fbpx

Да се храним сезонно – юни

Станка Стоянова
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Някак неусетно вече сме на прага на лятото. Юни е. Юни е месецът, в който рязко променяме менюто. Месецът, който асоциирам със сочни и зрели череши. Време е да кажем „чао“ на изобилието от зеленолистни зеленчуци, на които се радвахме през изминалите три месеца. В менюто бавно си намират място типично летните зеленчуци като тиквички, краставици и домати. Все още са в началото на сезона си и най-вероятно са отглеждани в оранжерии, но съвсем скоро ще бъдат в изобилие.

Сезонни храни – юни

Разнообразието от плодове става все по-осезаемо. Към ягодите, които ни радват от миналия месец, се присъединяват черешите. Един от любимите ми плодове.Вишните и вишнапа (хибрид между череша и вишна) започват да зреят в началото на юни.

Обичате ли черници? Сега е пикът им. Дърветата, а и всичко под и около тях, буквално е отрупано от плод. Черни или бели, толкова са сочни и вкусни, а незаслужено пренебрегвани. Знаете ли, че черниците се считат за супер плод. Доказан източник на антиоксиданти, забавят стареенето, понижават кръвната захар и холестерола. Богати на витамин С, К, калции, желязо и фибри.

В края на месеца, можем да очакваме и първите сладки оранжеви кайсии. Някои ранни сортове малини също започват да зреят през юни, но пикът им е през юли и следващите месеци.

Защо да се храним сезонно? Защото природата е по-мъдра и знае какво е необходимо на тялото ни през всеки сезон от годината и се е погрижила да ни го предостави. Тук може да прочетете повече за сезонното хранене.

Списък със сезонни храни за месец юни

Списък с подходящи сезонни рецепти за месец юни

Ако се чудите какво да приготвите с продуктите от горния списък, ето няколко сезонни предложения за вкусни и здравословни ястия. Салати, дипове, супи, основни ястия, десерти – за всеки по нещо.

Сезонни рецепти - юни Виж всички рецепти

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече