Да се храним сезонно – януари

Instant Cold Brewer

Сезонни храни – януари

Януари е! Нова година, ново начало. Навън е мразивото и снежно, но красиво. Сезонните плодове и зеленчуци са все по-ограничени като избор, но храната на трапезата ни е по-сгряваща от всякога, защото организмът ни има нужда от топлина.

През тези студени месеци природата ни дарява с изобилие от кореноплодни зеленчуци – земна ябълка, картофи, моркови, цвекло, пащърнак,  които са богати на въглехидрати. Като добавим към тях праз, лук и чесън, качествени източници на белтъчини и полезни мазнини имаме всичко необходимо, за да сготвим вкусно и полезно ястие, което да даде на тялото ни точно това, от което има нужда в момента.

Месото е храната, която традиционно присъства най-често на трапезата ни през зимата. Свинското месо е типична храна за този сезон на нашите географски ширини. С него се приготвят различни традиционни ястия и национални специалитети – сарми, мусака, различни наденици, луканки, суджуци и филета. Ако обичате сланина, сега й е времето. Тя е чудесно мезе за червено вино.

Не можем да пропуснем и подправките, които са душата на всяко ястие. През януари, пресните подправки са рядкост, изключение са розмарина и салвията, които са многогодишни растения и може да ги откриете през цялата година. Ако отглеждате подправки в саксия у дома, може да им се радвате почти целогодишно. През зимата властват сушените подправки, които щом разгърнат своя аромат вдъхват живот на всяко ястие.

През зимните месеци, и януари в частност, е добре да консумираме повече термично обработени храни – варени или печени зеленчуци, яхнии, бульони, зеленчукови, месни или крем супи, които сгряват тялото, но и му осигуряват необходимите ценни вещества. Все пак не бива да пренебрегваме и суровите зеленчуци, които можем да приготвим под формата на салати.

Плодовете през януари са ограничени до круши, ябълки, дюли и тикви. Мушмулите, нара и райските ябълки са към своя финал. Ако се съхраняват на сухо и хладно място, може да им се наслаждаваме още малко. Ако ви липсва разнообразие от плодове, сушените плодове са подходящо решение, но все пак е добре да имаме предвид, че са концентриран източник на плодова захар. За мен тиквата е царицата на зимните плодове – многолика, вкусна и много евтина и лесно достъпна. Разнообразието от сортове ни дава възможност да й се наслаждаваме по безброй начини – печена, варена, пълнена със сушени плодове или пък месо.

Сега е моментът да използваме и да се наслаждаваме на всички храни, които сме замразили, изсушили или консервирали през летните месеци, за да внесем допълнително разнообразие в менюто си. Време е да извадим от фризерите и шкафовете печените чушки и патладжани, сушените домати, киселото зеле и ферментиралите зеленчуци.

Сезонни зеленчуци през януари

алабаш

алабаш

ряпа

бяла ряпа

брюкселско зеле

брюкселско зеле

зеле

зеле

земна ябълка

земна ябълка

картофи

картофи

кейл

кейл

корен магданоз

корен магданоз

кромид лук

лук

моркови

моркови

пащърнак

пащърнак

сладки картофи

сладък картоф

праз

праз

хрян

хрян

целина глава

целина глава

цвекло

цвекло

червена ряпа

червена ряпа

червено зеле

черна ряпа

черна ряпа

чесън

чесън

Сезонни плодове през януари

дюля

дюля

тиква

тиква

ябълка

ябълки

круши

круши

райска ябълка

райска ябълка

Вземете своя сезонен календар с красиви акварелни илюстрации. Сложете го на подходящо място, за да му хвърляте по някой друг поглед, когато обмисляте какво да напазарувате и сготвите за предстоящата седмица.

Shopping Cart
Scroll to Top