fbpx

Слънчогледови крекери със сушени домати

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Безглутенови крекери със сушени домати

Сурови слънчогледови крекери със сушени домати

Хрупкави, апетитни и пристрастяващо вкусни… Какво повече може да иска човек, когато говорим за крекери? Миналото лято, по време на елиминационната диета, която направих, за да си изградя персонализиран хранителен режим, често прибягвах до тези слънчогледови крекери. Вече сте ги виждали в компанията на нежния пастет от черен дроб и зеленчуци.

Суровите (сушени) слънчогледови крекери, наред с крем супите, бяха моето спасение за закуска в периода, когато все още не бях върнала яйцата в менюто си. Онези, които са спазвали елиминационна диета или АИП, знаят за какво говоря и ме разбират прекрасно. За мнозина закуската е най-трудното хранене за деня и често се пропуска, защото новият начин на хранене тотално преобръща живота и изведнъж всички храни, които си свикнал да консумираш на закуска се оказва, че са забранени и трябва да се изключат от менюто. Много хора трудно свикват с мисълта за кюфтета на закуска, за моя радост не съм от тях и си ги хапвам без проблем, но понякога ми се иска нещо по-така.

Тогава на помощ идват тези слънчогледови крекери със сушени домати. Чудесни са, когато се гарнират с пастет от черен дроб (всъщност създадох ги за него), с гуакамоле, дори и като добавка към салата. Многолики са и може да ги носите с вас, когато пътувате, на разходка, дори в киното – вместо пуканки (въпреки че аз не съм привърженик на храненето в киното, но това съм аз).

С приготвянето им ще се справи всеки, дори съвсем начинаещ в кухнята. Неприятната част е времето за сушене, което много зависи от дебелината на крекерите. В повечето случаи това отнема поне 8-10 часа при температура от около 40-45 градуса. Естествено имам трик, който кара времето за сушене да изминава неусетно и ще го споделя с вас.

Накисвам слънчогледовите семена късния следобяд или след като се прибера от работа. Необходими са им 2 часа. След това измивам семената, смилам в чопър всички продукти и ги разстилам сместа в плитка тава. Към 21:00 часа слагам крекерите да се сушат (използвам фурната, защото нямам дехидратор) и се отнасям в страната на сънищата. На сутринта готовите слънчогледови крекери ме очакват за закуска.

Ако имате автоимунно заболяване (и в частност Хашимото), ако сте спазвали или спазвате АИП (автоимунен палео протокол) сигурно знаете, че този начин на хранене изключва употребата на ядки и семена по време на елиминационната фаза, а след това се препоръчва да се включват рядко в менюто. За моя радост се разбирам добре със слънчогледовите семена, но ги използвам пестеливо и за разнообразяване на менюто.

Слънчогледови крекери със сушени домати

Слънчогледови крекери със сушени домати

Слънчогледови крекери със сушени домати

Все още няма оценки
Cook Time 10 mins
Време за за накисване на семената и за сушене на крекерите 12 hrs
Total Time 12 hrs 10 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • 250 г белени слънчогледови семена
  • 40 г червен лук (1 малка глава)
  • 5-6 бр листа босилек (или сушен)
  • 5-6 бр листа риган (или сушен)
  • 5-6 бр сушени домата, предварително накиснати в зехтин или топла вода
  • 1 бр скилидка чесън
  • ½ ч.л. сол

Instructions
 

  • Накиснете слънчогледовите семена във вода със стайна температура за около 2 часа. След това ги измийте обилно под течаща вода и ги отцедете.
  • Сложете всички продукти в купата на кухненския робот или блендера (малко по-трудно се справя с тях, но се получава с много разбъркване) и ги смелете до получаване на сравнително хомогенна смес. Предпочитам да не ги смилам съвсем фино и да се усещат по-големи парчета семена.
  • Застелете плитка тава с хартия за печене.
  • Изсипете сместа и я заравнете добре. С остър нож разрежете на парчета с желаната големина (това ще ви помогне по-лесно да оформите крекерите след изсушаване).
  • Изсушете ги във фурна или дехидратор на 40-45 градуса за 8-10 часа. При необходимост обърнете крекерите.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Споделете рецептата за слънчогледови крекери със сушени домати със специални за вас хора, за които полезната и вкусна храна е важна. Благодаря!

Още рецепти

Салата с царевица и заквасена сметана

Станка Стоянова

Сурови бонбони „Халва“

Станка Стоянова

Пълнена печена тиква

Tanya

1 коментар

Десислава ноември 19, 2018 at 10:25

Здравейте,
Първоначално като започнах да ги правя, не бях сигурна в резултата, помислих си, че ще станат много твърди или пък ще са рохкави. Но станаха толкова вкусни, а такова хубаво ухание се носеше от фурната. Благодаря за рецептата и непременно ще ги направя пак, вече е записана в любими рецепти.

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече