fbpx

Безглутенови шоколадови гофрети

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Идеалната здравословна семейна закуска за уикенда – безглутенови шоколадови гофрети. Наслада за всички сетива.


Закуската, особено за голямо семейство с деца, често е сериозно предизвикателство. Трудно е да угодиш на желанията на всички. Един иска палачинки, друг сандвич, а трети гофрети. Гофретите са чудесен вариант за семейна закуска през почивните дни. Тогава обикновено разполагаме с повече време и можем да се отдадем на приятни занимания в кухнята.

Макар гофретите да изглеждат като нещо сложно за приготвяне, което отнема много време, всъщност не е така. Необходими са около 40 минути, за да приготвите гофрети за закуска на 4-ма. Днес ще ви споделя една рецепта, която много се харесва както от деца, така и от възрастни, а освен това е без глутен, без млечни продукти и е подходяща за вегани и вегетарианци.

Безглутенови шоколадови гофрети

Как да приготвим безглутеновите гофрети?

За да приготвите вкъщи тези безглутенови шоколадови гофрети имате нужда само от няколко продукта – яйца, оризово брашно, хубаво какао, кокосово мляко, кокосово масло, бакпулвер, петмез от рожков и щипка сол.

Кокосово мляко

Кокосовото мляко бихте могли да замените с всякакво друго растително мляко. Ако пък нямате никакво мляко под ръка, може сами да си приготвите кокосово мляко от кокосови стърготини.

Петмез от рожков

Петмезът от рожков е продукт, който може да откриете в магазините за ориенталски стоки, както и в много онлайн магазини. Той е естествено сладък и се получава чрез изстискване и изваряване на сока на плода, докато се получи консистенция подобна на тази на меда. Петмезът от рожков може да заместите с друг течен подсладител. Използваното количество подсладител е минимално, колкото да придаде лек вкус на гофретите. Тъй като после се гарнират с различни сладки добавки, не е нужно тестото за гофретите да бъде прекалено сладко.

Какао

Какаото е онзи елемент от рецептата, който носи несравнима наслада на шокохолиците, като мен. Използвам висококачествено био сурово такова, с 22% масленост, което поръчвам от Bionia. Може да използвате промо код Stan10 при поръчка от сайта им. Хубаво какао може да откриете и в някои био магазини. Ако по някаква причина не консумирате какао, може да го замените с рожково брашно или лъжица оризово брашно.

Лесни гофрети без глутен за закуска

С какво да поднесем шоколадовите гофрети?

Едно от нещата, които харесвам при гофретите е, че подобно на палачинките, могат да се поднесат с различни топинги и добавки. Шоколадовите безглутенови гофрети много си подхождат както с домашен течен шоколад и домашно сладко, така и с пресни плодове като банани, ягоди, малини.

Може да ги поднесете и с разбито на сметана кокосово мляко (използва се твърдата част от кенче кокосово мляко), кокосов, лешников или бадемов тахан или ферментирало растително „кисело“ мляко. Вече има доста голям избор от последните на пазара.

Други рецепти за семейна закуска през уикенда

Семейна закуска - шоколадови гофрети без глутен, без млечни продукти
Семейна закуска - шоколадови гофрети без глутен, без млечни продукти

Безглутенови шоколадови гофрети

Идеалната здравословна семейна закуска за уикенда – безглутенови шоколадови гофрети. Наслада за всички сетива.
5 от 1 оценка
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins
Servings 12 гофрети

Ingredients
  

  • 2 яйца със стайна температура
  • 210 г оризово брашно
  • 250 мл кокосово мляко (или друго растително мляко)
  • 60 мл разтопено кокосово масло
  • 10 г пълномаслено какао Bionia
  • 8 г бакпулвер 2 ч.л.
  • 30 мл петмез от рожков или друг течен подсладител
  • 1/4 ч.л. сол

Instructions
 

  • Включете гофретника да загрява на средна степен.
  • В подходяща купа пресейте какаото, защото има склонност да образува бучки. Прибавете към него оризовото брашно и бакпулвера. Разбъркайте добре, за да се смесят.
  • Разбийте яйцата заедно със солта.
  • Към яйцата добавете петмеза, кокосовото мляко и маслото. Разбъркайте, докато се хомогенизира сместа.
  • Постепенно добавете сухите съставки към течните.
  • С малък черпак сипете малко от сместа в гофретника. Печете няколко минути. След това прехвърлете готовата гофрета върху решетка.
  • Повторете, докато изпечете всички гофрети.
  • Гарнирайте с продукти по желание.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за безглутенови шоколадови гофрети? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

*В тази публикация има промо код за отстъпка. Прочетете повече тук.

Още рецепти

Печен паламуд с бяло вино и девесил

Tanya

Панакота с течен шоколад

Tanya

Меденки с фъстъчено масло (без глутен)

Станка Стоянова

2 коментари

fictrix януари 9, 2021 at 10:26

Какъв гофретник препоръчвате? Нашият е доста слаб ми се струва, пека една гофрета минимум 7мин.

Отговор
Станка Стоянова януари 9, 2021 at 12:49

Здравейте,

Моят е някаква неизвестна за мен нискобюджетна марка (HERENTHAL 1200W), но съм много доволна. Включвам го на средна степен и пече сравнително бързо. Не съм засичала точното време за изпичане на една гофрета. Подарък ми е, но май е от порядъка на 30-40 лв.

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече