fbpx

Да се храним сезонно – юли

Станка Стоянова
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Да се храним сезонно – юли

Истинското лято е тук! Горещо, цветно, разнообразно и изобилно. Само погледнете списъка със сезонни продукти за месец юли и веднага ще се съгласите с мен. Плодове и зеленчуци, обагрени в цветовете на дъгата. Ярко червени домати и малини, оранжеви кайсии и моркови, жълти като слънца круши и пъпеши, лилави патладжани и сливи, свежи зелени краставици, тиквички и боб. Многообразие от свежи, ароматни билки, които добавят характер към всяко ястие. Красота и богатство!

Няма да спра да повтарям, че сезонното хранене е един от най-добрите подаръци, които можем да си направим. Лесно е, вкусно, а ползите от него са безспорни. Повече за тях може да прочетеш в статията ми за ползите от сезонното хранене.

Прави ли ви впечатление, че повечето сезонни плодове и зеленчуци са с високо водно съдържание – краставици, тиквички, дини, пъпеши, кайсии, домати… Случайност – не. През лятото тялото ни се нуждае от много повече течности и разбира се природата е помислила за това. А забелязали ли сте, че летните храни са охлаждащи? Ето защо ни е толкова трудно да устоим през горещите летни дни на изобилието от плодове и зеленчуци. Храненето ни естествено, продиктувано от сигналите на организма, се измества към повишена консумация на плодове и зеленчуци за сметка на останалите групи храни.

През горещите юлски (летни) дни, за да си набавим нужните количества мазнини и протеини, можем да разчитаме на изобилие от риба и морски продукти, пилешко, заешко месо, както и яйца. Търсете риба, която е диво уловена. Нашето Черно море все още има богата биоразнообразие.

Сезонни плодове и зеленчуци месец юли - списък

Изтеглете списъка с по-добро качество и в удобен за печат pdf вариант от тук. Разпечатайте го и го сложете на подходящо място, за да му хвърляте по едно око, когато обмисляте какво да напазарувате и сготвите за предстоящата седмица.

Списък с подходящи сезонни рецепти за месец юли

Ако се чудите какво да приготвите със сезонните продукти през юли, ето няколко сезонни предложения за вкусни и здравословни ястия. Салати, дипове, супи, основни ястия, десерти – за всеки по нещо.

Сезонни рецепти - юли Виж всички рецепти

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече