fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Лека и свежа сурова плодова торта, достойна за всеки празник. Лесна и здравословна. Без глутен и млечни продукти.


Сурова плодова торта с портокали и банани

Много отдавна не съм споделяла нова рецепта за торта. Този път изневерявам на любимия ми шоколад с тази прекрасна сурова торта с плодове. Вкусът й е лек, със свежи плодови нотки. Тортата е с приятна, много деликатна сладост. Много напомня по вкус добре познатата на всички плодова крем пита на сладкарница „Неделя“.

Тази плодова торта се състои от хрупкав кокосов блат, нежен бананов крем с лимонови нотки и цитрусово желе, под което са скрити пресни сезонни плодове. Тортата е лесна за изпълнение, но е нужно да си предвидите няколко часа, за да стегне добре крема. Най-добре да я приготвите предната вечер, за да може да пренощува в хладилника. Така ще сте сигурни, че кремът се е охладил и е стегнал.

Тази сурова плодова торта е подходяща за хора, които не консумират глутен и/или млечни продукти. Ако сте веган или вегетарианец, лесно може да я модифицирате, за да стане съвместима и с вашия начин на хранене.

Какви продукти са необходими?

За да приготвите тази торта са ви нужни сурово кашу, кокосови стърготини, кокосово масло, кокосова сметана, банани, мед, лимонов сок и плодове за гарниране. Посочените по-долу продукти са за торта с диаметър 24-26 см.

Кашу

Кашуто е сред основните продукти за тази торта. Нуждаете се общо от 300 грама сурово кашу. Необходимо е както за блата, така и за крема. В блата може да бъде заменено с бадеми или лешници, но в крема – не.

Кокосови стърготини

Кокосовите стърготини придават приятна хрупкавост на блата. Препоръчвам да използвате пълномаслени такива. Ще ги познаете по това, че самите парченца са по-едри и по-сочни. Пълномаслени кокосови стърготини ще откриете най-често на био щандовете. За тази торта използвам кокосовите стърготини на Alverde, който ще откриете в BILLA и DM.

Нискомаслените кокосови стърготини са много фини, леки и сухи. Не се спояват добре с останалите продукти и блатът може да стане трошлив. Как да ги познаете? Всички кокосови стърготини в разфасовки 10-20 г са нискомаслени.

Мед

За подслаждане на блата и крема използвам мед. Може да го заместите с друг течен подсладител. В крема може да сложите и гранулиран подсладител (например ксилитол или еритритол), но се убедете, че се е разтворил добре.

Кокосова сметана

Сложете кенче пълномаслено кокосово мляко в хладилника и го оставете да престои там поне няколко часа. Най-добре една нощ. След това изгребете твърдата бяла част, която се е отделила на повърхността. Това е кокосовата сметана. Кокосовата вода, която ще остане, може да използвате за приготвяне на смути, мъфини, кекс или да добавите към овесени ядки.

Плодове за гарниране

В зависимост от сезона, може да изберете различни плодове, с които да приготвите тортата. През зимата подходящи са банани и различни цитруси – портокали, мандарини. През пролетта може да я приготвите с ягоди, а през лятото с горски плодове – малини, къпини, боровинки. Чудесно би се получила и с вишнап, череши или праскови.

Кивито, смокините, ананаса не са подходящи тъй като съдържат ензими, които разрушават химическите връзки в протеините, какъвто е колагена в желатина. Единият вариант за неутрализиране на тези ензими е да обработите термично плодовете. Вторият вариант е да използвате агар агар вместо желатин за желирания слой.

Кокосово масло

Кокосовото масло е стягащият агент както в блата, така и в крема. Ако искате да го пропуснете, може да стегнете крема с желатин или агар агар. Имайте предвид, че това леко ще промени консистенцията.

Банани

Бананите са чудесна основа за кремове на сурови торти. Имат приятен аромат, естествена сладост, а когато се смелят и перфектна кремообразна текстура. Единственият им недостатък е, че леко потъмняват при досег с кислорода във въздуха.

Лимонов сок

Лимоновият сок е необходим, за да предотврати бързото потъмняване на банана. Освен това придава невероятна свежест на крема. Без него тортата няма да бъде същата. Винаги използвайте току що изцеден лимонов сок.

Здравословна сурова торта с кашу и плодове

От къде да купим необходимите продукти?

Всички необходими продукти може да намерите в магазините на BILLA Bulgaria. Кокосовото мляко с марка BILLA е без добавени стабилизатори и сгъстители, а цената е повече от добра. Ако го хванете на промоция (често го пускат с BILLA card), сделката е още по-добра.

BILLA Card може да регистрирате във всеки магазин на BILLA или си изтеглете, като мен, безплатното мобилно приложение на BILLA (от Google Play или App Store).

Пазарувайте разумно и отговорно. Избягвайте натоварените часови зони, когато обичайно в магазините има повече хора. Ние най-често пазаруваме сутрин преди зеления коридор за хората над 65 години.

Колко време да съхраняваме тортата?

Тази торта е от малкото, които е добре да бъдат изконсумирани в рамките на 2 дни от приготвянето й. Съхранявайте я в хладилник през цялото време. При досега с въздуха кремът малко ще потъмнее. Това е съвсем нормално и не бива да ви притеснява. Бананите в желирания слой също могат да променят цвета си и да загубят своята апетитност.

Сурова плодова торта

Сурова плодова торта

Лека и свежа сурова плодова торта, достойна за всеки празник. Лесна и здравословна. Без глутен и млечни продукти.
Все още няма оценки
Prep Time 40 mins
Време за охлаждане 8 hrs
Total Time 8 hrs 40 mins

Ingredients
  

За блата

  • 200 г пълномаслени кокосови стърготини
  • 100 г сурово кашу
  • 40 г мед
  • 45 мл разтопено кокосово масло
  • няколко капки ванилов екстракт

За крема

  • 200 г сурово кашу (предварително накиснато за 4 часа)
  • 450 г банани (тегло без обелките, обикновено около 4 банана)
  • 160 г кокосова сметана (твърдата част на 400 мл кен пълномаслено кокосово мляко)
  • 40 г мед
  • 60 мл лимонов сок
  • 80 мл разтопено кокосово масло
  • няколко капки ванилов екстракт
  • щипка сол
Makes: 24cm round

Instructions
 

  • Започнете с приготвянето на блата. Сложете в купата на робота (с s-образния нож) кашуто и кокосовите стърготини. Смелете ги, докато станат на трохи.
  • Прибавете кокосовото масло, меда и ванилията. Включете отново робота за кратко.
  • Изсипете сместа във формата за торта с падащо дъно. Заравнете и притиснете добре с лъжица.
  • Приберете блата в хладилника, за да стегне. 
  • Сложете в купата на блендера продуктите за крема, като следвате следната последователност – кокосово масло, лимонов сок, банани, кокосова сметана, ванилов екстракт, отцеденото от водата кашу. Слагайки най-отдолу течните и меки продукти, блендерът по-лесно ще ги смели и хомогенизира. Смелете до гладка смес. 
  • Изсипете готовия крем върху блата. Покрийте формата с торбичка или капак. Приберете тортата в хладилник най-малко за 8 часа. Най-добре е да престои една нощ. 
  • Подредете плодовете върху крема. 
  • Разтворете желатина във водата. След това го загрейте на водна баня, докато се втечни и вече не се виждат малки кристалчета.
  • Смесете го с портокаловия сок. Сокът трябва да е със стайна температура. Ако е студен, веднага ще желира желатина.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Други рецепти за сурови торти

**Публикацията е в партньорство с BILLA Bulgaria.

Още рецепти

Пълнени тиквички с телешка кайма

Станка Стоянова

Яхния с кюфтета и лук

Станка Стоянова

Шоколадови пастички (палео, без глутен)

Станка Стоянова

8 коментари

Пламена Стателова април 27, 2021 at 08:10

Здравейте!Какъв е размерът на формата за торта ,която използвате?Благодаря:)

Отговор
Станка Стоянова април 27, 2021 at 18:25

Здравейте 🙂 Тортата може да се направи с диаметър 24-26 см. Информация за размера на формата вписвам в поле “Брой порции” в карето, където е поместена рецептата.

Поздрави! 🙂

Отговор
Яна януари 4, 2022 at 11:30

Здравейте, да попитам каква кокосова сметана се ползва, такава, която е за разбиване или някаква друга? Благодаря 🙂

Отговор
Станка Стоянова януари 6, 2022 at 11:15

Здравейте! Използвам кокосова сметана от кен. В повечето магазини се води кокосово мляко. Просто търсете такова с високо съдържание на кокос. След охлаждане в хладилник, твърдата част се отделя на повърхността и лесно се изгребва.
Поздрави!

Отговор
Галена януари 18, 2022 at 19:37

Здравейте! Красива 🍰! Поздравления!
С какво мога да заменя меда в рецептата?
Благодаря в аванс!
Поздрави!

Отговор
Станка Стоянова януари 18, 2022 at 21:12

Здравейте,

Можете да го заместите с друг течен подсладител по Ваш избор или с прахообразен. Ако е гранулиран, не съм сигурна дали ще се разтвори или ще остане на крисалчета. За предпочитане е подсладителят да е с по-светъл цвят, за да не оцвети крема.

Поздрави!

Отговор
Станислава януари 5, 2023 at 16:23

Здравейте, дали ще стане с брашно от бадеми? Нямам блендер, а на пазара смляно кашу не намерих. Благодаря предварително!

Отговор
Станка Стоянова януари 5, 2023 at 17:37

Здравейте, след накисване и смилане кашуто става кремообразно, а след охлаждане стяга леко. Никога не съм използвала брашно от бадеми като алтернатива на кашу в подобен крем и не знам дали ще се получи.

Ако имате кухненски робот или чопър с s-образен нож, може да ги използвате. Евентуално може да останат по-едри частици кашу и да се наложи по-дълго смилане, за да се получи по-гладка консистенция.

Поздрави,
Станка

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече