fbpx

Да се храним сезонно – декември

Станка Стоянова
Instant Pot Pro Crisp

Чувате ли звън на камбани?

Ето ни на прага на празничния месец декември. Постепенно коледната еуфория завладява всички. Елхи, гирлянди, подаръци, коледни сладки… вълненията и подготовката пък била тя и в последния момент.

Преди да се завъртите в целия щур коледен хаос и суетене, бързам да ви покажа онези продукти, които сега са в сезона си, имат най-добри вкусови качества и задоволяват в най-голяма степен потребностите на нашия организъм. Списъкът с продукти оредява все повече, но пък възможните комбинации по между им са безкрайни.

Сезонни храни – декември

През месец декември отново ще имаме възможност да се насладим на огромно разнообразие от кореноплодни зеленчуци. Включвайки ги в ежедневното си меню ще осигурим на тялото си всички онези вещества, които са му необходими, за да работи по най-добрия начин през студените дни. Представителите на семейство зелеви също все още се откриват в пресен вид. Чудесни са и много вкусни както сурови, така и сготвени или ферментирала. Природата го е измислила. Макар списъкът с продукти да изглежда ограничен, той е от богат по-богат.

Обърнете внимание и на сектора с животински продукти. Дойде време за сланинката, която както вече знаем е реабилитирана от учените и умерената й консумация е полезна. Заради студеното време, кокошките снасят по-рядко, но все още има яйчица, макар и в по-малки количества.

Сред рибите е редно да обърнем внимание на шарана, който традиционно се консумира на Никулден, но ако не го харесвате, заради блатния му вкус, може да го замените с друг вид риба.

При плодовете отново властелин е многоликата тиква. Компания й правят ябълки, круши, дюли и мушмули.

Вземете вашия сезонен календар и го закачете на подходящо място в кухнята, за да ви е верен помощник в изготвянето на седмичното меню и планирането на покупките.

Вижте и списъка с идеи какво може да приготвите с локалните сезонни продукти за месец декември.

Сезонни рецепти - декември Виж всички рецепти

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече