fbpx

Сурова шоколадова торта (без глутен и млечни)

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Денят започна изключително вкусно – с парче изкусителна сурова шоколадова торта. Нещо, което обикновено не си позволявам, но днес е специален ден. Имам рожден ден!

Решението, че тортата за рождения ми ден ще бъде шоколадова, беше взето още преди няколко месеца. Ако погледнете раздела с рецепти за десерти, ще видите, че шоколадът буквално прелива от всякъде – бонбони, сладкиши, торти. До вчера обаче нямах конкретна рецепта в главата си. Само набор от продукти, които евентуално да включа и такива, които не исках да присъстват.

Тортата трябваше да е съобразена с режима ми на хранене, но компромис във вкуса беше немислим. От месеци мечтая за торта с кадифен шоколадов мус и хрупкав ядков блат. Най-накрая имах повод, за да приготвя перфектната такава.

Ако някога сте приготвяли сурова торта, сигурно знаете, че в повечето кремове основната съставка е кашу, за да даде онази така необходима плътност и гъстота на крема. Кашуто обаче прави кремът леко зърнист, а аз исках да избегна това. Реших да опитам да комбинирам какаово и кокосово масло, за да постигна перфектен, гладък, топящ се в устата шоколадов мус. Получи се! Може би ще прозвучи малко нескромно, но сутринта изядох парче от най-вкусната сурова шоколадова торта, която съм опитвала.

Други рецепти за шоколадова торта

Тортата е без глутен, захар и млечни продукти, които от няколко месеца са изключени от менюто ми поради здравословни причини, но те не са предмет на обсъждане днес. След толкова хвалебствени слова за моята сурова шоколадова торта е време и за рецептата.

Сурова шоколадова торта (без глутен и млечни)

Все още няма оценки
Prep Time 40 mins
Време за престой в хладилник 8 hrs
Total Time 8 hrs 40 mins

Ingredients
  

  • 200 г орехи
  • 17 бр фурми
  • 30 мл разтопено кокосово масло (2 мерителни супени лъжици)
  • щипка сол

за крема

  • 200 г авокадо (1 бр голямо)
  • 3 бр банана
  • 6 с.л. какао
  • 75 мл разтопено кокосово масло (5 мерителни супени лъжици)
  • 75 мл разтопено какаово масло (5 мерителни супени лъжици)
  • 6 бр фурми
  • 2 с.л. мед
  • щипка сол

Instructions
 

  • Накиснете ореховите ядки за четири часа.
  • Отцедете ядките и ги измийте добре под течаща вода. Изсушете ги във фурната на около 50 градуса или в дехидратор.
  • Сложете ореховите ядки в кухненския робот (чопър) и ги смелете фино. Отделете 1 с.л. от смлените ядки за декориране.
  • Към смлените ядки, прибавете фурмите и кокосовото масло. Смелете всичко до получаване на плътна смес, подобна на тесто. Отделете 2-3 с.л. от готовата смес за декориране.
  • Поставете метален ринг за торта в подходящ поднос и разпределете равномерно ореховата смес.
  • В купата на блендера сложете авокадото и бананите, предварително нарязани на едри парчета. Прибавете обелените фурми, както и всички останали съставки за крема.Смелете всичко за няколко минути, докато получите гладък и хомогенен крем.
  • Изсипете крема върху ореховия блат и заравнете добре.
  • Приберете тортата в хладилник поне за няколко часа, най-добре за една вечер.
  • От отделената орехова смес оформете топчета и ги оваляйте в какао. След като тортата стегне достатъчно, декорирайте със смлените орехови ядки и какаовите топчета.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Последвайте ме в Instagram, за ежедневна доза вдъхновение. Там ще откриете още вкусни идеи, дневните ми менюта, непубликувани рецепти и ще надникнете „зад кулисите“.

 Допълнителни насоки за приготвяне на тортата

  • За веган вариант, пропуснете меда и използвайте за подслаждане само фурми.
  • Накисването на орехите се прави с цел да се активират ядките и да се неутрализират инхибиторите, които съдържат. След това ядките се изсушават на ниска температура, за да запазят богатството си от витамини и минерали.
  • Ако не държите тортата да е изцяло сурова, може да запечете орехите, необходими за приготвяне на блата, за да подсилите техния вкус и аромат.
  • За приготвянето на тортата използвах натурални ирански фурми, от тези които се продават в кутии. Те са достатъчно меки и не се налага да се накисват във вода. Ако фурмите са сухи, е необходимо предварително да се накиснат в топла вода за 15-20 минути.
  • Може да подсладите тортата само с мед, но имайте предвид, че вкусът на меда може да стане много осезаем. Затова избрах да комбинирам с фурми.
  • За постигане на гладка кремообразна структура на крема, обелете фурмите преди да ги сложите в блендера. Аз обелих и фурмите, които използвах за направата на блата, но за неговото приготвяне тази стъпка не е задължителна.

Още рецепти

Веган тарт без печене с лиофилизирани ягоди и касис

Станка Стоянова

Постни зелеви сарми с кафяв ориз и сушени гъби

Станка Стоянова

Шоколадови бонбони с бадеми, ром и череши

Tanya

43 коментари

Denitsa Velikova ноември 27, 2016 at 09:54

Благодаря ти за рецептата! Страхотно вкусна се получи 🙂

Отговор
Tanya ноември 28, 2016 at 16:51

И аз ви благодаря за обратната връзка! Радвам, се че съм успяла да ви подсладя подобаващо. 🙂
Поздрави! Успешна седмица!

Отговор
Ива януари 22, 2017 at 08:33

Привет! Рецептата звучи като нещо ковто търсих мнооого дълго време! Благодаря!
Понеже се занимавам с дейността на семейния ни пчелин мога да препоръчам да ползвате мед от рапица защото е особено сладък и ниско ароматен – това което се търси и св тоИ сладкиш, за да не доминира аромата на мед. Успех!

Отговор
Силвия февруари 2, 2017 at 15:48

Здравейте! Предполагам, че би могло да се ползва готова паста от фурми. Бихте ли могли да ме ориентирате за количество? Благодаря!

Отговор
stanka февруари 2, 2017 at 16:17

Здравейте! За съжаление не съм използвала готова паста от фурми. Може да опитате с начално количество от 1 с.л. паста и след това да добавяте, докато постигнете желаната сладост.
Поздрави!

Отговор
Кристин февруари 2, 2017 at 19:59

Здравейте , имате ли вариант за подпбна торта с малини, боровики или ягоди .Не съм сигурна дали ще си отиват с фурмите а търся подобна торта с тези плодове.Не съм привърженик на фурми но ако се налага и няма друг вариант ще направя вариант с фурму

Отговор
Станка Стоянова февруари 3, 2017 at 07:47

Здравейте!
Не съм сигурна, че разбирам съвсем точно въпроса Ви. Търсите рецепта за сурова шоколадова торта с малини, боровинки или ягоди или просто рецепта за торта, в която може да включите някои от тези плодове?
Правила съм торта с крем от банани и боровинки, а блатът отново беше с фурми. Подхождат си, но разбира се зависи каква е цялостната Ви идея за вкуса на тортата. Рецептата може да видите тук https://know-how-to-cook.com/2015/05/raw-vegan-banana-blueberry-cake.html
За блата фурмите могат да бъдат заменени със стафиди, а в крема – може да увеличите количеството на меда.
Мед може да се използва и за блата, но за да има спойка между продуктите ще е необходимо да се увеличи количеството на кокосовото масло.
Надявам се, съм успяла да отговоря на въпроса Ви.
Слънчев и успешен ден!

Отговор
Милена февруари 9, 2017 at 17:37

Здравейте, тортата е страхотна. Вкусъте превъзходен. Имам един въпрос, колко твърда трябва да е тортата? Понеже моята не стегна мното, блата се залепя по тавата, когато искам да отрежа парче от нея. Дали пък да не съм пресалила с някоя съставка?
Поздрави и благодаря за невероятно вкусните рецепти.

Отговор
Станка Стоянова февруари 9, 2017 at 19:11

Здравейте, Милена! Радвам се, че тортата ви е очаровала!
Лепкавостта на блата най-вероятно е от фурмите в него. Може би е добре да се увеличи количеството кокосово масло в него. На мен не ми се е случвало да лепне блата по тавата, но за това може да играе роля и покритието на самата тава. Ще тествам в следващите дни блата върху няколко различни основи и ще пиша какви са били резултатите от теста.

Поздрави! Спокойна вечер!

Отговор
Милена февруари 9, 2017 at 23:07

Другият път ще пробвам с по- малка бройка фурми. Може ли от фурмите да кажете колко грама се слага, не бройки, моите моге да са били големи.

Отговор
Станка Стоянова февруари 15, 2017 at 10:20

Ще претегля и ще ги дам точен грамаж за фурмите и бананите. Използвам от иранските фурми, които са в картонени кутии от по 500г и обикновено тези фурми са еднакви по размер.

Отговор
Мони март 9, 2017 at 16:22

Здравейте, вчера направих тортичката. Престоя в хладилник повече от 12 часа, но беше доста мек блата, както и самия крем. Да не кажа, че беше почти невъзможна за сервиране. Можете ли да ми дадете някакви насока, при вас как беше тортата, спазила съм всички пропорции посочени в рецептата.

Отговор
Станка Стоянова март 9, 2017 at 17:25

Здравейте! Съжалявам, че се е получило така при вас. При мен тортата е стегната, както може да видите на снимките.
Единствената причина, поради която може да не е станал стегнат блат, виждам в бананите. Посочила съм ги като брой, а 3 банана могат да са 300г, но и 500г. Ако бананите са били по-големи, кремът се е получил в по-голям обем и кокосовото и какаовото масло най-вероятно не са успели да го втвърдят достатъчно. В момента не се сещам за друга възможна причина, но ще помисля и ако се сетя за нещо друго ще пиша.
Относно блата, каква основа използвахте? Аз използвам стъклен поднос. Всичко се отлепва много лесно от него, без усилия.

Отговор
Дани юни 6, 2017 at 06:25

Затова, моля, пишете грамове, а не бройки, също така вместо вместо чаши да се пишат мл (по принцип). Аз имам супени лъжици различни големини…., така, че просто трябва да се забрави този начин за определяне на мерките.

Отговор
Станка Стоянова март 9, 2017 at 21:54

Мони, здравей отново! Много мислих защо не се е получила тортата при вас. Мисля, че открих къде е проблема. Много е вероятно количеството кокосово и какаово масло, което сте сложили да е по-малко от посоченото. За измерване на продуктите използвам мерителни лъжици, където 1 мерителна супена лъжица е 15мл. Тази вечер сравних обема на 1 мерителна супена лъжица и на една супена лъжица, която обикновено използваме за хранене (стандартна лъжица, която всички имаме у дома). Втората е с по-малък обем. 🙁 Ако отмерването на маслата се прави с обикновена супена лъжица, реално в крема се слага с около 30мл (2 с.л.) по-малко количество от посоченото и необходимо, за да се получи стегнат крем.
Ще променя рецептата и ще посоча количеството на маслата в мл, за да не става объркване. Благодаря Ви за споделения опит!

Поздрави и спокойна вечер!

Отговор
Мариета март 23, 2017 at 23:34

Здравейте,
Правя втори път торта като ползвам вашата рецепта за основа, но малко видоизменена 😉 Много ми хареса идеята да е по-лека, защото наистина като има ядки в крема става много тежка. Аз заменям авокадото с кокосова сметана. За блата ползвам готова паста от фурми – много е удобна, продава се в пакет мисля 900 г в арабските магазини. Добавям и малко кокосови стърготини в блата и го правих със слънчогледови семки + орехи.
1. В първата торта за рождения ден на сина ми ползвах за крема два натурални шоколада, какаово масло, кокосово масло, кокосова сметана и банани.
2. В тортата за рождения ден на мъжа ми – направих 2 реда крем. Направих първо общ с какаово масло, кокосово масло, кокосова сметана и банани, разделих го на две части. В едната сложих шепа замразени ягоди + отделих пердварително от общото количество по около 2 с.л/ какаово и кокосово масло/, а за втория крем сложих около 50 гр какаова маса + 2 сл. какаово масло + малко паста от фурми+1 ч.л. мака.
Тортите стават страхотни и се харесват от малки и големи. И съм много щастлива, че синът ми ги харесва много! (единствено от моите торти изяжда и по две парчета). Сега съм му обещала да напарвя със зелен крем от киви . Ей така, без повод уикенда 🙂

Поздрави,
Мариета

Отговор
десислава април 2, 2017 at 20:31

Здравейте ,искам да попитам колко см. е формата за тортата?

Отговор
Станка Стоянова април 2, 2017 at 21:21

Здравейте 🙂 Използвам регулируем ринг за торта, в случая е 22 см. Може да се направи и във форма с размер 26см, но кремообразният слой ще стане по-тънък. Поздрави!

Отговор
Веселина май 8, 2017 at 18:36

Страхотна рецепта, от сутринта си мисля за нея. Но нямам какаово масло, с какво мога да го заменя?

Отговор
Станка Стоянова май 8, 2017 at 20:20

Здравей, Веселина! Може да увеличиш кокосовото масло, но нека да е с 1-2 с.л. над посоченото количество какаово масло. Кокосовото масло, дори и в твърдо състояние е по-меко от какаовото. Други варианти са агар агар или желатин.

Отговор
Мария юни 1, 2017 at 12:38

Тортата се получи повече от чудесна! Направих я за рождения ден на дъщеря ми 🙂 Имам само един въпрос: каква марка и каква мощност е блендера Ви? Моят не се справя с нищо, ако не добавя течност…:(

Отговор
Станка Стоянова юни 3, 2017 at 15:51

Здравейте, Мария!

Благодаря! Щастлива съм, че сте се доверили на моята рецепта за този толкова специален ден!

Блендерът ми е Oester Blender Revirsible. Мисля, че е 600W и успява да се справя с различни кремчета. Блендерите се справят най-добре с по-течни смеси, но и с по-гъсти става, ако се разбърква по-често.
Микс от ядки и сушени плодове трудно ще смели, но не е невъзможно. Лично съм пробвала няколко пъти. За ядкови смеси използвам миникухненски робот тип чопър, който не е особено мощен.

Поздрави! Слънчев уикенд!

Отговор
Надежда септември 13, 2017 at 14:53

Направих я за рожденния ми ден, страхотна тортичка се получи! В началото крема стана доста течен. Трябва много добре да се хомогенизират бананите с маслата, иначе не се стяга.
Поздрави!

Отговор
Ianusha февруари 13, 2018 at 11:08

Здравейте! Харесах Вашата рецепта и за първи път работя с кокосов масло и какаово такова. Направих тортата по Вашата рецепта и стана страхотна. Благодаря много. Поздрави!

Отговор
Станка Стоянова февруари 17, 2018 at 21:35

Благодаря! Радвам се. 🙂

Отговор
Стеляна март 27, 2018 at 09:13

Здравейте, имам въпрос- дали тортата ще запази вида и добрия си вкус,ако бъде приготвена примерно в Четвъртък вечерта, а се поднесе в събота вечер. Имате ли наблюдение? Благодаря.

Отговор
Станка Стоянова март 27, 2018 at 15:31

Здравейте, не мога да дам еднозначен отговор на този въпрос. Най-вероятно ще запази вида си, но за вкуса не мога да съм 100% сигурна. Бананът има свойството да променя вкуса си, когато престои. По-добре да я направите в петък, ако имате тази възможност.

Отговор
Албена Митева май 11, 2019 at 18:09

Любимата торта на семейството ми. Благодаря, че споделихте рецептата 💖

Отговор
Станка Стоянова май 20, 2019 at 12:29

Благодаря! Тази торта ни е любима и на нас 🙂

Отговор
Деница март 30, 2020 at 19:40

Здравейте, вместо орехи мога ли да сложа бадеми ?

Отговор
Станка Стоянова март 30, 2020 at 20:56

Здравейте 🙂

Може да използвате ядки, каквито имате в наличност. Орехи, бадеми, лешници – всички са подходящи.

Отговор
Калоян април 8, 2020 at 14:43

Здравейте , не мога да намеря какаво масло. С какво
мога да го заменя? Благодаря!

Отговор
Станка Стоянова април 8, 2020 at 15:46

Здравейте 🙂 Може да замените със същото количество кокосово масло. Кокосовото масло обаче се отпуска по-бързо на стайна температура. Друга възможност е да използвате желиращ агент, като агар агар или желатин (последното обаче не е веган).

Поздрави!

Отговор
Матилда декември 12, 2020 at 19:48

Здравейте,
за тази рецепта колко време е нужно да се сушат орехите?

Отговор
Станка Стоянова декември 13, 2020 at 17:04

Здравейте,
Ако се сушат на 40 градуса, поне 6-8 часа. Обикновено ги оставям да пренощуват във фурната.

Поздрави,
Станка

Отговор
Ивелина януари 5, 2021 at 16:25

Здравейте,
Задължително ли трябва да се сушат орехите? Моите са си стари и може би ще стане директно. Или може би съвсем за малко във фурната на вентилатор…
Благодаря!

Отговор
Станка Стоянова януари 5, 2021 at 16:33

Здравейте,

Препоръчително е орехите да се накиснат, за да се неутрализират инхибиторите, които съдържат всички ядки. След това се налага да бъдат дехидрирани, за да може да се използват в смеси като блат за торта или сурови бонбони. Както казах накисването и сушенето е препоръчително. Може и да не го правите, а да ги използвате директно, както са си.

Поздрави,
Станка

Отговор
Митанка януари 24, 2021 at 13:39

Здравейте! С какво мога да заменя бананите или напълно да ги махна, ако е възможно?

Отговор
Станка Стоянова януари 25, 2021 at 07:08

Здравейте, не ми хрумва нищо, с което да може да замените бананите. С каквото и да ги заместите, ще се промени вкуса на тортата. Евентуално печена тиква е някаква опция, но тя няма сладостта на бананите, има повече влага и ще трябва да се коригират количествата и на други продукти.

Погледнете рецептите за шоколадова торта с тиква и лешници и двойно шоколадова торта. В тях не са използвани банани.

Поздрави!

Отговор
Митанка Виткова Тодорова февруари 3, 2021 at 11:27

Благодаря! Просто не сложих банани, но тортата стана супер!

Отговор
Станка Стоянова февруари 3, 2021 at 11:35

Радвам се, че Ви е харесала 🙂

Отговор
Гергана октомври 28, 2021 at 13:43

Здравейте,
Възможно ли е вместо кокосово и какаово масло да се използва обикновенно?

Отговор
Станка Стоянова октомври 29, 2021 at 09:56

Здравейте! Не, в тази рецепта не е подходящо. Ако не искате да използвате кокосово и какаово масло, може да стегнете крема с малко количество желатин. Поздрави!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече