Да се храним сезонно: септември

Instant Cold Brewer

Сезонни храни – септември

Ето ни на прага на месец септември. Месецът, в който се сбогуваме с лятото и посрещаме есента. Пъстра и цветна, плодородна и обилна. През месец септември природата е толкова щедра към нас, че не ни остава нищо друго освен да се насладим с удоволствие на нейното плодородие.

В началото на месец септември все още се радваме на сладки домати, узрели под галещите лъчи на слънцето, на хрупкави и крехки тиквички и краставици, на сочни и сладки дини и праскови, но сезонът им е към своя край. Те отстъпват мястото си на вкусно сладко зеле, хрупкав карфиол, месести червени камби, кореноплодни зеленчуци, грозде, ябълки и круши.

Списъкът със сезонни локални храни е незаменим помощник при планиране на седмичното меню. С негова помощ много по-лесно ще съставите списък с необходимите за пазаруване продукти. Храните, които са в сезон са по-вкусни и с по-добри хранителни качества, от тези прелетели стотици километри, за да стигнат до трапезата ни. Вижте още какви ползи ни носят сезонните храни.

Сезонни зеленчуци през септември

бамя

бамя

домат

домати

жълт боб

жълт боб

зеле

зеле

зелен боб

зелен боб

картофи

картофи

карфиол

карфиол

кейл

кейл

краставица

краставица

кромид лук

лук

люти чушки

люти чушки

манголд

манголд

моркови

моркови

Патладжан

патладжан

пащърнак

пащърнак

репички

репички

рукола

рукола

тиквички

тиквички

тученица

тученица

царевица

царевица

цвекло

цвекло

Цветове от тиквички

цветове от тиквички

чесън

чесън

червени чушки

чушки

Сезонни плодове през септември

арония

грозде

грозде

диня

дини

дренки

круша

круши

къпини

малини

праскова

праскови

пъпеш

пъпеши

сини сливи

смокини

смокини

тиква

тиква

хинап

ябълки

ябълки

Вземете своя сезонен календар и го окачете на най-видно място в кухнята. Той ще бъде ваш пръв и незаменим помощник в планирането на седмичното меню. Косвено ще се погрижи и за бюджета ви за храна. Ако ви липсват идеи какво да сготвите с цялото това многообразие от кореноплодни, вижте рецептите, които съм ви подготвила.

Ще се радвам да споделите списъка със сезонни храни за месец септември с близки за вас хора, които ценят вкусната и качествена храна. По този начин той ще достигне до повече хора, които искат да се хранят отговорно и осъзнато. Благодаря!

Shopping Cart
Scroll to Top