fbpx

Орехови барчета с банани и шоколад

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Орехови барчета с банани и шоколад - без глутен и без лактоза

Орехови барчета с банани и шоколад

Много ми беше трудно да измисля подходящо име за този десерт. Обикновена имената ми идват на мига, а сега – не. Дори проведох анкета във фейсбук, която да ми помогне в измислянето на име. Предложенията бяха много и разнообразни. Бананово изкушение върху орехов блат, барче „БаШоФи“, орехов тарт с банани и шоколад, „Красив ум“ (защото всички съставки стимулират и са полезни за ума), шоколадова сладост с банани и орехи, хрупкава сладост, бар „Хрус-хрус“ са само част от тях. Най-накрая го измислих – орехови барчета с банани и шоколад. За мен е важно името да е достатъчно говорящо и да дава информация за част от използваните продукти.

Хрупкав орехов блат, тънък слой фъстъчено масло, резени сотирани банани и черен шоколад за финал. Как ви звучи? Като изкушение, нали? Неустоимо при това… А колко е хрупкаво и какъв наситен вкус има… Ще ви плени. Десерт, подходящ за финал на всяка специална вечеря. Без глутен и без лактоза.

Макар да изглежда сложно и засукано за направа, истината е малко по-различна. Приготвянето на ореховите барчета с банани и шоколад отнема между 15 и 20 минути. Ще ви трябват още два пъти по толкова, за да стегне шоколада. Но това е време за изчакване, което може да използвате за разходка, за почивка с книга в ръка или да свършите някоя друга работа.

Неустоими орехови барчета с банани, шоколад и фъстъчено масло

Какви са необходимите продукти?

Както вече се досещате, ще са ви нужни орехи, фурми, фъстъчено масло, банани, кокосово масло, висококачествен черен шоколад (мин. 70% съдържание на какао) и сол. Разбира се може да намерите заместител на всеки продукт и рецептата ще бъде успешна. Ще има разлика във вкуса, но не се притеснявайте да експериментирате и да опитвате нови неща.

Бананите много добре се комбинират с фъстъченото масло и черния шоколад, но вместо фъстъчено масло може да използвате например сусамов тахан. Би се получил нов, но интересен вкус.

Вместо черен шоколад, може да използвате какаова паста. Това е смел ход и го препоръчвам само за хора с много изчистени вкусови рецептори за сладко. За всички останали какаовата паста би била твърде горчива.

Солта е много важен компонент в ореховите барчета. Не си и помисляйте да я пропуснете. 🙂

Защо солта е важна в този десерт (и не само)?

За мнозина добавянето на сол към сладки ястия е странно, но това си има свое обяснение. Солта придава солен вкус на ястията, само след като добавим значително количество от нея. Добавена в малки количества, солта помага да се увеличат вкусовите качества, като се подобри естествения вкус на използваните съставки. Малките количества сол изваждат и засилват нюансните вкусове и придават дълбочина на вкуса.

Стига приказки, да се заемаме с приготвянето на тези изкушаващи, както ги нарекоха мнозина, орехови барчета с банани и шоколад.

Безглутенови пастички с орехов блат, фъстъчено масло, банани и шоколад

Още десерти без глутен и без лактоза

Безглутенови пастички с орехов блат, фъстъчено масло, банани и шоколад

Орехови барчета с банани и шоколад

Все още няма оценки
Prep Time 20 mins
Време за охлаждане 1 hr
Total Time 1 hr 20 mins

Ingredients
  

  • 120 г орехи
  • 140 г фурми (с костилките)
  • 2 бр банана
  • 1 с.л. кокосово масло
  • 30 мл фъстъчен тахан (2 с.л.)
  • 100 г черен шоколад (70% какао)
  • 2 щипки сол

Instructions
 

  • Нарежете бананите на кръгчета (около 4-5 мм). Загрейте тиган с незалепващо покритие, сложете кокосовото масло и подредете бананите в тигана. Сотирайте ги за кратко. Щом започнат да образуват златиста коричка, внимателно ги обърнете. Когато бананите станат готови, отстранете тигана от котлона и ги оставете да се охладят. Щом се охладят леко ще стегнат и няма да са толкова нежни и меки.
  • Отстранете костилките на фурмите. Сложете фурмите, заедно с орехите и солта в кухненски робот или чопър. Смелете всичко. Нека орехите останат малко по-едри. Изсипете сместа в подходящ поднос или форма с падащо дъно (20х18см), която сте застлали с хартия за печене.
  • Притиснете добре, за да се оформи блат с дебелина 7-8мм.
  • Намажете ореховия блат с фъстъчения тахан.
  • Отгоре подредете сотираните банани.
  • Разтопете шоколада на водна баня и го поръсете върху бананите.
  • Сложете барчетата в хладилника или на хладно, за да стегне шоколада. След това нарежете на квадрати с желаната големина.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Не забравяйте да споделите рецептата с вашите приятели и близки, които се хранят отговорно и осъзнато и ценят истинската, качествена и вкусна храна. По този начин помагате и на мен и ме вдъхновявате да създавам още вкусни и полезни рецепти.

За ежедневна порция вдъхновение, дневни менюта и ексклузивни рецепти, последвайте ме в Instagram и вижте какво се случва “зад кадър”.

Още рецепти

Печени ябълки с кокосови стърготини

Станка Стоянова

Сочен безглутенов сладкиш с кайсии

Станка Стоянова

Рулца от тиквички със сирене

Tanya

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече