fbpx

Да се храним сезонно – декември

Станка Стоянова
Великденско намаление

Чувате ли звън на камбани?

Ето ни на прага на празничния месец декември. Постепенно коледната еуфория завладява всички. Елхи, гирлянди, подаръци, коледни сладки… вълненията и подготовката пък била тя и в последния момент.

Преди да се завъртите в целия щур коледен хаос и суетене, бързам да ви покажа онези продукти, които сега са в сезона си, имат най-добри вкусови качества и задоволяват в най-голяма степен потребностите на нашия организъм. Списъкът с продукти оредява все повече, но пък възможните комбинации по между им са безкрайни.

Сезонни храни – декември

През месец декември отново ще имаме възможност да се насладим на огромно разнообразие от кореноплодни зеленчуци. Включвайки ги в ежедневното си меню ще осигурим на тялото си всички онези вещества, които са му необходими, за да работи по най-добрия начин през студените дни. Представителите на семейство зелеви също все още се откриват в пресен вид. Чудесни са и много вкусни както сурови, така и сготвени или ферментирала. Природата го е измислила. Макар списъкът с продукти да изглежда ограничен, той е от богат по-богат.

Обърнете внимание и на сектора с животински продукти. Дойде време за сланинката, която както вече знаем е реабилитирана от учените и умерената й консумация е полезна. Заради студеното време, кокошките снасят по-рядко, но все още има яйчица, макар и в по-малки количества.

Сред рибите е редно да обърнем внимание на шарана, който традиционно се консумира на Никулден, но ако не го харесвате, заради блатния му вкус, може да го замените с друг вид риба.

При плодовете отново властелин е многоликата тиква. Компания й правят ябълки, круши, дюли и мушмули.

Вземете вашия сезонен календар и го закачете на подходящо място в кухнята, за да ви е верен помощник в изготвянето на седмичното меню и планирането на покупките.

Вижте и списъка с идеи какво може да приготвите с локалните сезонни продукти за месец декември.

Сезонни рецепти - декември Виж всички рецепти

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече