fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Първата рецепта в новата рубрика „Вкус назаем“, която анонсирах е вече факт. Стартирам рубриката с тези неустоимо апетитни мъфини с боровинки и фъстъчено масло. Знам, че обещах това да бъде неделна рубрика, но ще дам началото днес, защото тази рецепта е и в подкрепа на една благородна кауза, за която ще ви разкажа подробно по-надолу.

„Вкус назаем“ от Албена Дамянова

Днес влизаме в кухнята на Албена Дамянова, персонален фитнес треньор и дългогодишен последовател на идеята за здравословно хранене, за да се насладим на нейните чудесни мъфини с боровинки и фъстъчено масло. Албена ми сподели, че от години здравословното хранене е издигнато на пиедестал от нея и се опитва да сподели своя опит и знание с повече хора.

Албена ми изпрати няколко много интересни рецепти. (Ако искате да видите и вашата рецепта във „Вкус назаем“, изпратете ми я.) Избрах рецептата за мъфини с боровинки и фъстъчено масло, защото фризерът ми е пълнен с горски боровинки. Освен това у дома всички обожават мъфини, защото са идеални както за закуска, така и за подкрепително хапване през деня. Освен това са много удобни за носене в училище, в офиса, на разходка. Още идеи за подобни храни може да видите тук.

Мъфини с боровинки и фъстъчено масло

В рецептата на Албена, мъфините бяха в мини вариант, но тъй като не разполагам с такива форми за печене, моите мъфини са със стандартен размер.

Как да приготвим безглутенови мъфини с боровинки и фъстъчено масло

Ако имате замразени боровинки във фризера и се чудите как да ги оползотворите, грабвайте лъжица и купа и се заемете с приготвянето на тези кексчета с боровинки и фъстъчено масло са чудесен избор. Гарантирам ви, че няма да съжалявате. Пухкави, меки, с леко влажна текстура, те са идеална компания както за следобедното кафе, така и за междинна закуска за децата в училище.

Тези мъфини с боровинки и фъстъчено масло са подходящи и за хора със специфични хранителни непоносимости, тъй като не съдържат глутен, млечни продукти и рафинирана захар. Съдържат минимално количество въглехидрати и са подходящи дори за хора, които спазват нисковъглехидратен или кето режим на хранене.

За да ги приготвите са нужни само 6 продукта – яйца, боровинки (за предпочитане горски), фъстъчено масло (вижте как да си приготвите домашно фъстъчено масло), кокосово брашно и бакпулвер. Подсладени са с еритритол, което ги прави подходящи и за деца и възрастни, които страдат от диабет.

Как да приготвим кексчета с боровинки

Какво е еритритол?

Еритритолът (Erythritol) е натурален подсладител. Може да го срещнете и като E968. Той е захарен алкохол, който се среща в някои плодове като диня, круша, царевица, грозде, и някои ферментирали храни. За търговска употреба се произвежда от ферментирало царевично нишесте.

На външен вид много прилича на бяла захар, защото е бял кристален прах. Има чист сладък вкус, но не е така сладък като захарта. Има около 70% процента подслаждаща способност сравнен с обикновената бяла захар. Подходящ е за деликатно подслаждане на различни напитки и десерти. Устойчив е на топлинна обработка и поведението му е идентично с това на обикновената бяла кристална захар.

Еритритолът е открит през 1848 година от Джон Стенхаус. През 2001г е одобрен като подсладител от Американската администрация за контрол върху храните и лекарствата (FDA), а през 2008 е одобрен за употреба и в ЕС. Проведени са редица изследвания, които не установяват сериозни странични ефекти при дългосрочна употреба на еритритол. (1) (2)

Еритритолът набира все повече популярност у нас и е предпочитам подсладител от хората, които се придържат към нисковъглехидратен или кето режим на хранене. Доказано е, че еритритолът не повишава нивото на кръвната захар и инсулина (3). Не съдържа никакви калории и гликемичният му индекс е 1.

Това е първата рецепта, в която използвам еритритол и ми беше интересно да усетя вкуса му, да видя какво поведение има при термична обработка. Признавам си, че не съм фен на новите подсладители с трудни за произнасяне имена – ксилитол, еритритол, стевия и подобни. Това е една от причините да не съм споделяла до момента рецепти с такива. Освен това в малките населени места се намират трудно, а и цената им е висока, а моята цел да ви предлагам широкодостъпни рецепти, които всеки лесно може да приготви у дома. Еритритол може да откриете в онлайн магазините за здравословни храни, както и в някои био магазини.

Какъвто и подсладител да изберем да използваме, важно е да го използваме с мярка, защото както знаем „дозата прави отровата“. Прекомерната употреба на еритритол (над 50 г еднократен прием ) може да доведе до стомашни неразположения, като гадене и къркорене (4).

Безглутенови мъфини с боровинки

В помощ на децата с диабет в България

Рецептата за кексчета с боровинки и фъстъчен тахан е една от 26-те включени в книгата „26 десерта за диабетици“ на Албена Дамянова, специално създадена за благотворителната кампания „Поход срещу диабета“ на Лайънс движението в България. Целта на походът е да събере средства за закупуване и предоставяне на сензори и трансмитери за децата, които дават възможност за 24-часов контрол на кръвната захар.

Съвременните технически способи ще спестят над 2 милиона убождания и ще помогнат на подрастващите да постигнат условно здраве и да живеят като пълноценни и равностойни личности. По данни на Националния център по диабет, над 2000 деца в България живеят с болестта и съвременните технически средства са единствения им шанс за нормален живот, с условно здраве.

Всички събрани доброволни дарения по време на похода от развлеченията, атракционите и продажбата на книгата ще бъдат използвани за закупуването на необходимото оборудване сензори с трансмитери за деца с диабет тип 1. Ако искате да се включите в кампанията и да закупите книжката, пишете на lcogledalo@abv.bg Минималната цена, за закупуване на книжката е 8,90 лв.

Вкусни и лесни десерти с боровинки

Кексчета с боровинки за диабетици
Кексчета с боровинки за диабетици

Мъфини с боровинки и фъстъчено масло (без глутен)

5 от 1 оценка
Prep Time 5 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 25 mins

Ingredients
  

  • 3 бр яйца
  • 100 г пресни/замразени боровинки
  • 3 с.л. фъстъчено масло
  • 60 г еритритол
  • 1 с.л. кокосово брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол

Instructions
 

  • Включете фурната да загрява на 170 градуса с вентилатор или 180 градуса в режим с горно и долно печене.
  • В малка купичка смесете кокосовото брашно, бакпулвера и щипката сол.
  • В по-голяма купа разбийте добре яйцата с вилица или телена бъркалка за яйца.
  • Прибавете фъстъченото масло към яйцата и отново разбъркайте. Добавете към сместа сухите продукти и смесете до хомогенност.
  • Накрая прибавете боровинките към сместа и много внимателно я разбъркайте.
  • Сложете хартиени чашки в подходяща форма за мъфини и разпределете равномерно сместа.
  • Изпечете мъфините за около 15-20 минути или до получаване на златист загар.
  • Извадете ги от формата за мъфини и ги подредете върху решетка, за да се охладят.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Ако тази рецепта за безглутенови мъфини с боровинки и фъстъчено масло ви харесва, ще се радвам да я споделите с приятели, които също биха я харесали.

Още рецепти

Салата с кус кус, зеленчуци и сирене

Tanya

Дърпано пилешко месо в мултикукър Instant Pot

Станка Стоянова

Хумус със сушени домати и праз

Станка Стоянова

11 коментари

Елена април 4, 2019 at 18:56

Здравейте,

Може ли фъстъченото масло да кажете колко грама са тези 3 с.л. Може би по-лесно ще е ако всички продукти са в грамове. Има с.л. с различна големина и така няма как да се определи количеството.
Благодаря предварително 🙂

Отговор
Станка Стоянова април 5, 2019 at 07:50

Здравейте,
Съжалявам за пропуска. Сега ще допълня теглото на продуктите в рецептата. Предпочитам да ги давам в по-точни мерни единици, точно поради факта, че различните лъжици са с различна вместимост, но в случая съм пропуснала да го направя. Лъжиците, които използвам са мерителни, а не обикновени за хранене. Последните имат по-малка вместимост и това би довело до известни различия в количеството.

Благодаря за обратната връзка!
Поздрави 🙂

Отговор
Krasi април 4, 2019 at 22:22

Здравейте, има ли възможност фъстъченото масло да се замени в рецептата с нещо друго?

Отговор
Станка Стоянова април 5, 2019 at 07:52

Здравейте,

Друго ядково масло (т.е.) най-вероятно би сработило, защото има множество рецепти за хляб с яйца и тахан, но конкретно за тази рецепта не съм пробвала. Ако решите да заместите фъстъченото масло, нека не е със сусамов тахан, защото може да даде горчив привкус.

Поздрави 🙂

Отговор
Гергана Димитрова април 7, 2019 at 12:52

Здравейте!Бихтели ми казали как мога да си закупя книжката с рецепти за диабетици?

Отговор
Станка Стоянова април 10, 2019 at 09:40

Здравейте,
Книжката може да закупите от Лайънс клуб Огледало Плевен. Пишете им на имейл lcogledalo@abv.bg

Отговор
Нели Ангелова септември 5, 2019 at 14:41

Здравейте, казвам се Нели и приготвих мъфините, тъй като нямах налично фъстъчено масло го заместих с фъстъчен тахан, а еритритола със стевия. Станаха невероятни. Благодаря!

Отговор
Станка Стоянова септември 13, 2019 at 22:24

Здравейте,

Много се радвам, че мъфините са ви харесали. Домашното фъстъчено масло всъщност си е фъстъчен тахан. :)) Така популярното в Америка фъстъчено масло се прави от специален сорт фъстъци и е доста по-мазно и по-течно от фъстъчения тахан.

Поздрави!

Отговор
Гергана ноември 9, 2021 at 00:19

Може ли еритрола да се замени с обикновена захар?

Отговор
Станка Стоянова ноември 14, 2021 at 11:19

Здравейте, може да го заместите.

Отговор
Бистра март 7, 2024 at 14:07

5 stars
Здравейте,направих мъфините и станаха прекрасни. Понеже нямах боровинки сложих сушени сливи.Благодаря ви за лесната и много добра рецепта.

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече