fbpx
Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Когато бях малка обожавах да ям пастет от черен дроб. Филия с пастет и резен домат беше любимата ми закуска. В един прекрасен горещ летен ден, преди около 10 години, една консерва пастет от черен дроб експлоадира в ръцете ми. След този ден приключих с пастета. До тази зима, когато го преоткрих и си припомних колко е вкусен.

Пастет от черен дроб и зеленчуци

Тази зима храненето ми е подчинено на две правила – сезонно и разнообразно. За мнозина между зима и разнообразие не може да се сложи знак на равенство, но това е далеч от истината. Просто трябва да излезем извън рамката на стереотипа и зоната си на комфорт. Това се случва и с мен през последните месеци.

Органното месо и в частност черния дроб все по-често присъстват в менюто ми. То е важна част от хранителния ми „режим“ ( в някоя от следващите публикации ще ви разкажа какво налага да се храня по този начин), който често споменавам. Органното месо  е най-концентрирания източник на хранителни вещества, за който може да се сетите. Затова не гледайте на него като на отпадъчен материал, а на богатство.

Пастет от свински черен дроб и зеленчуци

Опитайте да намерите начин да го включите в менюто си. Може да използвате различни хитринки, за да го скриете от себе си. Може да направите пастет, може да го смелите и да го добавите към кюфтета или мусака. Експериментирайте, за да откриете вашия начин и вкусът, който най-много ви харесва. Споделям всичко това през призмата на човек, за които консумацията на органно месо доскоро беше табу (с изключение на пастета). С цената на малко повече прекарано време в кухнята съм сигурна, че ще заобичате тези продукти.

В търсене на начин как да консумирам повече черен дроб, реших да опитам да приготвя пастет. Прерових всички готварски книги, които имам у дома и няколко сайта, за да открия перфектната рецепта за вкусен домашен пастет от черен дроб. Разочарованието ми беше голямо, когато установих, че такава не съществува или по-скоро, че никоя не е съвместима с начина ми на хранене. Всички препоръчани рецепти бяха с прясно мляко или сметана. Решението беше едно – импровизация.

Трябваха ми няколко дни да събера смелост. Първата партида беше одобрена и изядена за броени дни. Последва втора, а след втората и трета –  отново импровизация. Обобщено, първият вариант беше много добър, а втория – сензация.

Пастет от свински черен дроб и зеленчуци
Пастет от черен дроб и зеленчуци

Пастет от черен дроб и зеленчуци

Все още няма оценки
Prep Time 10 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr

Ingredients
  

  • 300 г черен дроб
  • 60 г моркови
  • 80-90 г праз
  • 1 бр малка глава кромид лук
  • 1 ч.л. мащерка
  • ¼ ч.л. розмарин
  • 2 с.л. червено вино
  • 2 с.л. свинска мас (или гхи)
  • сол
  • черен пипер на вкус

Instructions
 

  • Накиснете черния дроб за 1 час в студена вода.
  • Нарежете зеленчуците на ситно и ги задушете в тиган с 1 с.л. мазнина и малко вода.
  • Отцедете черния дроб, махнете ципите и го нарежете на кубчета с размер около 3-4 см.
  • Постарайте се да приблизително еднакви, за да се сготви равномерно.
  • Когато зеленчуците омекнат, прибавете към тях мащерката, розмарина и черния дроб. Гответе до готовност на дроба и внимавайте да не стане сух. Трябва ни сочен.
  • Когато дробът е почти готов добавете виното и гответе още 1-2 минути.
  • Прехвърлете дроба и зеленчуците в купата на кухненския робот.
  • Добавете сол, черен пипер и 1 с.л. разтопена мазнина.
  • Смелете всичко до получаване на гладък и хомогенен пастет. Опитайте, ако е необходимо добавете още сол и/или черен пипер.
  • Пресипете пастета в чисти и сухи буркани. Постарайте се да ги напълните плътно и да не остават въздушни джобове.
  • Във всеки буркан налейте отгоре малко разтопена свинска мас или гхи така че да покрие пастета и да го запечата. Така ще издържи по-дълго време.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти с черен дроб

Последвайте ме в Instagram, за ежедневна доза вдъхновение. Там ще откриете още вкусни идеи, моите дневни менюта, ексклузивни рецепти и възможност да надникнете “зад кулисите”.

Ако ви е харесала рецептата за пастет от черен дроб и зеленчуци, споделете я със специални за теб хора, за които полезната и вкусна храна е важна. Благодаря!

Още рецепти

Домашни точени безглутенови кори за баница

Станка Стоянова

Безглутенови линцер сладки

Станка Стоянова

Пълнени патладжани със зеленчуци

Станка Стоянова

16 коментари

Жанета март 31, 2017 at 08:26

Невероятен пастет! Много фин вкус….

Отговор
Христина март 31, 2017 at 09:36

Направих го с пилешки дробчета и стана страхотен 🙂

Отговор
Дани март 22, 2018 at 21:26

Танче, днес го направих с голям скептицизъм, понеже споделих на свекърва ми и тя каза, оо със свински дроб не е вкусно, няма да е добре, обаче аз вече бях купила дроб и все пак го направих, при това двойна доза. Моя мъж каза, че е просто перфектният пастет! В Неделя ще занеса на свеки да го опита 🙂 Благодаря за рецептата!

Отговор
Мариела Шопова ноември 4, 2018 at 13:29

А става ли с телешки дроб?

Отговор
Станка Стоянова ноември 5, 2018 at 15:18

Да, няма причина да не стане. 🙂

Отговор
Димитрина ноември 29, 2022 at 09:14

Здравейте! Благодаря за страхотната рецепта! Вчера направих пастета за първи път, използвайки телешки дроб, 2 дози, но не съжалявам! Получи се страхотен. Част от него ще замразя. Весели празници!

Отговор
Станка Стоянова ноември 29, 2022 at 09:29

Здравейте 🙂 Радвам се, че ви е харесала рецептата. Винаги правя в двойна доза и половината прибирам във фризера. След това си премествам по бурканче от фризера в хладилника.

Поздрави,
Станка

Отговор
Девлет ноември 6, 2018 at 12:37

Здравейте, колко време долу горе трябва да се вари дроба за да не стане сух? Благодаря

Отговор
Станка Стоянова ноември 8, 2018 at 16:22

Здравейте, времето за готвене на дроба, зависи от парчетата, на които е нарязан и на каква степен е нагласен котлона. За съжаление не мога да ви дам ориентировъчно време. След като добре се „запечата“ от всички страни, обикновено разчупвам/разрязвам едно парче, за да проверя дали е готов или е необходимо още да се готви.

Отговор
Искра май 12, 2019 at 22:58

Здравейте. Реших и аз да пробвам да направя пастет. Колко време издържа е хладилник след като е приготвен? Има.ли начин да.съхраня по-дълго? Днес направихме с моята дъщеря Вашите протеинови палачинки с орехи, яйца и кокосово брашно. Много ни харесаха. Благодаря.

Отговор
Станка Стоянова май 20, 2019 at 12:28

Здравейте,
Пастетът може да издържи няколко дни (не повече от 4-5) в хладилник, ако е добре запечатан с мазнина отгоре. Ако искате да го съхраните за по-дълъг период от време, може да го приберете във фризера. След това премествате по едно бурканче в хладилника (най-добре от предния ден/вечер), когато искате да хапвате от него.

Радвам се, че са ви харесали протеиновите палачинки. 🙂
Поздрави!

Отговор
Нели октомври 16, 2020 at 10:47

Здравей, Станка, здравейте всички.
За първи път се осмелявам да пиша в коментарите, въпреки че готвя изключително по рецептите от твоя сайт. Признавам, целта е постигната – вкусни са, достъпни са и са здравословни.
Пиша за да попитам нещо дребно, но не ми дава мира. Станка, какво е парченцето хляб, върху което е намазан вкусния пастет. Търсих и в линковете в пастета с месо, но не намирам. Моля, сподели.
Поздрави,
Нели.

Отговор
Станка Стоянова октомври 17, 2020 at 09:34

Здравей, Нели 🙂 Подложката за пастета са слънчогледови крекери със сушени домати. Оставям линк към рецептата https://know-how-to-cook.com/2017/10/slynchogledovi-krekeri-susheni-domati.html
Прекрасно е да чуя, че рецептите ми ти харесват и често готвиш по тях 🙂

Поздрави,
Станка

Отговор
Нели октомври 20, 2020 at 09:25

Благодаря от сърце!

Отговор
ДЕВ юни 3, 2023 at 13:29

Може ли да се избегне виното? Или да е в по малки дози? Ще го правя за дъщеря си.

Отговор
Станка Стоянова юни 4, 2023 at 09:10

Здравейте 🙂

Виното обогатява вкуса на пастета. Може да го заместите с предпочитан бульон – костен или зеленчуков. В краен случай може и вода.

Поздрави,
Станка

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече