fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Пухкави безглутенови палачинки с праскови

Сезонът на прасковите – полезни и вкусни

Лятото неусетно се изтъркули. Дните стават все по-къси, а плодовете все по-сладки и сочни. Знам, че всеки си има любим плод, но през август има един сладък, сочен плод, който е пълновластен господар, и който всички обичат. Досещате ли се кой е той? Прасковата, разбира се. 🙂

Знаете ли коя е родината на прасковите? Не, не е Персия. Прасковите са пренесени в Европа от Персия, но всъщност тяхната родина е Древен Китай. Там прасковата е била на особена почит, защото местните са вярвали, че тя носи безсмъртие. Днес прасковата е символ на дълголетие и семейно щастие.

Прасковите със сигурност не носят безсмъртие, но са много полезни. Прасковите са добър източник на витамини А, С и група В. Съдържат важни за организма минерали като калий, фосфор, магнезий, манган, цинк и желязо. Ако страдате от диабет или имате инсулинова резистентност, имайте едно на ум за прасковите и внимавайте с консумацията им, защото са с високо съдържание на захари.

Сезонът на прасковите е сравнително дълъг и продължава около три месеца, но пикът им е през август. Съществуват над 5000 сорта праскови, които зреят по различно време – от средата на юни до края на септември. Чудесно, нали? Познавам един човек, който съм сигурна, че е много развълнуван от тази информация.

За съжаление прасковите са нетраен плод. Може да ги съхраняваме едва 3-4 дни в хладилник. Оставени на стайна температура, животът им значително се скъсява. Хубавата новина е, че можем да превърнем прасковите в куп неустоимо вкусни изкушения. Днес споделям едно такова прасковено вълшебство.

Прасковени палачинки с кокосово брашно

За малките палачинки с любов

Меки, сочни, пухкави… Кой не ги обича? Тези малки палачинки много наподобяват американските такива. Дори съм показвала, тук в блога, две класически рецепти за такива. Времената обаче много се промениха и онези палачинки вече не са подходящи за мен. Но пък съм намерила начин да си похапвам подобни. Малко въображение и импровизация в кухнята и воала. Интересен факт е, че мини палачинките са доста популярни в здравословните среди. Има защо.

Защото са много лесни за приготвяне, предоставят идеална възможност за експериментиране със съставки и вкусове, а крайният резултат е почти винаги е приятно очарователен. Споменах ли, че обикновено необходимите продукти се броят на пръстите на едната ръка? Вижте какво съдържат днешните ни главни герои – пухкавите безглутенови палачинки с праскови.

  • яйца – основен градивен елемент на всяка уважаваща себе си палачинка;
  • кокосово брашно – може да опитате да го заместите с друго безглутеново. Имайте предвид, че кокосовото брашно абсорбира доста течност. Обикновено е необходимо по-малко количество спрямо брашна от други култури;
  • фурми – за подслаждане. Може да ги пропуснете и да компенсирате с мед при гарниране на палачинките;
  • праскови – може ли да има палачинки с праскови без праскови?;
  • бакпулвер

Точните количества и последователността на действията, които ще ви доведат до чиния пълна с палачинки, следват в карето малко по-долу.

На финала ще ви разкрия една малка тайна. Тези прасковени палачинки без глутен всъщност са идея на Ади. Преди няколко дни си поиска палачинки, от онези дебелите, както ги нарича тя. Много отдавна не бях правила такива. Имаше период, в който ни бяха ежедневна закуска, но после леко ни поомръзнаха. Сега ги преоткриваме отново.

Семейна закуска - палачинки с праскови без глутен

Още рецепти за безглутенови палачинки

За любителите на палачинките ето още няколко идеи, които вярвам, че ще ви харесат:

Прасковени палачинки с кокосово брашно

Пухкави безглутенови палачинки с праскови

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 25 mins

Ingredients
  

  • 4 бр яйца
  • 1 бр праскова
  • 4 бр фурми
  • 3 с.л. кокосово брашно
  • ½ ч.л. бакпулер (без глутен)
  • малка щипка сол
  • масло за намазване на тигана

Instructions
 

  • Разбийте яйцата с вилица или прибор за разбиване на яйца.
  • Обелете прасковата и я нарежете на малки кубчета. Препоръчително е прасковата да е узряла, но не прекалено мека.
  • Остранете костилките на фурмите и с остър нож ги нарежете много фино, докато започнат да изглеждат като лепкава смес.
  • Прибавете фурмите към яйцата и разбъркайте, докато фурмите се разпределят в сместа.
  • След това добавете нарязаната праскова, кокосовото брашно и бакпулвера. Разбъркайте, докато се смесят добре. Получава се каша със средна гъстота.
  • Леко намазнете загрят незалепващ тиган. Слагайте по 1 с.л. от сместа за всяка палачинка, като оставяте разстояние между тях. Похлупете тигана с капак, така палачинките бухват по-добре и се изпичат по-бързо. Ще разберете, че са готови за обръщане, когато краищата им започнат да си променят цвета. Печете палачинките на среден огън.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Насладете се и вие на тези пухкави безглутенови мини палачинки. Ако рецептата ви харесва, споделете я с ваши близки и приятели, които ценят вкусната и полезна храна и се хранят отговорно и осъзнато.

Още рецепти

Сьомгова пъстърва на фурна

Tanya

Гремолата с магданоз и рукола

Станка Стоянова

Пастет от авокадо с левурда и краставица

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече