fbpx

Есенна салата с броколи, чушка и моркови

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook
Есенна салата с броколи, чушка и морков

Обещах ви поредица от разкошни, цветни и невероятно вкусни есенни салати и изпълнявам обещанието си. Началото постави салатата от зеле, моркови и чушка, последва я салатата с карфиол, маслини и каперси. Днес е ред на това пъстро пиршество за всички сетива – салата с броколи, чушка и морков. Всички те сурови. Преди да продължа с днешната рецепта ето още няколко чудесни есенни салати, които ще се радвам да опитате:

Сурови броколи – О, да

Опитвали ли сте сурови броколи? Суровите броколи са хрупкави и с прекрасна текстура. Всъщност знаете ли, че може да ядете сурово броколи? Странно е как понякога имаме ограничаващи възприятия за някои храни. Свикнали сме ги да ги виждаме по един и същ начин в чинията и ни е трудно да си представим, че има и други възможни, и най-вече вкусни начини, да ги хапваме.

Ако досега не сте опитвали сурови броколи, сега е моментът да го направите, като опитате днешно ми предложение за многоцветна салата от броколи. Все още са в сезон (ноември е) и по пазарите има изобилие от свежи броколи. Как да познаете пресните броколи? Прочетете тук.

Броколите са чудесен източник на витамини К и С, на витамини от В група, фосфор, желязо, манган, селен и още куп полезни вещества. Не е за пренебрегване факта, че е с ниско съдържание на въглехидрати. Затова нека да му намерим още една „употреба“.

Пъстра салата от броколи, моркови, чушка и маслини

Как се приготвя салата с броколи?

Започваме от броколите. Измийте ги, отцедете ги от водата и ги подсушете. Старателно ги огледайте. Знам, звучи малко параноично, но често се случва да имат малки зелени гъсенички. Не искам да ви отказвам, просто предупреждавам. След това го нарязвате или накъсвате на много малки розички. Дръжките може да запазите за приготвяне на крем супа (обещавам скоро да споделя рецепта за такава) или да ги добавите в микса от ферментирали зеленчуци.

Малко е късно вече за червени чушки, но все още се намират. А пък и позакъснях малко с тази рецепта с броколи, но времето все не стига. Да се върна на чушките. Нужна е една малка чушка, която се нарязва на ситни кубчета.

Морковите е добре да настържете на едро ренде. Може и да ги нарежете, но определено настъргани са по-подходящи за тази салата. Мисля, че и преди съм ви разказвала, че откривам разлика във вкуса на различните продукти в зависимост от формата и размера на парченцата. Освен това различните форми допринасят за визуалното въздействие на храната.

Към тези зеленчуци добавяме малко червен лук, за пикантни нотки. Добрите бактерии в тялото ни също го обожават. За достоен финал на тази богата есенна салата с броколи, добавете меден дресинг, няколко маслини каламата и поръсете с малко кедрови ядки.

Знам каква е цената на последните у нас. За съжаление са много скъпи, а са толкова вкусни. Имам късмета една мила приятелка да ме снабдява с такива от Русия и затова често ги използвам. За да не харчите цяло състояние за кедрови ядки, може да замените със слънчогледови семена или едро натрошени орехи. Ето я и цялата рецепта.

Рецепта за броколи - вкусна есенна салата
Рецепта за броколи - вкусна есенна салата

Есенна салата с броколи, чушка и моркови

5 от 1 оценка
Prep Time 5 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 20 mins
Servings 2

Ingredients
  

  • 250 г броколи
  • 60 г червена чушка (1 малка по размер)
  • 30 г червен лук (1/2 средна глава)
  • 40 г моркови (1-2 малки по размер)
  • 6-7 бр маслини каламата
  • кедрови или слънчогледови ядки за поръсване

За дресинга

  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. мед
  • ч.л. сол

Instructions
 

  • Измийте броколите под течаща вода. Отцедете ги добре и ги нарежете или накъсайте на малки розички. Сложете ги в подходяща купа.
  • Почистете чушката от семето и я нарежете на малки кубчета. Настържете морковите на едро ренде. Наситнете лука.
  • Прибавете всички зеленчуци в купата при броколите.
  • Смесете всички продукти за дресинга. Разбъркайте го, докато се хомогенизира.
  • Овкусете зеленчуците и разбъркайте салатата добре.
  • Прибавете маслините, поръсете с кедровите ядки и поднесете салатата. Може да ги запечете леко преди това, за да развият по-добре аромата си.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти с броколи:

Още рецепти

Шоколадови бонбони с ядки и сушени плодове

Tanya

Тънки омлетени палачинки

Станка Стоянова

Салата от тиквички, риган и сирене бурата

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече