Да се храним сезонно – юни

Instant Cold Brewer

Сезонни храни – юни

Някак неусетно вече сме на прага на лятото. Юни е. Юни е месецът, в който рязко променяме менюто. Месецът, който асоциирам със сочни и зрели череши. Време е да кажем „чао“ на изобилието от зеленолистни зеленчуци, на които се радвахме през изминалите три месеца. В менюто бавно си намират място типично летните зеленчуци като тиквички, краставици и домати. Все още са в началото на сезона си и най-вероятно са отглеждани в оранжерии, но съвсем скоро ще бъдат в изобилие.

Разнообразието от плодове става все по-осезаемо. Към ягодите, които ни радват от миналия месец, се присъединяват черешите. Един от любимите ми плодове.Вишните и вишнапа (хибрид между череша и вишна) започват да зреят в началото на юни.

Обичате ли черници? Сега е пикът им. Дърветата, а и всичко под и около тях, буквално е отрупано от плод. Черни или бели, толкова са сочни и вкусни, а незаслужено пренебрегвани. Знаете ли, че черниците се считат за супер плод. Доказан източник на антиоксиданти, забавят стареенето, понижават кръвната захар и холестерола. Богати на витамин С, К, калции, желязо и фибри.

В края на месеца, можем да очакваме и първите сладки оранжеви кайсии. Някои ранни сортове малини също започват да зреят през юни, но пикът им е през юли и следващите месеци.

Защо да се храним сезонно? Защото природата е по-мъдра и знае какво е необходимо на тялото ни през всеки сезон от годината и се е погрижила да ни го предостави. Тук може да прочетете повече за сезонното хранене.

Сезонни зеленчуци през юни

аспержи

аспержи

бакла

бакла

грах

грах

зелен боб

зелен боб

зелена салата

зелени салати

краставица

краставици

манголд

Манголд

моркови

моркови

пресен лук

пресен лук

пресен чесън

пресен чесън

пресни картофи

пресни картофи

репички

репички

рукола

рукола

тиквички

тиквички

тученица

тученица

Цветове от тиквички

цвят от тиквички

Сезонни плодове през юни

вишни

кайсии

кайсии

круши

круши петровки

бъз

цвят бъз

череши

череши

Черници

черници

ябълка

ябълки петровки

ягоди

ягоди

Вземете своя сезонен календар с красиви акварелни илюстрации. Сложете го на подходящо място, за да му хвърляте по някой друг поглед, когато обмисляте какво да напазарувате и сготвите за предстоящата седмица.

Shopping Cart
Scroll to Top