fbpx

Шоколадова торта с тиква и лешници (без глутен, без лактоза, палео)

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Безглутенова шоколадова торта с тиква и лешници

Шоколад и тиква, може би на мнозина тази идея ще им се стори налудничава. Знам, съпругът ми също ме погледна с изумен поглед, когато ме видя да добавям тиква в крема на дългоочакваната шоколадова торта за рождения му ден. Заслужава си обаче да опитате поне едно парче от изкушението носещо името семплото име – шоколадова торта с тиква и лешници. Дори и да не обичате тиква!

Предизвикателството, пред което бях изправена преди няколко седмици, не беше никак леко. Тортата трябваше да бъде специална. Изискванията за нея можех да преброя на пръстите на двете си ръце, но въпреки това бяха колкото ограничаващи, толкова и даващи възможност за развихряне на въображението и откриване на нови вкусове. Последното ми е любимо. Да се върнем на изискванията – да е шоколадова, с лешници, без авокадо, без кокосови стърготини, без лактоза, без глутен и без захар. Суровата шоколадова торта, която приготвих преди няколко месеца за моя рожден ден, автоматично отпадна като вариант. Идеята ми да направя безглутенов вариант на веган торта гараш също нямаше как да се реализира поради различни причини. Така се роди ново неустоимо сладко изкушение – шоколадова торта с тиква и лешници.

Почти сурова шоколадова торта с тиква и лешници

Защо шоколадова торта с тиква?

Тиквата е леснодостъпен продукт. През есента и зимата лесно може да откриете тиква на пазара или в близкия магазин, а цената й е повече от прекрасна. Тиквата е чудесна основа за крем и дава много добра текстура. Ако искате да скриете тиквата, лесно може да маскирате вкуса й. Затова не се колебайте, да приготвите тази торта, дори и да не обичате тиква. Тиквата е почти незабележима.

В приготвянето на тази шоколадова торта с тиква и лешници вложих цялата си любов. Съвсем в реда на неща се сблъсках и с няколко подводни камъка, за които ще ви разкажа в следващите редове. Пак там ще дам и различни алтернативи за преодоляването им, както и моят избор.

Шоколадова торта с тиква, лешников тахан, какао и лешници

Лешников тахан на добра цена

Първият проблем, с който се наложи да се преборя беше намирането на лешников тахан на прилична цена. Често си признавам, че за последен път купувах лешников тахан преди около 2 години и тогава цената му беше сравнително поносима. Преди дни, когато влязох в първия био магазин и видях табелки с числа клонящи към 20лв, буквално изпаднах в шок. Желанието ми да приготвя шоколадова торта с лешници почти се изпари. Въпреки всичко реших да обиколя още няколко магазина в търсене на суров лешников тахан на приемлива цена. В третия се сдобих със заветното бурканче, на малко по-скромната, но все още трудна за преглъщане цена от 14,70лв. Е, с това количество успях да приготвя 2 големи торти. Почувствах леко удовлетворение от този факт.

Ако все пак тази цена е висока за вас, може да опитате да приготвите домашен лешников тахан. Разбира се добре е да разполагате и с техника, която да се справи с приготвянето му. Другата алтернатива е да използвате течният веган шоколад на Гайо. В състава му обаче има захар и затова аз не бих го използвала, но е добър вариант, ако разполагате с ограничен бюджет.

Торта с крем от тиква, какао, лешников тахан

Как да приготвим суров крем, който стяга добре

Вторият проблем, пред който се изправих беше какво да използвам, за да постигна стегнат шоколадов крем. Първото възможно решение беше да заложа на изпитаната комбинация от кокосово и какаово масло. Това обаче щеше да направи тортата доста „мазна“. Почти 1 л суров шоколадов крем има нужда от сериозно количество масла, за да стегне при охлаждане. Това от една страна би оскъпило допълнително тортата. От друга страна крема е с лешников тахан и още мазнина би го утежнила излишно. Сетих се, че в шкафа имам една опаковка висококачествен желатин. Оказа се идеалното решение.

За да разтворите желатина може да използвате кокосово мляко или вода. Изборът е ваш. Предимството на кокосовото мляко е, че допълнително леко обогатява вкуса на крема.

Ако сте веган или вегетарианец, желатинът не е вашето решение на проблема със стягането на крема. Затова използвайте агар агар, за да получите стегнат крем. За съжаление не мога да дам точните пропорции, но следвайте тези на опаковката.

Шоколадова торта с тиква и лешници

Допълнителни насоки за приготвянето на шоколадова торта с тиква и лешници

С повод или без, няма да сгрешите, ако решите да приготвите невероятната шоколадова торта с тиква и лешници. Тортата се отличава с балансиран вкус и нежен крем, в който добре хармонират тиква, какао и лешников тахан. Подсладена с мед, тортата има приятна сладост, без сладкия вкус да доминира. Ако обичате прекалено сладки торти, задължително използвайте по-голямо количество мед. Имайте предвид, че след охлаждане интензитета на сладост на крема малко намалява. Опитайте крема преди и след като добавите разтворения желатин. Дори препоръчвам да охладите малко количество крем, преди да сглобите тортата и да я сложите да се стяга в хладилника.

Започнете с подготовката на тортата един ден предварително. Накиснете лешниците, които ще използвате за блата, а след това да ги изсушите. Ако не разполагате с време за това, запечете ядките за кратко, за да неутрализирате инхибиторите им. Все пак ви препоръчвам да започнете подготовката на тортата няколко дни по-рано и да не пропускате да накиснете и изсушите ядките.

Ако поради някаква причина не консумирате какао или искате да приготвите тортата за деца под 3 годишна възраст, заменете го с рожково брашно. Може да го откриете в био магазините или големите магазини. Рожковото брашно има сладък вкус, за разлика от какаото.

Предпочитам да консумирам тортата на стайна температура, а не директно от хладилника. По този начин имам възможност да се насладя максимално на нежността на крема, на деликатната му сладост, на онази завладяващ лешников вкус и аромат, които така добре си партнират с какаото. Съветвам ви да оставите тортата да престои 15-20 минути на стайна температура, преди да я сервирате. Директно от хладилника също е вкусна, въпрос на лични предпочитания.

Как да приготвя шоколадова торта с тиква и лешници
Как да приготвя шоколадова торта с тиква и лешници

Шоколадова торта с тиква и лешници (без глутен, без лактоза, палео)

5 от 1 оценка
Prep Time 30 mins
Време за охлаждане 5 hrs
Total Time 5 hrs 30 mins
Тип ястие Десерт

Ingredients
  

за блата:

  • 200 г лешници
  • 100 г стафиди
  • 45 мл кокосово масло разтопено

за крема:

  • 700 г печена тиква
  • 150 мл кокосово мляко
  • 8 с.л. мед
  • 90 мл разтопено кокосово масло
  • 6 с.л. какао на прах
  • 45 мл лешников тахан
  • 15 г желатин на прах 1 ½ с.л
  • ½ бр шушулка ванилия
  • щипка сол

За декорация:

  • черен шоколад
  • лешници

Instructions
 

  • Накиснете стафидите за около 30 минути в топла вода.
  • За блата смелете лешниците в кухненския робот. След това прибавете към тях отцедените стафиди и кокосовото масло.
  • Смелете всичко, докато получите еднородна лепкава смес. Ако купата на кухненския ви робот е малка, разделете на продуктите на 2 равни части.
  • Върху подходящ поднос или чиния поставете регулируем ринг за торта и разпределете блата равномерно.
  • Приберете в хладилник.
  • В купата на блендера поставете печената тиква, меда, кокосовото масло, какаото, лешниковия тахан, семената ванилия и съвсем малка щипка сол.
  • Смелете всичко, докато се получи еднородна смес.
  • Опитайте, ако е необходимо подсладете допълнително или добавете малко количество какао, ако кремът е прекалено сладък за вашия вкус.
  • Разтворете желатина в кокосово мляко или вода, след което го разтопете на водна баня.
  • Прибавете желатина към готовия крем. Разбъркайте добре.
  • Извадете охладения блат от хладилника и го залейте с крема.
  • Приберете отново в хладилника за поне 4 часа, най-добре за една вечер.
  • Декорирайте по желание – с разтопен черен шоколад и смлени или цели лешници.
  • За да приготвите черен шоколад – смесете малко количество какаова маса или какао с кокосово или какаово масло.
  • Разтопете и хомогенизирайте шоколада на водна баня.
  • След това декорирайте тортата.
Ключова дума Без глутен, Без млечни, Есен, Зима
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти за здравословни торти без захар:

Последвайте ме в Instagram, за ежедневна доза вдъхновение. Там ще откриете още вкусни идеи, дневните ми менюта, непубликувани рецепти и ще надникнете „зад кулисите“.

Още рецепти

Агнешки котлети с горчица и ароматни подправки

Станка Стоянова

Овесен сладкиш с ядки и сушени плодове

Tanya

Здравословна пица с блат от тиквички

Станка Стоянова

19 коментари

Анонимен октомври 8, 2017 at 17:22

Здравейте,
страхотна торта!! Може ли да споделите какъв е размерът на ринга ?

Отговор
Станка Стоянова октомври 8, 2017 at 19:53

Рингът ми е регулируем на ширина. Посочените продукти са за торта с диаметър 24-26см. Ако ширината на ринга е по-голяма, торта ще се получи по-ниска.

Отговор
Виктория декември 21, 2017 at 00:10

Най-хубавата сурова торта, която съм опитвала :)))) Благодаря, страхотна рецепта! Дори и любители на купешките торти останаха впечатлени :))))

Отговор
Станка Стоянова декември 21, 2017 at 09:37

Благодаря, Виктория!

Весели и споделени празници!

Отговор
Царина март 4, 2018 at 15:25

Здравей, Станка! Цялото семейство искаме да ти благодарим за хубавите рецепти на сайта! Днес направих твоя вариант на супа топчета без застройка и тази торта, която стана изумително вкусно! Много ти благодарим за свежите рецепти и помощта със съвети за организация на менюто и готвенето през седмицата! Твои фенове – сем. Стефанови от Варна 🙂 – Бори, Цари и Пламен

Отговор
Станка Стоянова март 4, 2018 at 18:02

Благодаря, Цари! Много мило! Щастлива съм, че съветите и рецептите са от полза и най-вече, че сте доволни от крайния резултат. 🙂
Поздрави за цялото семейство!

Отговор
Катя април 21, 2019 at 06:39

Благодаря за прекрасната идея! Тортата стана прекрасна и се хареса от абсолютно всички на празника на внучката ми София, която навърши цели 7! Не очаквах, че кремът с тиква ще има толкова фин вкус. Малко промених блата – сложих и малко бадеми – просто увеличих дозата, за да стане по-дебел. Съжалявам, че не мога да кача снимки – получи се и красива, да добавя нескромно ;).

Отговор
Мими ноември 21, 2019 at 14:17

Тортата се получи страхотна. Вкусът е божествен. Не съм предполагала, че с тиква ще се получи толкова добре и няма да се усеща вкусът й.
Направих и една доза крем без желатин. Уникален мек лешниково-шоколадов вкус.
Благодаря за сполучливата рецепта!

Отговор
Станка Стоянова ноември 26, 2019 at 10:49

Много се радвам 🙂 Благодаря!

Отговор
Лидия април 5, 2020 at 14:48

Здравей,искам да заменя меда с фруктоза,колко да сложа и др тиквата се пече посладена ли?

Отговор
Станка Стоянова април 5, 2020 at 20:50

Здравейте, пека тиквата без подсладител. Не съм сигурна за количеството фруктоза, което е необходимо. Започнете да добавяте по малко и опитвайте, докато постигнете желаната сладост.

Отговор
Христина Георгиева март 2, 2020 at 12:55

Здравейте, скоро попаднах на Вашият кулинарен блог, разгледах го с интерес и много ми хареса. Пробвах и някои от рецептите и го препоръчах на мои познати и колеги. Макар, че нямам здравословни проблеми, налагащи специална диета, се интересувам от здравословно хранене. Във връзка с това и скоро се научих, че е по-добре ядките да се накисват преди употреба, за да се неутрализират инхибиторите в тях. Вие споменавате в тази рецепта по-горе, че ако нямам време мога леко да ги запека за същият ефект. Това ме заинтригува и моля за пояснение. Все пак човек се учи цял живот.

Отговор
Станка Стоянова март 13, 2020 at 00:22

Здравейте, Христина,

Според някои източници фитатите се неутрализират при запичане на ядките. Заедно с тях обаче могат да бъдат унищожени и други ценни вещества, съдържащи се в тях. Тъй като ядките съдържат полиненаситени мазнини е най-добре да се запичат на ниска температура.

Отговор
Tanya февруари 1, 2021 at 22:07

Здравейте, искам да попитам, може ли да се използват печени лешници за тортата или трябва да бъдат сурови? Ако е необходимо лешниците да са сурови, след като се накиснат във вода, на колко градуса се сушат във фурната и за колко време? Благодаря предварително!

Отговор
Станка Стоянова февруари 2, 2021 at 18:44

Здравейте 🙂 Може да сложите печени лешници в блата. Няма проблем, но е добре да са безсолни.

Отговор
Tanya февруари 2, 2021 at 23:34

Късно видях, че сте ми отговорили и купих сурови лешници. Ще съм много благодарна да ми опишете накратко как да ги третирам след накисването и ако използвам при следващата торта печени лешници, тях няма да е необходимо да ги накисвам така ли?

Отговор
Станка Стоянова февруари 3, 2021 at 11:34

Суровите ядки съдържат различни ензимни инхибитори, които чрез накисването се неутрализират. Сушенето става на ниска температура – 40-50 градуса (зависи колко поддържа фурната ви) и отнема няколко часа. Може да са повече от 8. Ако не държите тортата да е сурова, може в блата да влагате и изпечени ядки. Високата температура също неутрализира тези ензимни инхибитори, но също така влияе и върху други полезни вещества, които се съдържат в ядките. Единствено, когато се използва кашу (не е точно ядка) в сурови кремове, трябва задължително да е сурово, накиснато.

Отговор
Мая май 16, 2021 at 16:11

Привет, понеже не е сезона на тиквата, дали ще стане с батат :)?

Отговор
Станка Стоянова май 17, 2021 at 10:05

Привет, с печен батат мисля, че ще стане чудесно. Не съм опитвала, но вкусът и текстурата му са близки до тези на тиквата.

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече