fbpx

Печени пресни картофи с провансалски билки и бяло вино

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Пресни печени картофи с провансалски билки и бяло вино

Печени пресни картофи с провансалски билки и бяло вино

Спомняш ли си филма „Всички обичат Реймънд“? Ще си позволя да перифразирам заглавието и ще кажа „Всички обичат картофи“. Сигурнa съм, че това е самата истина. Като се замисля, не познавам човек, който не обича картофи. А ти?

Съпругът ми не е изключение. Обожава картофи и често му приготвям. Тези печени пресни картофи с провансалски билки и бяло вино са сред любимите му пролетни рецепти. Хрупкавата коричка и неустоимият им аромат ще изкушат всеки.

Картофите все по-често са обект на дискусии и спорове. Дали трябва да се консумират или не? Ако да – какво количество и колко често? А има ли значение как са приготвени – пържени, варени или печени? Въпроси, които още дълго ще търсят своя отговор.

Някои здравословни състояния налагат изключване на картофите от менюто или позволява да се консумират, но много рядко и в минимални количества.

Пресни печени картофи с провансалски билки и бяло вино

Защо на картофите в последно време не се гледа с добро око?

Причините за това са няколко:

  • картофите са изключително богати на въглехидрати;
  • имат висок гликемичен индекс – казано с други думи, картофите рязко повишават нивата на кръвната захар и повишаване на количествата инсулин, който тялото ни произвежда. Това от своя страна може да доведе до инсулинова резистентност, диабет, затлъстяване и сърдечни проблеми.
  • съдържат глюкоалкалоиди (соланинът е най-известният от тях) – тяхната функция е да предпазят растението, в случая грудката от различни вредители – например насекоми и други. Глюкоалкалоидите обаче са токсични. Нарушават клетъчните мембрани, предизвикват чревна пропускливост, вътрешни възпаления и „убиват“ червените кръвни телца. Ако страдаш от автоимунно заболяване или искаш да научиш повече по темата, прочети тази статия.

Как да изберем и готвим картофи?

Според различни научни изследвания, съвременните сортове картофи съдържат минимални количества соланин, за които се твърди, че са безвредни. Въпреки това е добре да знаем как да изберем картофи така че да не си докараме сериозна токсикоза.

Соланинът се съдържа във всички части на растението, като най-голямо е количеството в надземните части. При неправилно съхранение картофите позеленяват, загниват, омекват или им прорастват кълнове. Това повишава нивата съдържащия се в тях соланина. Затова е най-добре такива картофи да не се консумират. Тъй като при зрелите картофи, соланинът е концентриран непосредствено под кората им, е добре да се белят дълбоко.

При термична обработка соланинът се разрушава, той е водоразтворим. Установено е, че при варене соланинът се разпада до отделянето на захар и сапониноподобно токсично вещество, наречено соладинин, което преминава във водата.  Затова се препоръчва картофите да се варят. В никакъв случай не гответе картофи на бавен огън и много ниска температура.

Пресни печени картофи с провансалски билки и бяло вино

Аз и картофите

Също като теб много обичам картофи. Това ме накара да потърся повече информация за тях и да се запозная по-подробно с проблемите, които честата им консумация може да провокира. Макар, че са навлезли в менюто ни сравнително скоро (картофите са донесени в България през 20-те години на ХIX век), ние сме отгледани с тях. Картофите са основна съставка на много традиционни за нашата кухня ястия като мусака, пататник и други. Знам, че е трудно да се откажеш от куп любими и безспорно вкусни ястия, но понякога просто нямаш друг избор. Знам колко усилия коства да пренастроиш мозъка си и начина си на мислене.

За себе си установих, че за моето тяло, малко картофи от време на време не са проблем. Хапвам картофи от време на време, без да прекалявам, защото съм наясно с негативите им.  Справям се добре с тях, консумацията им не ми създава дискомфорт, не съм с наднормено тегло и нямам инсулинова резистентност. Преди съм казвала, че се опитвам да не изпадам в крайности, защото те ме вкарват в блатото на угризенията и вината, от където още по-трудно се измъквам.

Ти знаеш най-добре какво е здравословно ти състояние и можеш да прецениш дали картофите са добра или лоша храна за теб. Ако се колебаеш, консултирай се с лекар специалист, който да те посъветва какъв хранителен режим е най-подходящ за теб.

Ако въпреки всички негативи, които изброих по-горе, все още ти се хапват картофи и не можеш да се откажеш от тях, ето как може да приготвиш вкусни пресни картофи с провансалски билки.

Печени пресни картофи с провансалски билки и бяло вино

Все още няма оценки
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr
Servings 4

Ingredients
  

  • 1 кг пресни картофи
  • 1-2 с.л. твърда животинска мазнина (гхи, патешка или свинска мас)
  • 30-40 мл бяло вино
  • 100-150 мл вода
  • 1 ч.л. ситно нарязан пресен розмарин
  • ½ ч.л. ситно нарязана прясна мащерка (или листа)
  • ½ ч.л. ситно нарязани листа пресен риган
  • сол

Instructions
 

  • Измий картофите много добре под течаща вода.
  • Включи фурната да загрява на 170 градуса с обдухване. (режим с вентилатор)
  • Нарежи ги на четвъртинки или осминки, в зависимост от големината им.
  • Сложи ги в дълбока тава.
  • Поръси с подправките и разтопената мазнина. Разбъркай много добре с ръце.
  • Добави виното и вода, колкото да покрие дъното на тавата.
  • Покрий тавата с фолио или капак.
  • Печи около 20-25 минути под капак, след което отстрани капака и ги остави за още 15 минути във фурната, за да се запекат.
  • Извади ги от фурната, остави ги за кратко да се охладят и ги сервирай.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Вместо заключение

Целта на тази статия не е да те плаша, а да те накарам да се замислиш. Както монетата има две страни, така и всяка храна има своите ползи и негативи. Хубаво е да опознаем храните, особено ако имаме здравословен проблем. Често корена на проблема е точно в храната, която консумираме. Опознавайки храните, изборът ни на храна става по-осъзнат, по-разумен и рационален.

Обяд в кутия - пресни печени картофки и зелена салата

Това ястие е подходящ вариант и за обяд в офиса или когато си на път. Добави свежа салата по свой вкус и твоят офис обяд е готов.

Поръчай своята кутия за обяд от неръждаема стомана с 5% отстъпка от партньори ни от “Без опаковка”. Използвай промоционален код knowhowtocook. Промокодът е валиден за всички артикули в сайта.

Ако ти е харесала рецептата за пресни печени картофи с провансалски билки и вино, сподели я със специални за теб хора, за които полезната и вкусна храна е важна. Благодаря!

Още рецепти

Салата от леща

Tanya

Телешки кюфтета с тиквички и печени чушки

Станка Стоянова

Сладкиш със сладък картоф и шоколад (веган, без глутен)

Tanya

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече