Да се храним сезонно – декември

Instant Cold Brewer

Сезонни храни – декември

Чувате ли звън на камбани?

Ето ни на прага на празничния месец декември. Постепенно коледната еуфория завладява всички. Елхи, гирлянди, подаръци, коледни сладки… вълненията и подготовката пък била тя и в последния момент.

Преди да се завъртите в целия щур коледен хаос и суетене, бързам да ви покажа онези продукти, които сега са в сезона си, имат най-добри вкусови качества и задоволяват в най-голяма степен потребностите на нашия организъм. Списъкът с продукти оредява все повече, но пък възможните комбинации по между им са безкрайни.

През месец декември отново ще имаме възможност да се насладим на огромно разнообразие от кореноплодни зеленчуци. Включвайки ги в ежедневното си меню ще осигурим на тялото си всички онези вещества, които са му необходими, за да работи по най-добрия начин през студените дни. Представителите на семейство зелеви също все още се откриват в пресен вид. Чудесни са и много вкусни както сурови, така и сготвени или ферментирала. Природата го е измислила. Макар списъкът с продукти да изглежда ограничен, той е от богат по-богат.

Обърнете внимание и на сектора с животински продукти. Дойде време за сланинката, която както вече знаем е реабилитирана от учените и умерената й консумация е полезна. Заради студеното време, кокошките снасят по-рядко, но все още има яйчица, макар и в по-малки количества.

Сред рибите е редно да обърнем внимание на шарана, който традиционно се консумира на Никулден, но ако не го харесвате, заради блатния му вкус, може да го замените с друг вид риба.

При плодовете отново властелин е многоликата тиква. Компания й правят ябълки, круши, дюли и мушмули.

Сезонни зеленчуци през декември

алабаш

алабаш

броколи

броколи

брюкселско зеле

брюкселско зеле

ряпа

бяла ряпа

зеле

зеле

земна ябълка

земна ябълка

картофи

картофи

кейл

кейл

корен магданоз

корен магданоз

кромид лук

лук

моркови

моркови

пащърнак

пащърнак

праз

праз

сладки картофи

сладък картоф

хрян

хрян

цвекло

целина глава

целина глава

червена ряпа

червена ряпа

червено зеле

черна ряпа

черна ряпа

чесън

чесън

Сезонни плодове през декември

дюля

дюля

круши

круши

мушмули

сок от нар

нар

райска ябълка

райска ябълка

печена тиква

тиква

ябълка

ябълки

Вземете своя сезонен календар с красиви акварелни илюстрации. Сложете го на подходящо място, за да му хвърляте по някой друг поглед, когато обмисляте какво да напазарувате и сготвите за предстоящата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top