fbpx
Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Сурова торта с райска ябълка

Райска сурова торта с райски ябълки

Снощи правих торта… Спонтанно! Значимо събитие за мен, защото считам тортите за специална храна, предназначена за празнични и рождени дни. Най-популярните ми торти – суровата шоколадова торта и шоколадовата торта с тиква и лешници бяха предназначение за специални дни.

Идеята за тази торта се роди от една щайга с райски ябълки, която трябваше да бъде изядена – спешно, а не изхвърлена, и неуспешният опит за крем от райска ябълка, който се наложи да си изям сама въпреки че и аз не бях впечатлена от неговия вкус. Трудно изхвърлям храна. Уважавам я, ценя я и се старая да не я пилея и разхищавам.

Вкусът

Нека ви разкажа малко повече за тортата. Щом четете рецептата, значи е вкусна и на мен ми е харесала. Все пак аз съм си основния дегустатор, създател на рецепти и двигател на блога и всичко, което се случва около него.

Райската сурова торта с райски ябълки е с много лек, нежен и ефирен вкус. Бадемовият блат, кремът, от кокосово мляко, райска ябълка, кашу и какаово масло и желето от райска ябълка си хармонират много добре. Комбинацията от трите елемента е пленителна. Наситеният оранжев цвят на желето, провокира всички сетива.

Тортата се отличава с нежна сладост, която се дължи на естествената сладост на райските ябълки и съвсем малко добавено количество мед в крема. Другият елемент на сладост са фурмите, добавени, за да слепят бадемите и да оформят хрупкав блат.

Тортата е без глутен, без лактоза и без рафинирана захар. Ако цените качествената здравословна храна, ще оцените и тази торта.

Приготвянето й отнема известно време, но си заслужава всяка минута. Тази сурова торта с райска ябълка е вълшебство, което заслужава да бъде споделено с добри приятели на чаша чай или кафе. От посочените по-долу количества се получава торта с диаметър 18 см.

Сурова торта с райски ябълки

За райската ябълка с любов

В основата на райската ми сурова торта с райски ябълки стои дълбокото ми убеждение, че трябва да се храним с колкото се може повече сезонни и локални храни. Чрез тази торта искам да ви покажа, че райската ябълка е плод, с който може да сътворите чудеса.

Забелязвам, че мнозина откриват вкуса на райската ябълка на доста късна възраст. Не съм изключение, разбира се. Първият път, в който опитах райска ябълка беше доста комично. Още след първите една-две лъжички получих изтръпване на цялата уста. Помислих, че получавам алергична реакция и през зъби предупредих съпруга ми, ако се наложи да ме кара в спешното и да каже, че съм райска ябълка. За щастие изтръпването и паниката ми траяха само няколко минути. Оказа се, че съм яла недобре узряла райска ябълка.

По време на зреене райската ябълка има стипцав вкус, защото съдържа високо ниво танини, които изчезват щом узрее напълно. Ще познаете узрелите райските ябълки по това, че плодът става мек. Ако след омекване, райската ябълка промени яркия си оранжев цвят към кафяв, шансът вече да е негодна за консумация е много голям.

В България най-често ще срещнете два сорта райски ябълките въпреки че по света са познати над 500 вида. Единият е този, който описах по-горе. При него плодът е по-издължен и се консумира след като омекне. Другият е сплескан и дори след узряване остава по-твърд. Добре узрелите райски ябълки са изключително сладки.

За да разберете какво богатството са и какви ползи имат за нашия организъм само ще спомена, че съдържат високи нива на витамин А и С, известни количества витамини от група В и важни микроелементи – манган, мед, фосфор, калций, желязо.

Сурова торта с райски ябълки

Допълнителни насоки

Бадемите, нужни за приготвяне на основата е най-добре да накиснете предварително за 10-12 часа, след което да ги измиете под течаща вода и да ги дехидратирате отново (във фурната). По този начин ще неутрализирате инхубиторите, които естествено се съдържат във всички ядки и семена.

Всички продукти за кокосовия крем с кашу и райска ябълка е добре да бъдат със стайна температура, а какаовото масло и кокосовото масло разтопени. Разклатете кена с кокосово мляко, за да го хомогенизирате, преди да го добавите към останалите продукти за крема.

За приготвянето на най-горния и последен слой на торта има два варианта. Кой от тях ще предпочетете зависи изцяло от вас.

Първият е този, който виждате на снимките – пюре от сурова райска ябълка, намачкано с малко лимонов сок, за да се запази по-дълго свежият й цвят. За торта с тези размери, на 200 г райски ябълки е напълно достатъчно да добавите 1/2 с.л. прясно изцеден лимонов сок. Този вариант е подходящ, ако планирате цялата торта да бъде изядена непосредствено след нейното поднасяне. Недостатъците от него лесно могат да бъда забелязани на снимката – светлите петна по блата. Това изсветляване се дължи на отделилите се капки течност от суровото пюре. Препоръчвам ви, ако се спрете на този вариант, да гарнирате тортата със суровото пюре непосредствено преди поднасяне.

Основата за втория вариант е същата – 200 г сурови райски ябълки и 1/2 с.л. лимонов сок. Към тези продукти добавяме 1 ч.л. желатин и 45 мл вода. По този начин получаваме желе от райска ябълка, което не тече и няма опасност да оводни блата ни. Преди да изсипете желето върху кокосовия крем, уверете се, че е стегнал добре и леко го надраскайте с вилица. Така при разрязване желето ви няма се отлепи от долния крем.

Сурова торта с райски ябълки
Сурова торта с райски ябълки

Сурова торта с райски ябълки

5 от 2 оценки
Prep Time 20 mins
Cook Time 1 hr
Време за стягане в хладилник 4 hrs
Total Time 5 hrs 20 mins

Ingredients
  

За основата

  • 150 г бадеми
  • 12 бр фурми (без костилки)
  • 38 мл разтопено кокосово масло (2 1/2 мерителни супени лъжици)

За кокосовия крем с кашу и райска ябълка

  • 400 г райски ябълки (тегло без дръжката)
  • 250 мл кокосово мляко
  • 100 г кашу
  • 80 мл разтопено какаово масло
  • 15 мл разтопено кокосово масло
  • 1 бр мерителна супена лъжица желатин

За желето от райски ябълки

  • 200 г райски ябълки
  • ½ с.л. лимонов сок
  • 45 мл вода
  • 1 бр мерителна ч.л. желатин

Instructions
 

  • Смелете в кухненски робот бадемите, фурмите и кокосовото масло, докато се получи лепкаво тесто.
  • Вземете форма с падащо дъно или поставете регулируем ринг върху подходящ поднос и разпределете равномерно сместа. Приберете в хладилник, за да стегне.
  • Смелете в кухненски робот предварително накиснатото за 2 часа и отцедено кашу.
  • Добавете какаовото и кокосовото масло, 200 мл от кокосовото мляко и обелените и почистени райски ябълки. Смелете до хомогенност.
  • Разтворете желатина в 50 мл кокосово мляко и го разтопете на водна баня, докато се разтворят всички бучки. Прибавете разтопения желатин към останалата смес и разбъркайте.
  • Изсипете готовия крем върху блата и приберете в хладилник, за да стегне.
  • Когато кокосовият крем стегне достатъчно, пригответе желето от райски ябълки.
  • Обелете райските ябълки и ги почистете. Намачкайте ги с вилица, добавете лимоновия сок и разбъркайте.
  • Залейте желатина с водата и го разтопете на водна баня. Прибавете го към намачканите райски ябълки и разбъркайте.
  • Надраскайте кокосовия крем с вилица и го залейте с желето. Приберете отново в хладилника, докато стегне желето.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти за торти

Ако приготвите райската сурова торта с райски ябълки, ще се радвам да споделите вашите впечатления и снимки. Може да го направите като оставите коментар под рецептата, като ми пишете във Facebook или споделите на стената на страницата или да споделите снимката в Instagram с  като отбележите @know.how.to.cook и използвате хаштаг #CookWithKHTC

P.S. Присъединете се към Facebook групата за приятели на Know How To Cook – Know How To Cook – готвим заедно полезна и вкусна храна. Там може да споделяте, да задавате въпроси, да обменяте мнения, опит и знания, но най-вече заедно да се радваме на вкусните и полезни ястия, които приготвяме за нас и нашите близки.

Още рецепти

Печено паприковано свинско филе

Станка Стоянова

Крем супа от тиквички и аспержи

Станка Стоянова

Веган пастет от слънчогледови семки

Станка Стоянова

6 коментари

люси стойчева януари 15, 2018 at 22:18

Тиквеникът е разкошен – много вкусен, бърз, лесен …… страхотен! Много сполучлива рецепта!

Отговор
Станка Стоянова януари 21, 2018 at 23:07

Благодаря, Люси!

Отговор
Галя Кръстева януари 22, 2018 at 17:28

Здравейте.
Последният път, когато накисвах бадеми, се опитах да ги изсуша в хладилника – в чиния, без да ги покривам, но мухлясана на 3-4-тия ден. Във фурна е добра идея – ще пусна на най-ниска степен – при мен е 50 градуса, но колко време да ги суша така? И ще трябва да пъхна дървена лъжица във вратата на фурната, нали така?

Отговор
Станка Стоянова януари 23, 2018 at 00:31

Здравейте,
В хладилника си мухлясват. Може да съхранявате в него накиснати ядки за ден-два, но не и за повече.
В зависимост от количеството на ядките, обикновено около 8-10 часа са напълно достатъчни за изсушаване. Тестът, който правя, за да се уверя, че са изсъхнали е да си гризна някоя ядки. Ако усетите влага и мекота, оставяте за още няколко часа. Преди да ги сложите да се сушат, отцедете водата колкото се може по-добре. Понякога, дори след като изсипя ядките в тавата, с кухненска хартия попивам част от водата по дъното на тавата. Уверете се, че ядките са разстелени на един слой, за да изсъхнат по-бързо.
Никога не съм оставяла вратата на фурната открехната, но може да опитате.

Отговор
Велина Стелва март 12, 2020 at 14:49

Здравейте.Само с робот ли могат да се смелят ядките?

Отговор
Станка Стоянова март 13, 2020 at 00:02

Здравейте,
Кухненски робот най-добре би се справил със задачата, защото има повече мощност. Ако имате чопър или нутрибулет, първо натрошете/наситнете ядките в уреда и след това добавете фурмите. В тази статия може да прочетете повече за различните кухненски уреди и кой за какви задачи е предназначен.

Поздрави!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече