Всичко това ме провокира да започна ежемесечно да създавам и споделям списък със сезонните и локални храни. Най-вече плодове и зеленчуци. Искам да обърна по-голямо внимание на многообразието, с което природата ни дарява всеки ден, всеки месец, през цялата година. Разнообразие, на което да се насладим и което има за цел да даде на тялото ни най-нужните му нутриенти в този период от годината. Именно в това се крие силата на сезонното хранене.

Природата е всемогъща. Природата знае от какво има нужда тялото ни през всеки един сезон и се е постарала да ни го осигури. Да се вслушваме по-често в нея. Какво ще кажете?

Предимства на сезонното хранене

Сезонното хранене има много преимущества, както за тялото ни, така и за природата.

  • Сезонните храни ни дават точните хранителни вещества, от които имаме нужда през съответния сезон;
  • Сезонните продукти са по-богати на витамини и минерали, защото обикновено са отгледани навън, а не в оранжерии. Те са успели в максимална степен да усвоят хранителните вещества от почвата и слънцето и по този начин да ни осигурят изобилие от витамини, минерали и ензими;
  • Купувайки местни сезонни плодове и зеленчуци, подкрепяме родните производители и икономика. Може да ги открием на всеки пазар или да ги отгледаме сами. Обикновено са по-евтини и по-достъпни. Така освен, че се храните с качествена храна, успявате да контролирате семейния бюджет;
  • Не са пътували хиляди километри преди да достигнат до трапезата ни;
  • Имаме невероятната възможност да опитваме нови храни и да експериментираме със сезонни рецепти.

Сезонен календар по месеци

За да е максимално полезно, подготвих списъци със сезонните храни за всеки месец от годината. Ще се радвам да ги използвате в ежедневието, когато планирате списъка за пазаруване или седмичното меню. Всеки списък със сезонни продукти е придружен от богата колекция рецепти.

Януари

Февруари

Март

Април

Май

Юни

Юли

Август

Септември

Октомври

Ноември

Декември

Shopping Cart
Scroll to Top