fbpx

Как да приготвим кокосово мляко

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook
През последните месеци кокосовият орех, както и производните му продукти – масло, стърготини и мляко, трайно се настаниха в менюто ни. Кокосово масло използвам за печене кореноплодни зеленчуци, при направата на сладолед, сурови кремове и бонбони. Кокосовите стърготини включвам в състава на бонбони, например бонбони от тиква с кокосови стърготини и сушени плодове или сладкиши.
Кокосово мляко най-често добавям в крем супи. Подходящо е за приготвяне на сосове, шейкове, различни печива. Кокосовото мляко е основен компонент на неустоимата веган версия на торта гараш. Понякога приготвям топла напитка с добавена лъжичка мед, канела и куркума, а ако сте любител на кафето, може да добавяте по 1 с.л кокосово мляко. Чудеснa алтернатива е не само на животинското прясно мляко, но и на оризовото, соевото и ядковите млека. С кремообразната си текстура и леко сладникавия си вкус, кокосовото мляко се харесва от почти всеки.
Какви са ползите от консумацията на кокосово мляко?
  • Витамини от В групата, С и Е се срещат в изобилие в кокосовото мляко.
  • В кокосовото мляко се съдържа лауринова киселина, средноверижна наситена мастна киселина, известна със своите антибактериални и антивирусни свойства. 50% от мазнината в кокоса е всъщност лауринова киселина. Проведени са множество научни изследвания са установили, че средноверижните мастни киселини, които се съдържат в кокосовото мляко, увеличават енергийния разход и спомагат за повишаване на физическата активност.  Лауриновата киселина се усвоява много лесно от организма и се използва от мозъка за енергия без дори да е необходимо да се преработва в стомашно-чревния тракт от жлъчни киселини, като някои други мазнини.
  • Кокосовото мляко, осигурява на тялото ни множество минерали – манган, магнезий, калий, фосфор, желязо, които са необходими за поддържане на кръвното налягане и сърдечно-съдовата система и предпазват организма от дехидратация и диария. Консумацията на кокосово мляко може да помогне за понижаване на нивата на холестерола, подобряване на кръвното налягане и понижаване на риска от сърдечни заболявания и инсулт.
  • Като храна богата на средноверижни триглицериди, кокосовото мляко е много засищащо. Мазнините ни дават усещане за ситост. Консумирани в разумни количества, ни помагат в борбата с внезапните пристъпи на глад, леките междинни закуски, неконтролируемото желание за хапване на определена храна и преяждането.
  • Кокосовото мляко подхранва лигавицата на стомашно-чревния тракт, благодарение на електролитите – магнезий и калий и здравословните мазнини, които съдържа. Подобрява здравето на червата и осигурява превенция срещу синдрома на раздразнените черва.
  • Мазнините, съдържащи се в кокосовото мляко, могат да спомогнат за забавяне на процеса на освобождаване на захар в кръвния поток, по-добър контрол на нивата на инсулина и за предотвратяване на диабетни състояние. Поради тази причина е добра практика кокосовото мляко да се използва при приготвянето на различни десерти с добавени подсладители.
Кокосовото мляко отдавна не е екзотична стока, която трудно може да си набавите. Продава се в почти всеки магазин. Кокосовото мляко, което най-често ще откриете в магазинната мрежа, много често има добавени различни субстанции – сгъстители, консерванти, подсладители.
За това предпочитам да си го приготвям у дома. Приготвянето на кокосово мляко у дома е лесно, бързо и евтино. За сравнение, цената на кутийка кокосово мляко е между 3,50лв и 5,50лв. У дома може да приготвите двойно количество за скромната сума от 1,30лв (това е цената за 1 кокосов орех или 100г пълномаслени био кокосови стърготини), при това без добавки и сгъстители.
Днес ще ви споделя двата начина, които са ми известни и използвам, за приготвяне на кокосово мляко в домашни условия. Започвам с по-бързия и лесен.



Вариант 1: Как да приготвим кокосово мляко от кокосови стърготини?


За приготвяне на кокосово мляко с добра консистенция, плътност и вкус са ви необходими пълномаслени кокосови стърготини. Kак да ги познаете? По размера им. Пълномаслените стърготини са по-едри.

Пълномаслени кокосови стърготини може да откриете във всеки био и здравословен магазин. Продават се както в разфасовки от 200г и 500г, така и насипни.

Необходими продукти
  • 1 ч.ч. пълномаслени кокосови стърготини
  • 2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне
Загрейте водата, без да я кипвате.Изсипете кокосовите стърготини в подходяща купа и ги залейте с горещата вода. Покрийте я с капак и оставете настрана за около 10 минути.След това прехвърлете кокосовите стърготини, заедно с водата, в купата на блендера. Ако блендера ви е със стъклена кана, пропуснете междинната стъпка с купата. Поставете в нея стърготините и горещата вода.Включете уреда и го оставете да работи за около няколко минути или докато забележите, че се получава плътна бяла течност, а кокосовите стърготини започнат да ви изглеждат все по-фини.Включете уреда и го оставете да работи за около 1-2 минути или докато забележите, че се получава плътна бяла течност, а кокосовите стърготини започнат да ви изглеждат все по-фини.Съхранявайте в хладилник, в плътно затворен съд за 2-3 дни.
 

Време за подготовка: 10 минути Време за готвене: 5 минути Общо: 15 минути Порции: около 500 мл



Вариант 2: Как да приготвим кокосово мляко, като използваме месестата част на кокосовия орех?

Кокосово мляко от кокосов орех
Как да приготвим кокосово мляко, като използваме месестата част на кокосов орех.
Необходими продукти
  • месестата част на 1 кокосов орех
  • 2-3 ч.ч. вода
Начин на приготвяне
Купете свеж, зрял кокосов орех. Ще познаете, че е свеж, ако като го разклатите може да усетите и чуете кокосовата вода във вътрешността на черупката му. С помощта на тирбушон, пробийте 2 от 3-те „очи“ на кокосовия орех.Отцедете кокосовата вода в чаша или купа.С твърд предмет, най-добре чук, ударете няколко пъти кокосовия орех. Представете си, че орехът е Земята и удряйте в областта на Екватора. След няколко удара, черупката на кокосовия орех ще се разцепи.Извадете бялата месеста част на кокосовия орех от твърдата черупка.Нарежете го на парчета и го поставете в блендера. По желание, може да обелите кафявата люспа, която покрива бялата месеста част.Добавете водата и включете уреда за няколко минути.Прецедете течността с тензух.Не забравяйте да изцедите добре кокосовите стърготини, за да изцедите максимално млякото от тях.Съхранявайте кокосовото мляко 2-3 дни в хладилник, в плътно затворен съд.
 

Време за подготовка: 20 минути Време за готвене: 5 минути Общо: 25 минути Порции: 500мл

 

Допълнителни насоки
  • Кокосовите стърготини, които са останали след приготвянето на кокосовото мляко може да се съхраняват в хладилник за 2-3 дни или да се изсушат на ниска температура във фурната и да се съхраняват в шкаф. Може да използвате стърготините за приготвяне на бонбони, сладки или за декорация.

Още рецепти

Лесни кашкавалки

Tanya

Сладки с меласа и орехи (без глутен, палео)

Tanya

Веган тарт без печене с лиофилизирани ягоди и касис

Станка Стоянова

2 коментари

Irma декември 17, 2016 at 09:20

Ех, как ме подсети за бразилската кокосова батида!
Чудни снимки,Таня!

Отговор
Tanya декември 17, 2016 at 09:23

Ирма, заинтригуваме с тази бразилска кокосова батида. Може ли да споделиш повече за нея?

Отговор

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече