fbpx

Как да приготвим домашно фъстъчено масло

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Харесвате ли фъстъчено масло? Определено доста сте пропуснали, ако не сте опитвали досега. Фъстъченото масло е неустоимо вкусно. Обожавам го в комбинация с резен ябълка или банан за междинно похапване.

Както подсказва името му, фъстъченото масло се приготвя от изпечени и смлени на паста фъстъци. Поради тази причина може да го срещнете и под наименованието фъстъчен тахан. Не се учудвайте. Едно и също е.

Как да направим фъстъчено масло

Преди няколко месеца Веси от No sugar ме вдъхнови да започна да си правя домашно фъстъчено масло, вместо да си купувам от магазина. Реших, че е редно да споделя това знание и с вас. Ще е необходимо да му посветите 20-30 минути от времето си, но резултатът си заслужава. Много е лесно и евтино, тъй като цената на фъстъците е доста ниска.

Ще ви споделя базовата рецепта за направата на фъстъчено масло. По ваше желание може да я разнообразите и обогатите, като добавите различни подправки, например ванилия, какао. Може да отделите част от фъстъците, да ги смелите на едри парчета и след това да ги прибавите към готовото кремообразно фъстъчено масло, за да имате фъстъчено масло с парченца. Може също така да добавите и различни ядки към фъстъците. Експериментирайте смело и уверено, за да откриете вашият любим вкус и комбинация.

Как да направим фъстъчено масло?

Самият процес

Всичко, което ви е необходимо, за да приготвите домашно фъстъчено масло, са сурови небелени фъстъци, фурна и кухненски робот. Загрейте фурната до 170 градуса с вентилатор (или 180 градуса за режим с горен и долен реотан) и изпечете фъстъците за около 7-8 минути. Наблюдавайте ги и ги разбърквайте от време на време.

Прехвърлете изпечените фъстъци, докато са все още горещи, в купата на кухненския робот. Може да използвате и блендер, но е много вероятно да се затрудни с начупването на фъстъците, ако няма достатъчно мощност. Препоръчително е фъстъците да се смелят, докато са още топли, защото така по-лесно ще отпуснат мазнината си и ще се превърнат в кремообразно фъстъчено масло. В някои чуждестранни блогове ще откриете и варианти за приготвяне на фъстъчено масло с охладени фъстъци.

След като фъстъците са вече в купата на робота, пуснете уреда на пълна мощност и наблюдавайте процеса. Давайте малко почивка от време на време на кухненския робот, ако е необходимо разбира се. Вие най-добре познавате уреда си. По-мощните такива не биха се затруднили и няма да прегреят. Моят например няма нужда от почивка, но му трябват около 10-тина минути, за да превърне фъстъците във фъстъчено масло.

Фъстъци за домашно фъстъчено масло

Какво да правим, ако получим трохи от фъстъци вместо фъстъчено масло

Първоначално фъстъците ще се превърнат във фини трохи. След известно време сместа ще започне да става все по-влажна и лепкава, докато накрая ще се превърне в гъсто фъстъчено масло. Ако дълго време роботът ви се затруднява с направата на фъстъчено масло и сместа е суха и трошлива, може да добавите 1-2 ч.л. зехтин или друга течна растителна мазнина, която да подпомогне процеса на смилане на фъстъците.

Има ли значение количеството на фъстъците

За по-лесното смилане на фъстъците е от значение и тяхното количество. Съобразете количеството с вместимостта на вашия робот. Ако фъстъците са много малко, а купата на робота ви е голяма и широка, трудно ще приготвите масло, защото след смилане на фъстъците трохите ще останат по стените на купата. Ако пък фъстъците са прекалено много, купата на робота ще се препълни след смилането им. Най-добре е фъстъците да запълват между 1/2 и 2/3 от обема на купата на кухненския робот. За добър резултат и за да се справи с натоварването, е добре роботът да е с мощност поне 600W.

Да обелим ли фъстъците или не?

Дали ще обелите фъстъците преди да ги превърнете в домашно фъстъчено масло или не е въпрос на личен избор. Предпочитам да запазя обвивките на фъстъците, защото в тях се съдържа ресвератрол, но вие може да ги обелите. Ресвератролът е антиоксидант, който се среща още в люспите на гроздето и червеното вино, за който пък се смята, че подобрява инсулиновата резистентност. Приписват му се и още куп други ползи за здравето.

Фъстъченото масло приготвено от необелени фъстъци е по-тъмно на цвят от това от белени. Цветът на маслото също така зависи и от степента на изпичане на фъстъците. Все пак внимавайте да са добре изпечени, а не сурови.

Рецепти с фъстъчено масло

Съхранение на фъстъченото масло

Най-добре е да съхранявате готовото фъстъчено масло в добре затворени стъклени буркани и в хладилника. По този начин ще предотвратите поемането и предаването на аромати от съда, в който се намира маслото и същевременно ще го съхраните за по-дълъг период от време. Съхранението в хладилник е препоръчително и от гледна точка на предпазване от гранясване на естествените мазнини, които се съдържат във фъстъците.

Когато съхранявате фъстъченото масло на хладно, то придобива по-стегната консистенция. Оставено на стайна температура, лесно се отпуска и възвръща предишната си гъстота.

Рецепти с фъстъчено масло

Как да приготвим фъстъчено масло у дома

Домашно фъстъчено масло

Как да приготвим домашно фъстъчено масло Как да приготвим домашно фъстъчено масло Print This
Брой порции: 400-450 мл Време за подготовка: Време за готвене:
Хранителна стойност за цялото ястие: калории мазнини
Оценка 5.0/5
( 1 Оценка )

Необходими продукти

500 г сурови небелени фъстъци
щипка сол

Начин на приготвяне

  1. Включете фурната на 170 градуса в режим с вентилатор или на 180 градуса с горно и долно печене.
  2. В плитка тава изсипете фъстъците.
  3. Сложете ги във вече загрятата фурна и ги изпечете за около 7-8 минути. Наблюдавайте ги и периодично ги разбърквайте.
  4. Извадете изпечените фъстъци от фурната и ги прехвърлете в купата на кухненския робот. Пасирайте фъстъците, докато се получи кремообразно фъстъчено масло. Този процес може да отнеме от 5 минути до 10-15 минути в зависимост от мощността на вашия уред и количеството фъстъци. От време на време спирайте робота и с помощта на лъжица обирайте полепналите по стените фини фъстъчени парченца. В началото фъстъците се превръщат във фини трохи. Постепенно сместа започва да става все по-лепкава и влажна, за да се превърне накрая във фъстъчено масло.

Допълнителна информация

Ако желаете, може да добавите към фъстъченото масло различни ароматни подправки, като например ванилия, а защо не и какао.

От къде да купим фъстъчено масло?

Ако нямате време и възможност да приготвите фъстъчено масло у дома, винаги може да си купите от магазина. Ще го откриете в почти всеки голям хранителен магазин или магазин за здравословни храни. Качественото фъстъчено масло е с цена около 6-7 лв за 200 г. Цената му е сравнително поносима, ако я сравняваме с тази на ядковите масла и тахани. Внимателно четете етикета, когато избирате фъстъчено масло, защото някои марки са с добавени подсладители, ароматизатори и други екстри.

 

Още рецепти

Лесни кашкавалки

Tanya

Замразяване на зеленчуци

Станка Стоянова

Чиа пудинг с райска ябълка

Станка Стоянова

13 коментари

Maria май 31, 2020 at 17:47

Здравейте Станка,

Благодаря ви за чудесната рецепта. Изпробвах фъстъченото ви мисло и цялото ми семейство го обожава. Бурканчетата от снимката изглеждат качествени и бих се радвала да споделите откъде мога да закупя и аз такива. Благодаря предварително. Продължавайте да творите вкусотии.

Поздрави,
Мария

Отговор
Цвета юли 15, 2020 at 10:41

Здравейте,чета че корите след изпичане на фъстъците стават канцерогенни и е по добре да се махнат.Запозната ли сте с това или моята информация е грешна ?😑

Отговор
Станка Стоянова юли 15, 2020 at 15:19

Здравейте,
Не съм попадала на такава информация, но ще потърся допълнително, за да проверя дали няма нови изследвания по темата.

Поздрави!

Отговор
Бистра юли 17, 2020 at 13:50

Здравейте Станка,
Кой е уреда, който използвахте за направата на маслото?
Благодаря.

Отговор
Станка Стоянова юли 19, 2020 at 12:25

Здравейте,
Използвах кухненски робот. Моят е BOSCH MCM3501.

Отговор
Станка Стоянова юли 19, 2020 at 12:26

Здравейте,
За фъстъченото масло използвам кухненски робот, голямата купа с s-образния нож. Моят е BOSCH MCM3501.

Отговор
И Иванова ноември 18, 2020 at 17:11

Здравейте,
Казвате, че фъстъците трябва да не са сурови, а изпечени. Как точно се опичат за 7 минути? Аз нормално ги пека за 40 мин. Слагате ли сол и колко?

Отговор
Станка Стоянова ноември 19, 2020 at 18:03

Здравейте,
В зависимост от големината на фъстъците нужното време за изпичане може да варира. Освен това всеки има различни предпочитания спрямо степента на изпичане. Може да ги изпечете и по-дълго от посоченото в рецептата. Важно е фъстъците да са топли, когато ги сложите да ги блендирате, защото така по-лесно отпускат маслата си и се превръщат във фъстъчено масло. Сол не е необходима.

Поздрави,
Станка

Отговор
Дорка Зедничкова декември 19, 2020 at 21:46

Добър ден!
Да питам – може ли да се използват вече изпечени фъстъци,а само да ги претоплям?
Благодаря за отговора!

Отговор
Станка Стоянова декември 20, 2020 at 19:37

Здравейте 🙂

Би трябвало да може, но не съм пробвала. Уверете се, че са без сол или с много малко, защото иначе ще стане солено маслото.

Поздрави,
Станка

Отговор
Nikolay януари 2, 2021 at 09:23

от днес съм Ваш абонат!Имате интересни рецепти!Днес закусих с фъстъчено масло по вашата рецепта с лъжичка карамелизиран лук върху основа фламб.ябълка.Получи се добре!Обикновено ползвам сус. тахан!Thanks!

Отговор
Катя Владимирова януари 7, 2021 at 18:09

Здравейте, разполагам с белени сурови фъстъци, какво мога да ги направя?

Отговор
Станка Стоянова януари 8, 2021 at 15:33

Здравейте 🙂 Може да ги изпечете и да ги използвате за фъстъчено масло или за бонбони, като ги комбинирате със сушени плодове, какао/брашно от рожков.

Отговор

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече