fbpx

Солени палачинки с броколи, сушени домати и самардала

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Солени палачинки с броколи, сушени домати и самардала

Солени палачинки с броколи, сушени домати и прясна самардала – без глутен, без лактоза, без ядки

Успешното връщане на яйцата в храненето ми е истинско облекчение за мен. Донесе ми безкрайни възможности за разнообразяване на менюто, особено на закуската. В 2 от 5 дни неизменната крем супа беше изместена от нещо вкусно с яйца.

Промяната в начина ни на хранене оказа влияние върху опциите за закуска. Филийката хляб, гарнирана с нещо остана в историята и никак не ми липса. От въглехидратна, закуската ми стана протеинова. Най-трудната част от тази промяна е да се пречупи начина на мислене и асоциациите, които имаш за храната. Кюфтето в чинията, в 8 сутринта, да не те шокира, а да те кара да се усмихнеш широко. Това не беше ново за мен, защото преди няколко години се хранех ВМ-НВХ и принципите са много сходни. Повторната промяна се случи сравнително лесно. А ползите от нея за мен са много. Сита съм за дълго време, вече не огладнявам след 1 час. Не мисля цял ден за храна. Хормоналният ми баланс се възстанови. Дъщеря ми все още от време на време ме пита „Мамо, защо закусваш с пържола?“, но това е по-скоро забавно.

Безглутенови солени палачинки с броколи, сушени домати и самардала

Връщането на яйцата в менюто, ми даде възможност да експериментирам с различни варианти на палачинки – сладки и солени. Преди дни споделих едни умопомрачителни сладки палачинки с банан и бадеми, а днес ще ви представя много успешен и вкусен вариант за солени такива – солени палачинки с броколи, сушени домати и самардала. Приготвянето им отнема 30 минути, а най-хубавата част е, че се пекат във фурната.

Солените палачинки могат да се гарнират с каквито зеленчуци се намират в хладилника. Към солените палачинки най-често добавям авокадо (богато на наситени мазнини), ферментирали зеленчуци (пробиотична и ензимна бомба) и различни сезонни зеленчуци (за допълнителни витамини, минерали и фибри). Понякога към това богатство, добавям в чинията домашен пастет от черен дроб или маслинова паста. Обогатяват както вкуса, така и хранителния състав.

Солени палачинки с броколи, сушени домати и самардала

Преди дни, от една мила жена на пазара си купих 2 връзки самардала. Не знам дали познавате тази подправка, но в моя край е широкоразпространена. Обикновено я използваме изсушена, смесена със сол, като подправка за варени яйца, печено агнешко месо, краставици, пресен чесън, добавяме я към различни ястия. Има много силен аромат, леко пикантен и характерен вкус. Бере се ранна пролет. Все още пазя мил спомен, за времената, когато всяка пролет баба ни водеше в гората да берем самардала, която често се криеше под храсти и шубраци.

Имайте предвид няколко неща за самардалата. При рязане може да предизвика парене и дразнене на очите, подобно на лука. Затова я режете с много остър нож и не я мачкайте, за да не отделя много сокове, които да раздразнят очите.

Прясна самардала

Много исках да се позабавлявам в кухнята с прясната самардала и няколко дни я добавях къде ли не – към зелена салата, към печено месо, в песто. Накрая реших да я сложа и в любимите на мъжа ми солени палачинки с броколи. Тези палачинки са негов специалитет и ги приготвя всяка неделя. Така ни подсигурява закуската за следващите няколко дни. По стечение на обстоятелствата преди дни аз се заех с приготвянето на седмичната доза солени палачинки с броколи, но реших да добавя няколко неща от себе си и да ги обогатя като вкус. Интерпретацията ми беше толкова високо оценена от всички, че просто нямаше начин да не ги споделя. Ето ги и тях – вкусни и ароматни, кой би им устоял?

Солени палачинки с броколи, сушени домати и самардала без глутен

Тези симпатични солени палачинки с броколи са подходящи за всяко хранене – закуска, обяд, вечеря. Идеални са за взимане в офиса, защото се хапват лесно, не заемат много място. Сложете една кутия със салата в чантата и обядът е готов.

Солени палачинки с броколи, сушени домати и самардала

Най-хубавото на тези солени палачинки с броколи е, че рецептата им може да послужи като основа за приготвяне на много и различни видове палачинки. В основата й са яйцата, броколите и кокосовото брашно. Всички останали продукти могат да бъдат пропуснати и/или заменени с други подправки и съставки. Може да се добавят ситно нарязани пресен лук и чесън, копър, магданоз, джоджен, печени чушки.

Солени палачинки с броколи, сушени домати и самардала

Солени палачинки с броколи, сушени домати и самардала

Все още няма оценки
Cook Time 30 mins
Total Time 30 mins

Ingredients
  

  • 4 бр големи яйца
  • 2 с.л. кокосово брашно
  • 200 г сварени и отцедени броколи
  • 4-5 бр сушени домата, предварително накиснати в гореща вода
  • 3-4 бр стръка прясна самардала
  • ¼ ч.л. сол
  • щипка кимион по желание

Instructions
 

  • Разбийте яйцата с телена бъркалка.
  • Нарежете броколите на едри парчета след това ги смелете в кухненски робот.
  • Нарежете сушените домати и самардалата на ситно.
  • Прибавете всички зеленчуци към яйцата и разбъркайте добре.
  • Овкусете с подправките и сложете кокосовото брашно.
  • Разбъркайте и оставете сместа за 1-2 минути на страна, за да може кокосовото брашно да абсорбира малко от течността.
  • Загрейте фурната на 170 градуса с обдухване.
  • Застелете плитка тава с хартия за печене.
  • Сипете 1 с.л. от сместа и я разстелете тънко.
  • Повторете, докато се запълни тавата.
  • Изпечете палачинките до готовност.
  • След като се охладят може да се съхраняват в хладилник до 3-4 дни.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Ще се радвам, ако експериментирате с различни добавки и споделите опита си в коментар.

Ако рецептата ви е харесала, споделете я с вашите близки и приятели, като използвате бутоните вляво.

Още рецепти

Сурова сладоледена торта с ягоди и боровинки

Станка Стоянова

Овесена каша с круши и кокосови трохи

Станка Стоянова

Гъбена крем супа с праз, моркови и бекон

Tanya

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече