fbpx
Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Как да приготвим броколи

Как да приготвим броколи?

Оказва се, че да приготвиш перфектните броколи е предизвикателство, с което всеки се е сблъсквал на даден етап. Никой не иска пресготвени, пожълтели и изгубили своята привлекателност и вкус броколи в чинията си, нали?

Есен е, броколи и карфиол изскачат от всяка рецепта. Включително и у дома. Много често хората се притесняват да готвят броколи, защото не знаят как да го приготвят, така че да запази своя апетитен зелен цвят. След първите един-два неуспешни опита, мнозина се отказват от него като зеленчук и го изключват от менюто си.

Днес ще ви споделя моите малки тайни за перфектно приготвени броколи, които ще превърнат този зеленчук в желан гост на вашата трапеза. Чела съм много материали и съвети и съм изпробвала безброй техники как да приготвим апетитно изглеждащи розички броколи. Някой съветвам да приготвим броколи в тенджера, друго да го приготвим на пара, а трети да използваме микровълновата фурна. Всеки от тези методи има своите предимства и недостатъци. Днес ще ви споделя моя предпочитам начин за приготвяне на броколи – варене в тенджера. Вярвам, че ще даде същите добри резултати и за вас. Ако искате може да му казваме и бланширане, защото самата термична обработка е доста кратка. Обожавам броколи и съм експериментирала много с него, защото сред любимите ни есенни зеленчуци.

Как да изберем най-добрите  броколи на пазара?

Първата и най-важна стъпка е да изберем броколи. Разхождате се на пазара. От всяка сергия, любезна възрастна дама ви подканя да си купите отнейните зеленчуци. Как да сте сигурни, че броколите, които купувате наистина са най-добрите, най-свежи и пресни.

Първото нещо, на което е необходимо да обърнете внимание това е цвета му. Ако цветът му е свеж, наситено зелен към синкаво-лилав, а цветчетата са плътно затворени, зеленчукът е съвсем пресен. Ако цветът му е бледозелен към жълт, подминете. Тази глава броколи е откъсната най-малко преди 5-6 дни и вече е много остаряла. Короната на броколите трябва да е стегната и стъблата да са крехки. Меките стъбла, кафеникавите петна и жълто-зелените съцветия са признак за остарял зеленчук.

Как да съхраняваме броколи?

Най-добре е да сготвите броколите скоро след като сте ги купили или откъснали. Ако все пак искате да отложите момента, може да го съхранявате в хладилник. В отделението за зеленчуци, увит в найлонов плик издържа 3-4 дни. Ако престои по-дълго, съцветията променят своя цвят и е по-добре да го изхвърлите.

Как да сварим броколи?

В дълбока и тясна тенджера налейте студена вода. Уверете се, че количеството е достатъчно, за да покрие броколите, които искате да сварите. За 500 г броколи необходимото количество вода е 2-2,5 литра. Сложете тенджерата на котлона и изчакайте водата да заври. Тук е време да добавите сол към водата. През това време подгответе броколите.

С остър нож, нарежете броколите на розички с приблизително еднакъв размер. По този начин ще се подсигурите, че ще се сварят едновременно и равномерно. В зависимост от рецептата, преценете дали да са с по-къси или дълги дръжки. Прехвърлете ги в голяма цедка или купа и ги измийте, за да отстраните пръстта или замърсяванията, ако има такива.

Когато водата заври, сложете броколите в нея. Уверете се, че всички розички са под вода. Настройте таймер, който да ви подсети да проверите малко по-късно дали броколите са готови.

Какво да приготвим с броколи

Колко време да варим броколите?

За да запазят апетитния си зелен цвят, броколите се нуждаят от съвсем кратка термична обработка. Ще откриете различна информация за необходимото време за варене. Различните източници посочват между 3 и 5 минути. Това е така, защото има много фактори, които трябва да се вземат под внимание.

На първо място времето, за което ще се сварят броколите, зависи от тяхното количество. Колкото и странно да ви се струва, това е така.

Вторият фактор е размера на розичките. По-големите розички имат нужда от по-дълга термична обработка и обратно – по-малките, от по-кратка. Стъблата на броколите се варят по-бавно, отколкото съцветията. Ако варите само съцветията, без стъбла, ще са ви необходими 1-2 минути, за да се сготвят. Ако обаче вашите розички са със стъбла (като на снимката), предвидете поне 4-5 минути.

Как да приготвим броколи

Как да разберем дали са готови броколите?

Може да ви звучи като въпрос с повишена трудност, но отговорът му е елементарен – като ги пробвате. Цветът им ще се промени, едва когато са вече преварени, затова не разчитайте на него.

Нагласили сте таймер, който да отброява колко минути са изминали. Времето изтече, но дали наистина броколите са сварени? Най-лесният начин да разберете дали са готови е като направите бърза и лесна проверка. С нож или вилица (за мен е най-удобно с нокът ;)) натиснете стъблото на розичките при основата, там където е било съединено с голямото стъбло. Ако нокътят, ножа или вилицата потъват – броколите са готови. Време да преминем към следващата и много важна стъпка – охлаждането.

Щом броколите са готови, незабавно отместете тенджерата от котлона и ги отцедете. Облейте броколите няколко пъти със студена вода, докато се охладят напълно. Голяма цедка или купа с дупки е идеална за целта. Прехвърлям броколите в купата и в продължение на 20-30 минути ги обливам със студена вода. По този начин те се охлаждат много бързо, процесът на готвене спира и те запазват разкошния си зелен цвят. Съществува вариант да потопите сварените броколи в купа с вода и лед, но много рядко имам готов лед във фризера. През есенно-зимния сезон варя броколи поне веднъж седмично и установих, че и варианта обливане със студена вода работи много добре.

Какво да приготвим с броколи?

Броколите са готови, но какво да приготвим с тях. Вариантите са безкрайно много. Може да ги поднесете като гарнитура за риба или месо без да ги овкусявате допълнително, да ги сотирате за кратко на тиган в масло (варете ги по-кратко от необходимото), да ги овкусите с чесън, лимонов сок и зехтин. Ето няколко рецепти с броколи:

Ако имате любими рецепти с броколи, споделете ги в коментар или във facebook. Ще се радвам да обменим опит и идеи.

Плосък хляб с броколи

Ето го и краткото резюме на всичко, което споделих до сега. Може да го разпечатате, за да ви е под ръка следващия път, когато приготвяте броколи.

Как да сварим броколи

Как да приготвим броколи? Как да приготвим броколи? Print This
Брой порции: 4 порции Време за готвене:
Хранителна стойност за цялото ястие: калории мазнини
Оценка 3.8/5
( 4 Оценка )

Необходими продукти

500 г броколи
2 литра вода
сол

Начин на приготвяне

  1. Налейте 2 литра вода в дълбока (тясна) тенджера, добавете сол и оставете водата да кипне.
  2. Измийте броколите под течаща вода.
  3. арежете го на розички с приблизително еднаква големина.
  4. Сложете розичките във врящата вода и засечете 5 минути. На края на петата минута, проверете дали броколите са омекнали. Най-лесно е с нож или вилица да промушите стъблото. Ако ножът влиза лесно, значи броколите са сварени.
  5. Бързо излейте врялата вода и ги облейте няколко пъти със студена вода, за да ги охладите и да спрете процеса на готвене. По този начин ще се запази прекрасния им зелен цвят.

Допълнителна информация

Сварените броколи може да консумирате като гарнитура или да използвате в различни рецепти.

Броколите не са страшни, нали? Невероятно вкусни са, истинска витаминна бомба и е добре да се възползваме максимално от тях, докато са в сезон. За още идеи за сезонни ястия и списък с най-добрите продукти през месец ноември, вижте сезонния календар, който подготвям всеки месец специално за вас.

Ако публикацията е била полезна за вас, споделете я с вашите близки и познати. Нека вкусната и полезна храна да достигне до повече хора. Благодаря!

Още рецепти

Ягодова лимонада | Strawberry lemonade

Станка Стоянова

Бананов сладолед “Енерджи”

Станка Стоянова

Картофи соте по кръчмарски

Tanya

1 коментар

Мартина ноември 3, 2017 at 17:19

Аз лично смятам, че са съвсем лесни, бързи и вкусни за приготвяне. Любима рецепта са ми пене с броколи и сметана, както разбира се ги приготвям и за гарнитура. Опитвам се да науча всички вкъщи да ги заобичат както аз, но засега замо на гостите се харесват 🙂 Децата тотално ги отказват.

Отговор

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече