fbpx

Салата от карфиол с маслини и каперси

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook
Есенна салата от карфиол с маслини и каперси

Есента не е повод да се откажем от салатите. Напротив, дава ни ново поле за изява. А аз обичам да експериментирам и да изненадвам с нови вкусове. Обичам разнообразието, макар понякога да се налага да се храня доста еднообразно (сигурно сте забелязали в сторитата ми в Instagram). Всеки сезон се появяват по 1-2 нови рецепти, които се въртят до втръсване. Наслаждавам им се максимално. Така се случи и с тази салата от карфиол с маслини и каперси.

Много харесваме карфиола като зеленчук и есента е чест гост на трапезата ни. Обикновено го сервирам като гарнитура и винаги термично обработен. Много отдавна имам желание да го включа в менюто ни и в сурово състояние. Все пак този бял прекрасен бял цвят и хрупкавост трябва да бъдат удостоени с подобаващо внимание. Речено, сторено… както се казва в приказките.

Карфиолът и овкусяването

Първите няколко опита не бяха съвсем успешни поради простата причина, че суровият карфиол е труден за овкусяване. Какво имам предвид? Свежият карфиол е необходимо да престои известно време в дресинга, за да поеме неговия вкус и аромат. Колкото по-малки са розичките карфиол толкова по-добре поемат вкуса и аромата. Имайте го предвид, когато решите да приготвите каквато и да е салата със суров карфиол.

Продуктите за салатата с карфиол

Както вече разбрахте за приготвянето на тази салата са необходими карфиол, маслини – каламата без костилка за предпочитане, малко каперси, червен лук, магданоз. Каперсите е добре да бъдат ситни пъпки. Ще ги откриете в големите хранителни магазини. Тези са най-разпространените. Големите пъпки се откриват доста по-трудно, пък и не се нуждаем от тях за тази салата. Най-малката опаковка, обикновено са в стъклени бурканчета, е напълно достатъчна и ще ви стигне за 2-3 салати (като правим уговорка за обема им).

За дресинга ще са ви нужни лимон, ябълков оцет, мед, студено пресован зехтин, чесън, сол и щипка черен пипер. От лимонът използвам малко от кората и малко количество сок. Кората добавя прекрасни цитрусови нотки във вкуса на салатата. Препоръката ми е да използвате само кора от био лимон (или пък домашен, много хора отглеждат у дома).

Розички карфиол

Как да приготвим салата от карфиол с маслини и каперси

Започваме с приготвянето на дресинга. Комбинираме всички продукти, най-добре в буркан (може да използвате и кухненски робот, ако имате подходяща приставка), и разклащате енергично до хомогенизиране.

След това се заемаме с подготовката на карфиола. Измиваме го обилно под течаща вода. Подсушаваме внимателно и го нарязваме с остър нож на много малки розички. Прехвърляме го в купа, поръсваме с щипка сол и внимателно разбъркване. Това ще го накара да се отпусне малко и по-лесно ще поеме ароматите на дресинга. Заливаме карфиола с дресинга, разбъркваме и го оставяме настрана, докато подготвим останалите продукти.

Маслините и лука нарязваме на ситно, а каперсите отцеждаме и накълцваме грубо с ножа, колкото да разполовим някои от пъпките. Магданозът също нарязваме на ситно. Всички продукти отиват в купата при карфиола. Разбъркваме и салатата е готова за сервиране. Ако не бързате, оставете я да престои 15-20 минути, за да се смесят по-добре вкусовете и ароматите.

Лесна салата с карфиол, маслини, каперси и меден дресинг
Лесна салата с карфиол, маслини, каперси и меден дресинг

Салата от карфиол с маслини и каперси

5 от 1 оценка

Ingredients
  

  • 300 г пресен карфиол
  • ¼ бр глава червен лук
  • 8-10 бр маслини каламата
  • 1-2 ч.л. каперси
  • 2-3 бр стръка пресен магданоз

За дресинга

  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. мед
  • ч.л. сол
  • лимонова кора
  • щипка черен пипер

Instructions
 

  • Измийте карфиола под течаща вода. Отцедете го от водата и го подсушете върху кухненска хартия.Накъсайте го или го нарежете на малки розички и го сложете в подходяща купа. Поръсете с щипка сол и разбъркайте.
  • Пригответе дресинга. Сложете всички продукти в малко бурканче и енергично го разклатете.Полейте карфиола с дресинга, разбъркайте и го оставете на страна. Карфиолът трябва да престои 15-20 минути с дресинга, за да може добре да поеме вкусовете и ароматите.
  • Заемете се с останалите продукти за салатата. Нареже лука и маслините на малки кубчета. Отцедете каперсите от маринатата и внимателно ги накълцайте, колкото леко да се раздробят.
  • Измийте магданоза, подсушете го и го нарежете на ситно.
  • Прибавете всички продукти към салатата, разбъркайте. Колкото повече време престоява тази салата, толкова по-добре се комбинират ароматите и вкусовете на отделните продукти.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Други рецепти с карфиол:

Още рецепти

Сурови бонбони „Халва“

Станка Стоянова

Крем супа от картофи и тиква

Станка Стоянова

Салата от моркови и ябълки

Tanya

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече