fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Ако ме следите в Instagram, сигурно вече сте видели тези симпатични рибени кюфтета в кутията за обяд на дъщеря ми. Още тогава много от вас ме питаха за рецептата. Ето я и нея. Подготвих тази рецепта специално за фестивала на Рибата и Виното, който се проведе между 13 и 15 септември в Бургас. В последния ден на фестивала имах удоволствието да съм част от журито, което отличи най-вкусната рибена чорба и да направя едночасова кулинарна демонстрация пред многобройните гости на фестивала.

За всички, които не успяха да присъстват на демонстрацията ми по време на фестивала, споделям рецептата тук. Както неведнъж съм казвала, добрата храна трябва да се споделя.

Рибените кюфтенца са много популярни отвъд Океана и има защо. Приготвят се бързо и лесно и търпят много импровизации. Наистина много.

Другото им предимство е, че са подходящи както за деца, така и за възрастни. Рецептата за кюфтета от риба, която ще ви представя днес, е насочена именно към децата. Разбира се, става и за родители. Ако приготвяте кюфтенцата за възрастни, може да добавите някои по-пикантни подправки, за още по-богат вкус.

Необходими продукти за приготвяне на рибени кюфтета

Основните продукти, които са ви нужни са картофи (обикновени), сладки картофи, риба, зелен лук, копър, магданоз, сол и царевичен грис.

Може да приготвите кюфтенцата само с обикновени картофи или само със сладки такива. След множество опити установих, че кюфтенцата са получава много по-вкусни, ако се използва комбинация от двата вида картофи. Сладкият картоф със своя сладък вкус, придава приятна сладка и леко екзотична нотка на кюфтетата. Ако имате под ръка такъв, използвайте го. Ако нямате, гответе с наличностите.

Друга причина, поради която много харесвам тази рецепта за рибени кюфтенца е, че може да използвате различни видове риба. Сладководна или соленоводна – изборът е ваш. Дори консервирана е ОК. От гледна точка на безопасност е по-добре да използвате риба, която има по-малко кости, които лесно ще почистите.

Към базовите съставки може да добавяте други според сезона или съобразно вашия вкус. Някои зеленчуци като броколи, грах, спанак са подходящи за обогатяване на кюфтенцата. Дори и да се придържате към основната рецепта, няма да останете разочаровани. Ще ви харесат.

Как да приготвим рибените кюфтенца

Приготвянето на кюфтенцата е доста лесно и приятно занимание. На първата стъпка е нужно да си подготвим всички продукти. Сложете картофите (цели, необелени) в тенджера със студена вода и ги сварете до готовност. След това ги изчакайте добре да се охладят, обелете ги и ги намачкайте. Сварете на пара или изпечете риба за няколко минути. Почистете я от костите, накъсайте я на много малки парчета и я прибавете към картофите. Може да си подготвите картофите и рибата от предния ден и да ги съхранявате в хладилника.

Нарежете пресния лук и зелените подправки на ситно. Прибавете ги към останалите съставки. Посолете на вкус и омесете сместа добре. Добавете яйцето и доомесете сместа. Оформете кюфтета с размера на топки за голф. Сплескайте ги внимателно между дланите си. Оваляйте ги в царевичния грис.

Може да изпечете рибените кюфтета на фурна или да ги завършите в тиган. Ако предпочетете да ги изпечете, подредете ги върху хартия за печене. Изпечете в загрята на 170-180 градуса фурна за около 15-20 минути. Ако искате да ги приготвите на тиган, изберете такъв с незалепващо покритие. Намаслете го леко с пречистено масло. Изпечете кюфтенцата за няколко минути на умерена температура, докато придобият златист загар.

Подходящи сосове за кюфтета от риба

Тези кюфтенца с риба се нуждаят от сос, който да ги допълни. В зависимост от това дали ги приготвя за деца или за възрастни, дали консумирате млечни продукти или не, имате различни варианти на избор. За деца са подходящи по-семпли сосове, с по-малко подправки, докато за възрастните може да предложите и нещо по-екзотично.

Най-популярните сосове за рибени кюфтенца съдържат майонеза, но специално за деца тя не е много подходяща. За тях може да предложите млечен сос (от кисело мляко или кисело мляко и заквасена сметана) с копър или друга зелена подправка. Сос с авокадо също би се комбинирал добре с тези кюфтенца.

Някои пикантен сос с горчица би бил много подходящ за възрастните. Ето още няколко рецепти, които може да опитате:

Рибени кюфтета

5 от 1 оценка
Prep Time 40 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr 20 mins
Servings 4 порции (около 30 кюфтенца)

Ingredients
  

  • 250 г риба по избор
  • 250 г картофи
  • 150 г сладки картофи
  • 1 яйце
  • 1-2 стръка пресен лук
  • 3-4 стръка пресен магданоз
  • 3-4 стръка пресен копър
  • сол на вкус
  • черен пипер по желание

За овалване

  • 100 г царевичен грис

Instructions
 

  • Измийте картофите под течаща вода. Сварете ги до готовност и ги оставете да се охладят. След това ги обелете и ги намачкайте с вилица или уред за мачкане на картофи.
  • Сварете рибата на пара за около 10-15 минути. Времето за готвене зависи от вида на рибата и големината на парчето.
  • Почистете рибата от костите. Накъсайте я на много ситни парченца и я прибавете към картофите.
  • Нарежете зеления лук и подправките на ситно. Добавете ги към останалите продукти. Овкусете със сол на вкус и омесете сместа добре. Опитайте и ако е необходимо, коригирайте на вкус.
  • Добавете яйцето и разбъркайте добре.
  • Включете фурната да загрява на 170-180 градуса.
  • Оформете кюфтета с размер на топки за голф. Сплескайте ги внимателно между ръцете си и ги оваляйте в царевичния грис. Подредете рибените кюфтета в плитка тава, която сте застлали с хартия за печене. Изпечете кюфтенцата за около 15-тина минути или докато придобият лек златист загар.
  • Поднесете кюфтетата от риба с подходящ сос и сезонна гарнитура или салата.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Подходящи рецепти за гарнитура за рибени кюфтета

Рибените кюфтенца много биха си подхождали с порция сезонни зеленчуци. Пресни, печени или задушени, изборът е ваш. Ако се колебаете с каква гарнитура да ги поднесете, вижте тези няколко предложения.

Други рецепти с риба

Още рецепти

Аспержи с прошуто

Станка Стоянова

Домати с ориз

Tanya

Омлет с ябълки и орехи

Tanya

8 коментари

Силви октомври 11, 2019 at 10:36

Здравейте! Може ли да се пропуснат сладките картофи?

Отговор
Станка Стоянова октомври 11, 2019 at 11:03

Здравейте 🙂 Да, може да използвате само обикновени картофи. Правила съм ги и по двата начина.

Отговор
Ирена юни 16, 2021 at 19:49

Здравейте,
Може ли да се направят с риба тон?

Отговор
Станка Стоянова юни 18, 2021 at 16:57

Здравейте 🙂 Да, може. Правила съм ги и се получават чудесно.

Отговор
Ромина юни 6, 2023 at 23:29

Може ли царевичния грис да се замести с нещо друго? Благодаря за рецептата

Отговор
Станка Стоянова юни 16, 2023 at 14:26

Здравейте 🙂 Бях на почивка и сега виждам въпроса. Може да използвате друга панировка по ваш вкус, като галета. Използвам царевичния грис, защото е достъпна и евтина алтернатива за хрупкава безглутенова панировка (тъй като не консумирам глутен).

Поздрави,
Станка

Отговор
Мила февруари 18, 2024 at 16:23

Здравейте, искам да пробвам рецептата със сьомга, но нямам възможност да я сготвя предварително на пара. Става ли да я запека на фурната или може директно да я сложа сурова?

Отговор
Станка Стоянова февруари 18, 2024 at 21:40

Здравейте 🙂 Рибата трябва да е предварително сготвена. Може да е изпечена във фурната, на грил, на котлон или сварена. Сгответе я по предпочитания от вас начин. Много често приготвям кюфтенцата с риба, която ми е останала от предишно хранене.

Поздрави,
Станка

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече