fbpx

Да се храним сезонно – февруари

Станка Стоянова
Instant Pot

Да се храним сезонно – февруари

Февруари е! Списъкът със сезонни и локални продукти, никога не е бил толкова кратък. За сметка на това и месецът с неговите 28 дни бързо ще се изтъркули. Много скоро ще се сменят сезоните и ще се радваме на свежи и крехки зеленолистни.

До тогава обаче има още време и затова предлагам да хвърлим един поглед какво ни е „подготвил“ февруари. В този мразовит месец се радваме на късните есенни плодове на природата, които чрез различни способи сме успели да съхраним за дълго през студените зимни месеци. Сега е времето да прегледате съдържанието на фризера и мазето и да комбинирате смело и на воля това, с което разполагате.

През февруари ситуацията е добре позната – кореноплодни зеленчуци на корем, лук, праз и чесън за разкош. Към тях прибавяме малко плодове – тиква, ябълки и круши. Евентуално някоя райска ябълка, добре запазена в прохладна изба. Ядки за разкош и многогодишни подправки, които успешно се отглеждат в домашни условия – салвия и розмарин. Ако имате късмет, може да откриете пресен български магданоз и копър, макар и малко поизмръзнали, но запазили се от големите студове в някоя оранжерия.

Разнообразието от плодове и зеленчуци може да е ограничено, но пък месо има. Сега е сезонът на свинското и телешко месо. През късите и студени зимни дни кокошките снасят по-малко яйца, но все пак достатъчно, за да имаме добро разнообразие на трапезата. Ако не сте опитвали пъдпъдъчи яйца, съветвам ви да не ги пренебрегвате, защото макар малки по размер, съдържат множество ценни вещества.

Списък със сезонни храни февруари

Вземете вашия сезонен календар. Закачете го на подходящо място, за да ви е под ръка, когато ви е необходим – например при планиране на менюто за седмицата или когато обмисляте какво да включите в седмичния списък за пазаруване.

По-долу ще откриете много здравословни рецепти за вкусни и полезни ястия, които да приготвите с продуктите от списъка със сезонни храни за февруари. Да ви е вкусно и полезно на трапезата. Споделете списъка с вашите близки и приятели, защото всеки заслужава да знае как да избира осъзнато храната си и да й се наслаждава с удоволствие.

Сезонни рецепти - февруари Виж всички рецепти

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече