fbpx

Яйчен хляб с броколи (без глутен)

Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Яйчен хляб с броколи (без глутен)

Яйчен хляб с броколи (без глутен и без лактоза)

Яйца, броколи, хляб… Изглеждат ли ви съвместими? Днес ще ви споделя как от яйца и броколи може да си приготвите хляб (без глутен), тънки питки, блат… печен омлет с броколи, запеканка, наречете го както искате. У дома това е хляб. Хляб, защото го използвам като основа за намазване на различни зеленчукови или месни пастети. Само, ако знаете как си подхожда с ароматно печено филе. Мммм, същински разкош…

Да, това не е истински хляб. Няма неговия вкус, текстура и хрупкава коричка и няма как да ги има. Но пък е чудесна алтернатива за всеки, който поради някаква причина (здравословен проблем или личен избор) е избрал да не консумира глутен и търси вариант да разнообрази своето меню, и е вкусен. Ако досега ви е липсвало нещо върху, което да намажете лъжица вкусен пастет и да си хапнете с удоволствие и без угризение, този „хляб“ е вашето решение.

Безглутенов хляб с броколи

Идеята за яйчен хляб с броколи се роди много спонтанно, докато се опитвах да измисля лесен, бърз и особено мързелив начин да приготвя закуска за 10 минути. Имах подготвена смес за солени палачинки с броколи, които реших да изпека наведнъж, вместо да ги оформям като палачинки. По-гениална идея скоро не ми беше хрумвала. Спестява доста минути и излишна занимавка, когато не разполагаш с време да си „заиграваш“, както често обича да казва съпруга ми, когато видимо се престаравам докато приготвям нещо. В последствие „орязах“ някои от продуктите, за да я направя по-достъпна.

Какви продукти са необходими за приготвянето му?

Какво ви трябва, за да приготвите яйчен хляб с броколи. Естествено имате нужда от яйца и броколи. Освен това ви е необходимо малко количество кокосово брашно, отлично сгъстява всяка смес, няколко щипки любими подправки, доза любов и няколко минути престой във фурната.

Подходящо е да се гарнира с печено филе, песто, майонеза от авокадо и сезонни зеленчуци. Може да импровизирате на воля и да създадете ваши любими комбинации от вкусове.

Яйчен хляб с броколи без глутен
Яйчен хляб с броколи без глутен

Яйчен хляб с броколи (без глутен)

5 от 1 оценка
Prep Time 10 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 25 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • 4 бр яйца
  • 200 г сварени броколи
  • 2 с.л. кокосово брашно
  • ¼ ч.л. сол
  • ¼ ч.л. сух джоджен
  • ¼ ч.л. сода бикарбонат
  • няколко капки оцет

Instructions
 

  • Смелете броколите много фино в кухненски робот или чопър.
  • В купа разбийте яйцата и прибавете към тях смлените броколи. Добавете кокосовото брашно, солта, джоджена и содата. Разбъркайте всичко добре, докато се получи хомогенна смес.
  • За да спестите време, може да смелите всички съставки едновременно в кухненския робот или чопър.
  • Накрая добавете няколко капки оцет към сместа, за да загасите содата.
  • Включете фурната да загрява на 170 градуса с обдухване.
  • Застелете плитка тава с хартия за печене и разстелете равномерно сместа. Блатът не трябва да е нито прекалено дебел, нито прекалено тънък. Изпечете за няколко минути в загрята фурна, докато ръбчетата на „хляба“, започнат да хващат загар.
  • Извадете „хляба“ от фурната и го оставете да се охлади. След това с остър нож го нарежете на правоъгълни парчета. Може да го приберете в кутия и да го съхранявате в хладилник 2-3 дни.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Ако рецептата за яйчен хляб с броколи ви харесва, споделете я с вашите близки и приятели, за които вкусната, разнообразна, полезна храна е важна.

Последвайте ме в социалните мрежи Facebook | Instagram

Още рецепти

Салата с паста и мариновани гъби

Станка Стоянова

Омлет с аспержи и зелен лук

Станка Стоянова

Пиле с микс от зеленчуци

Станка Стоянова

2 коментари

Ди май 4, 2018 at 10:39

Здравейте, дали би се получила рецептата ако се използва сурово броколи?
Поздрави

Отговор
Станка Стоянова май 4, 2018 at 15:14

Здравейте,

Лично не съм пробвала да приготвям рецептата със сурови броколи. Една читателка беше споделила, че не е разбрала, че броколите се варят предварително и е приготвила сполучливо рецептата със сурови. Уверете се, че броколите са достатъчно фино смлени преди да сложите „хляба“ да се пече.

Поздрави

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече