fbpx
Instant Vortex Plus Dual Clear Cook
Броколи на фурна със зехтин и кедрови ядки

Не знам дали ще ми повярвате, но цяла година чакам да дойде сезона на броколите. Не ми ли вярвате? Вижте списъците със сезонни храни за месец ноември и декември.  Толкова са вкусни и бързи за приготвяне. Можем да ги превърнем в десетки невероятно апетитни и неустоими ястия. Обикновено ни привличат по-засуканите рецепти, но днес ще ви предложа изключително лесна рецепта за хрупкави броколи, в която ще се влюбите и ще се чудите как не сте се сетили досега.

Как да приготвим хрупкави броколи

Нужни са ни минимален брой продукти – само броколи и зехтин. Подправките са сведени до най-незаменимите, присъстващи във всяка кухня и всяко ястие (почти) – сол и черен пипер. По желание и за разкош, може да добавите няколко кедрови ядки или слънчогледови семки, зрънца нар. Те ще дообогатят, но наистина не са задължителни и ви уверявам, че броколите ще ви харесат и съвсем натурални.

Начинът на приготвяне е следният – измивате, отцеждате и подсушавате добре броколите. След това ги нарязвате на розички и всяка розичка разполовявате по дължина. Ако случайно розичките (и стъблата им) са по-големи, внимателно ги разрежете на три. Подреждате ги върху тава, която предварително сте застлали с хартия за печене. Поръсвате ги леко със зехтин, щипка сол и пипер и тoва влиза във фурната на 170 градуса (с обдухване, вентилатор), докато цветчетата започнат да покафеняват. Времето за печене зависи от фурната, но обикновено 20-25 минути са напълно достатъчни.

Важно условие е да разполагаме с пресни и свежи броколи. Без да искам да обидя никого, забелязвам, че търговците често се възползват от незнанието ни и се опитват да ни продават стари зеленчуци. В случая с броколите много лесно може да различим кога са пресни и кога не. Най-сигурният белег за това е техният цвят. Започнат ли да пожълтяват – остарели са. В статията как да избираме и приготвяме броколи може да прочетете повече.

Хрупкави броколи на фурна
Хрупкави броколи на фурна

Хрупкави броколи на фурна

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 35 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • 500-600 г броколи (една средна глава)
  • 1-2 с.л. зехтин
  • сол
  • черен пипер

по желание

  • 1 ч.л. кедрови ядки
  • 1-2 ч.л. слънчогледови семена
  • зърна нар

Instructions
 

  • Включете фурната да загрява на 170 градуса.
  • Измийте, отцедете и внимателно подсушете броколите с кухненска хартия.
  • Нарежете ги на розички и всяка розичка разполовете по дължина. Ако случайно розичките (и стъблата им) са по-големи, внимателно ги разрежете на три.
  • Подредете розичките в плитка тава.
  • Поръсeте ги леко със зехтин, щипка сол и пипер.
  • Поставете тавата в предварително загрята фурна на 170 градуса (с обдухване, вентилатор).
  • Печете, докато цветчетата започнат да покафеняват. Времето за печене зависи от фурната, но обикновено 20-25 минути са напълно достатъчни.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти с броколи:

Споделете рецептата за тази лесна здравословна гарнитура, хрупкави броколи, с близки и приятели, които се хранят отговорно и осъзнато.

Още рецепти

Печени тиквички с чесън, копър и магданоз

Станка Стоянова

Салата с моркови, рукола и магданоз

Станка Стоянова

Домати с ориз

Tanya

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече