fbpx

Сурова двойно шоколадова торта с малини

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Двойно шоколадова сурова торта с малини

Шоколадът е класика – за делник и за празник. В моментите, в които празнуваме сякаш нищо друго не ти се струва толкова достойно, колкото великолепна шоколадова торта, която буквално гали небцето и те пренася в един друг свят.

Миналата година изневерих на традицията, като избрах морковена торта за рождения ми ден, но тази година нямаше сила, която да ме накара отново да обърна гръб на шоколада. До последния момент не знаех каква точно ще бъде тортата, но бях сигурна, че ще има шоколад. Първоначалният замисъл беше за торта с кокос и шоколад. Когато започнах да я приготвям, всичко което можеше да се обърка, се обърка. Не мога да кажа, че не съм го очаквала. Все пак сме в Ретрограден Меркурий. Въпреки това крайният резултат е повече от успешен. Знам, че звучи нескромно, но е самата истина.

Представям ви двойно шоколадова сурова торта с малини. Истински разкош, достоен за празник като днешния. Наситено шоколадов блат, комбиниран с плътен кадифен шоколадов мус и за финал малини, чиито леко кисели нотки идеално балансират вкуса на тази торта. Самото съвършенство, за всеки шокохолик.

Наситено шоколадовият вкус си има и лек недостатък – тортата е малко „тежка“. Не се отпускайте с големината на парчетата.  Трудно ще изядете парче със стандартен размер. Въпреките скромния й диаметър от 18 см, спокойно може да почерпите 8-10 човека с нея.

Как се приготвя суровата двойно шоколадова торта

Ако сте организирани, ще са ви необходими около 30-40 минути, за да сглобите тортата. Всъщност може да отнеме и по-малко. След това обаче ще трябва да изчакате поне 4-5 часа или най-добре една нощ, за да може тортата да стегне добре в хладилника.

Продукти и приготвяне на блата

Традиционно тортата се състои от блат и крем. За да приготвите блата имате нужда от ядки, в случая орехи, но и друг вид ядки ще свърши работа, фурми, какао на прах, малко вода и малко кокосово масло. Всички продукти отиват в купата на кухненски робот или чопър с s-образен нож и се смилат, докато се получи лепкава смес. Обикновено това отнема не повече от 5 минути.

С помощта на регулируем ринг за торта определете какъв ще бъде диаметъра на вашата торта. Количествата продукти по-долу са за торта с диаметър 18 см. Ако увеличите количеството на продуктите в блата, може да приготвите и по-голяма торта. Ако не държите на височината на тортата, продуктите за крема може да останат непроменени. Слагате ринга върху подходяща плоска чиния или плато за торта и разстилате сместа за блата. Най-лесно става с лъжица, защото сместа е лепкава и полепва по ръцете.

Продукти и приготвяне на шоколадовия слой

Съставките за крема са малко повече на брой, но всички са достъпни и лесно ще се снабдите с тях. Нужни са качествен черен шоколад със 70% съдържание на какао, пълномаслено кокосово мляко (за предпочитане без сгъстители и други добавки), кашу, фурми и кокосово масло.

Кашуто е най-добре да престои накиснато за една вечер във вода, за да може да омекне. След това се измива добре и се отцежда. Шоколадът, заедно с кокосовото мляко, се разтопява на водна баня, докато се хомогенизират и млякото стане шоколадово. След това всички продукти, които са ни необходими, за да приготвим крема, се слагат в блендер и се смилат, докато се получи много гладък крем.

Обърнете внимание, че за крема е необходим блендер. Робот с s-образен нож няма да се справи с финото пасиране и е много вероятно в крема да останат едри трохи кашу. За пореден път, лично установих и се убедих в последното. Уж си го знам, но знаете как е – понякого упорито повтаряме едни и същи грешки, докато накрая си научим урока. Кой обича да мие купища мръсни съдове и уреди?

Може да заместите черния шоколад с какаова паста, ако се придържате към хранене с по-ниски въглехидрати. За подслаждане може да изберете друг подсладител или да коригирате количеството фурми съобразно вашия вкус.

Малините – пресни или замразени

Малините са прекрасно допълнение към тази торта. Знаете шоколад и малини е класическа комбинация. Техният кисел вкус чудесно контрастира и допълва вкуса на шоколада. Определено са перфектният финален щрих към тортата, но дали ще използвате такива оставам на вас да прецените.

Тортата ще се получи най-добре с пресни малини и няма да имате грам притеснения с тях. Замразени също ще свършат работа, но е по-добре да се добавят при поднасянето на тортата, като елемент от декорацията или от тях да се приготви малиново желе, което да сложите като финален слой.

Имайте предвид, че ако добавите замразени малини, те ще се разтопят в крема и ще отделят малко количество вода. Това може да доведе до образуване на малки водни джобчета в крема. Може да решите проблема, като час-два след поставяне на тортата в хладилник, докато все още не е започнала да стяга, разбъркате крема с лъжица. Разбира се, трябва да го направите внимателно.

Още рецепти за торти:

Сурова двойно шоколадова торта с малини

Сурова двойно шоколадова торта с малини

5 от 3 оценки
Prep Time 35 mins
Време за престой в хладилник 7 hrs
Total Time 7 hrs 35 mins

Ingredients
  

За блата

  • 100 г орехи
  • 90 г фурми без костилка (9 броя)
  • 20 г какао на прах
  • 30 мл вода
  • 15 мл разтопено кокосово масло
  • щипка сол

За шоколадовия крем

  • 400 мл пълномаслено кокосово мляко
  • 200 г черен шоколад (70% какао)
  • 130 г фурми без костилка (16 броя)
  • 250 г кашу (предварително го накиснете)
  • 100 мл разтопено кокосово масло щипка сол

За декорация

  • Малини (пресни или замразени) за добавяне в крема или декорация

Instructions
 

  • Накиснете кашуто във вода за няколко часа. Най-добре за една нощ.
  • Сложете орехите и фурмите в кухненски робот. Смелете ги, докато се получат фини трохи. Прибавете водата (със стайна температура или леко топла) и разтопеното кокосово масло. Пуснете отново робота за няколко секунди, докато се формира лепкаво тесто.
  • Върху подходящ поднос или чиния поставете регулируем ринг за торта и разпределете блата равномерно. Може да използвате лъжица, защото тестото е лепкаво. Приберете в хладилник.
  • Начупете шоколада в огнеопорна купа и добавете кокосовото мляко. Сложете купата на водна баня. Периодично разбърквайте, докато шоколада се разтопи изцяло и се смеси с млякото.
  • Изхвърлете водата, в която е било накиснато кашуто. Измийте го и го отцедете.
  • Сложете кашуто в купата на блендера. Прибавете шоколадовото мляко, фурмите, разтопеното кокосово масло и малка щипка сол. Блендирайте всичко, докато получите хомогенен крем. Гъстотата му е подобна на боза.
  • Извадете блата от хладилника. Внимателно изсипете шоколадовия крем. Може да го изсипете на две части и да сложите малини между двете.
  • Приберете тортата в хладилника. Изчакайте 5-6 часа, за да стегне. Внимателно отстранете ринга. Декорирайте по желание.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Споделете рецептата за тази изкусителна сурова двойно шоколадова торта с близки и приятели, които се хранят отговорно и осъзнато. Станете посланик на добрата храна и ми помогнете да я популяризираме, за да достигне до повече хора. Благодаря!

Още рецепти

Овесена каша с круши и кокосови трохи

Станка Стоянова

Постни лозови сарми

Станка Стоянова

Ферментирали зеленчуци

Станка Стоянова

43 коментари

Десислава Кирова април 1, 2019 at 13:17

Тортата е разкошна…и изненадващо лесна! Благодаря ви за поредната страхотна рецепта! Бих желала да попитам дали е възможно според вас да се използва петмез от фурми вместо цели фурми и как да се ориентирам с количеството, защото липсата на подходящ робот доста затруднява работата. Ще съм ви много благодарна ако можете да ми дадете съвет. Благодаря и хубав ден!

Отговор
Станка Стоянова април 1, 2019 at 21:48

Здравейте 🙂
Няма никакъв проблем да заместите фурмите с петмез от фурми или друг течен подсладител. Не мога да кажа какво количество да използвате, защото не съм пробвала. Следващият път, когато приготвяте тортата, опитвайте в процеса на приготвяне на крема и преценете според вашия вкус нужното количество. Най-добре е да започнете с по-малко количество и да добавяте.
Радвам се, че тортата ви е харесала! Прекрасно е, че споделихте. Благодаря!
Поздрави! 🙂

Отговор
Сибел декември 25, 2019 at 11:23

Правих тортата абсолютно по същите количества продукти със същите размери ринг, но защо стана толкова ниска, а не висока като вашата? Иначе е разкошнааа!
Поздрави! ☺

Отговор
Станка Стоянова декември 26, 2019 at 16:52

Здравейте 🙂
Радвам се, че ви е харесала! Нямам логично обяснение защо тортата се е получила по-ниска, ако сте използвали точното количество продукти и рингът е бил с диаметър 18см.

Поздрави,
Станка

Отговор
Юлия Генчева февруари 2, 2020 at 16:52

Количесвото на фурмите е дадено в рецептата и в грамове, просто си претеглете 90 г за основата и 130 г за крема.

Отговор
Малина юни 9, 2019 at 18:55

Тортата стана любима на цялото семейство! Изключително лесна за приготвяне и невероятно вкусна! Аз слагам в крема повече малинки. Благодаря!

Отговор
Мария октомври 14, 2019 at 11:12

Здравей Станка,
Правих само крема и стана уникален.
Сега ще я правя, но за 25 човека. Формата ми е правоъгълна 35/24 см. Според теб двойна доза дали е достатъчно за да се получи добре тортата?

Отговор
Станка Стоянова октомври 14, 2019 at 14:55

Здравей,
В рецептата продуктите са за торта с диаметър 18 см. Трудно ми е да преценя, но мисля, че двойна доза ще е добре за крема. Може и да се получи една идея по-ниска. За блата обаче май ще по-добре да е тройна дозата.

Отговор
Гааля декември 4, 2019 at 13:47

Много искам да приготвя тортата за Коледа, Станка, и тъй като на блендера ми се счупи стъклената купа е време за нов. Моля за съвет какъв използвсре, че да се справя с ядките и фурмите до гладък крем.

Отговор
Станка Стоянова декември 8, 2019 at 13:34

Здравейте,
Изпратих подробен отговор на имейла ви 🙂

Поздрави!

Отговор
Тереза октомври 15, 2019 at 12:46

Привет,
Много искам да приготвя тортата, но имам следния въпрос. Може ли да не слагам кокосово мляко вътре, а примерно да увелича количеството на кокосовото масло?

Отговор
Станка Стоянова октомври 16, 2019 at 08:56

Здравей, няма как да пропуснеш кокосовото мляко. То е нужно, за да се получи кремообразна консистенция. Може да го заместиш с друго ядково или животинско мляко. Ако го заместиш с кокосово масло, първо тортата ще стане още по-тежка като вкус, освен това кремът ще стане мноооого стегнат и няма да може да се реже.

Отговор
Ками януари 30, 2020 at 14:00

Здравейте, може ли да заменя шоколада с разтопено какаово масло?Благодаря

Отговор
Станка Стоянова януари 30, 2020 at 14:03

Здравейте, да може да го заместите с какаово масло. Дори може би ще е нужно една идея по-малко количество, но за да постигнете шоколадов вкус и приятен цвят трябва да добавите какао на прах.

Поздрави!

Отговор
Грета Андреева февруари 3, 2020 at 11:57

Здравейте, аз също съм в процес на търсене на нов блендер, който да се справя добре с фурмите и ядките. Посъветвайте ме, какъв би бил подходящ 😊. Тортата изглежда вълшебна ….благодаря за рецептата 😊.

Отговор
Станка Стоянова февруари 4, 2020 at 15:23

Здравейте, единствено блендер от висок клас (професионален) би се справил с лепкави и твърди продукти. Обикновено цената на тези блендери е доста висока, но наистина са високоефективни. За приготвянето на сурови блатове използвам кухненски робот. В тази статия подробно съм описала приликите и разликите между блендер, чопър и кухненски робот и кой уред за какво е подходящ. Блендер, чопър или кухненски робот – какво да изберем?

Отговор
Ивелина Георгиева февруари 6, 2020 at 16:36

Здравейте, направих тортата за Коледа и стана чудесна. Не сложих малини и наистина така е доста тежка.
Питам се ако размразя малини и ги отцедя добре дали ще се получи? Как мислите?

Отговор
Станка Стоянова февруари 7, 2020 at 12:46

Здравейте,

Може да сложите малините направо замразени. Когато я правя през зимата, използвам точно такива. Сложете ги след като сте разпределили крема и с помощта на дръжка на вилица или лъжица просто леко ги бутнете навътре в крема. Те ще се размразят в самия крем.

Ако ги размразите във вода, ще се получи пихтиеста каша и няма да ви хареса крайния вариант. Друга опция е да ги размразите, да ги намачкате леко и да си смеси с разтворен желатин. След това да полеете тортата с тази смес. След престой в хладилника ще се желира.

Поздрави!

Отговор
Ралица март 5, 2020 at 09:21

Здравейте, благодаря за чудесната рецепта. Правих тортата вече няколко пъти и винаги резултата е прекрасен. Иска ми се сега да я направя подходяща за диабетици. Дали ще се получи същия резултат? Нали би трябвало и със шоколад със стевия, например, да стегне?

Отговор
Станка Стоянова март 5, 2020 at 17:44

Здравейте 🙂 Приятно ми е да чуя, че тази торта си е спечелила още верни фенове.
Няма никаква пречка да използвате шоколад, който е подсладен със стевия или друг подсладител. Какаовото масло, съдържащо се в шоколада, е това, което стяга крема.

Поздрави,
Станка

Отговор
Бояна април 13, 2020 at 17:18

Здравейте! 🙂
Страхотна рецепта! Искам да попитам кокосовото мляко, което използвахте какво беше – консерва или картон (Alpro например).
Благодаря Ви за страхотните рецепти и вдъхновението :)))

Отговор
Станка Стоянова април 14, 2020 at 16:19

Здравейте, във всички рецепти в блога, където пише кокосово мляко, е от консерва. 🙂
Поздрави!

Отговор
Мария април 14, 2020 at 20:29

Здравейте,

Тортата дали ще стане с ягоди? 🙂

Отговор
Станка Стоянова април 15, 2020 at 12:30

Разбира се 🙂 Може да се използват ягоди, малини, боровинки, череши.

Отговор
Диляна май 5, 2020 at 10:08

Тортата е невероятно вкусна! Първата ми сурова торта, която правя, но сполучлива. Вече предадох и рецептата на поне 10 души. За момента, това е любимата ми торта и ще продължа да я правя. Обмислям дори следващия път да я направя в купички, като отделни десертчета.

Отговор
Станка Стоянова май 5, 2020 at 22:14

Здравейте 🙂 Благодаря за положителните отзиви! Много ме радват думите ви! Поздрави!

Отговор
Мария май 8, 2020 at 18:42

Тортата стана много добре, макар че заместих малините с ягоди заради сезона, благодаря за рецептата! Единствено при мен кремът стана много и ми остана от формата с 18см диаметър.

Отговор
Станка Стоянова май 8, 2020 at 19:07

Здравейте 🙂 Много благодаря за споделените отзиви! Прекрасно е да чуя, че ви е харесала.
Ягодите са много добра идея. Ако формата ви е по-плитка, е възможно кремът да е дошъл в повече, но предполагам пак сте си го хапнали. 🙂

Поздрави,
Станка

Отговор
Петя май 22, 2020 at 11:00

Много е вкусна тортата и лесна за приготвяне. Правя я за 3-ти път и ми стана любима! Благодаря Ви за прекрасната рецепта! :))

Отговор
Станка Стоянова май 26, 2020 at 10:44

И аз благодаря за споделеното! Поздрави 🙂

Отговор
Teodora юни 8, 2020 at 21:07

Здравейте, дали ще стане кремът с кокосова сметана вместо мляко. Имам кокосова сметана в кутия.
Благодаря

Отговор
Станка Стоянова юни 14, 2020 at 12:14

Здравейте 🙂 Да, може да използвате сметана.

Отговор
Любина юли 14, 2020 at 20:40

Здравейте, днес правих тортата. Спазих всичко – размер на ринга, точни грамажи на съставките, но кремът не стегна. След махане на ринга, тортата се разтече.
Възможно ли е да се дължи на нисък процент масленост на кокосовото мляко – 50% или на преждевременно изкарване от хладилника – след 5 часа?
Иначе вкусът е превъзходен.

Отговор
Станка Стоянова юли 15, 2020 at 15:13

Здравейте,
Съжалявам, че така се е получило при вас. При мен не се е случвало да се разтече крема и не съм получавала отзиви, че при някого не е стегнала. След стягане този крем става много плътен. Използвам млякото в кен на ДМ, но не мисля, че е с по-висока масленост от използваното от вас. Единственото, което ми хрумва е, че може да е имала нужда от още охлаждане. Зависи на каква температура е настроен хладилника.

Поздрави!

Отговор
Aglaya юли 24, 2020 at 11:53

Любина, Станка, чела съм, че за да се получи кремообразна смес от кокосово мляко в кенче, е необходимо и задължително то да НЕ е във варианта Light, а в нормалния вариант с пълна масленост. Например в Лидл има и от двата вида и аз все вземам от пълномасленото, за да не сбъркам някъде :)) Причината е, че пълномасленото стяга, а лекият вариант – не.

Отговор
Станка Стоянова юли 27, 2020 at 17:07

Здравейте, Аглая! Права сте. 🙂

Любина обаче е писала, че нейното е било с 50% масленост, което трябва да е пълномаслено. Нискомасленото е около 6%. Затова предполагам, че причината не е в кокосовото мляко. Разбира се, възможно е и да е допуснала грешка при изписване на процента масленост.

Поздрави!

Отговор
Aglaya юли 30, 2020 at 21:55

А сега да добавя – за първи път направих подобна торта с крем от кашу и е просто съвършена! На вкус е чудесна! Добавих малко мед в крема, че да съм сигурна, че е сладка, имах шоколад от 74%, не 70%. Велика е, жалко, че цапам и чопър, и блендер, ама това е тайната! Следващият път ще направя с бял шоколад и малини, сега имах пресни боровинки и стана супер!

Отговор
Христина февруари 9, 2021 at 16:00

Здравейте,
А дали ще е проблем ако пропусна кокосовото масло в крема? Ще остане ли течен? Как мога да компенсирам тогава – с още кашу?

Отговор
Станка Стоянова февруари 9, 2021 at 20:44

Здравейте 🙂 Не съм сигурна дали кремът ще стегне достатъчно, ако няма кокосово масло. Малко допълнително количество кашу може и да компенсира. Не съм я правила без кокосовото масло и не мога да кажа със сигурност какъв ще е крайният резултат.

Отговор
Х.х юли 22, 2021 at 15:16

Невероятно вкусна! Огромни благодарности за споделянето на тази рецепта!

Отговор
Лидия ноември 9, 2021 at 22:56

Приготвихме тортата за Рожден ден. Аз, дъщеря ми на 12 и наша приятелка се забавлявахме в отмерването и сглобяването ѝ. Беше леко за изпълнение и крайния резултат ни накара да се чувстваме горди с постигнатото, а после вкуса… ммммм… Малините наистина са страстен партньор на шоколадовия мус.
ДвойноШоколадовата принцеса е съвършен подарък и гост на празничната трапеза.
Благодарим!

Отговор
Краси декември 11, 2023 at 10:05

5 stars
Благодаря за рецептата! Изключително лесна и точна за приготвяне! И най-важното вкусна! Прекрасен подарък за постещи рожденици! Желая ви всичко най-хубаво! Благодаря!

Отговор
Мария март 8, 2024 at 18:33

5 stars
Тортата е ВЕЛИКОЛЕПНА! Благодаря за рецептата! Спазил всичко точно както е описано и се получи Уау! Използвах кокосово мляко от Лидл, защото в Дм нямаше изобщо, а в Била беше само ниско масленост.

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече