fbpx

Крем супа от печен карфиол и праз

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Зеленчукова крем супа с печен карфиол и праз

Крем супа от печен карфиол и праз

В снежни и студени зимни дни, като днешния, супата винаги е чудесен избор. След дълго отлагане, реших че днес е най-подходящия ден да ви представя жълтата крем супа от печен карфиол и праз. Сгрява, засища и е пълна с куп полезни вещества, от които тялото ни се нуждае ежедневно. Не я пренебрегвайте, а задължително я включете в седмичното меню.

Често го споменавам, няма да го пропусна и сега, супата е чест гост на трапезата ни през голяма част от годината. Със сезонни зеленчуци, с месо или без, със зеленчуков или костен бульон, вариантите са безброй.

Супа топчета е сред любимите на съпруга и дъщеря ми, но мен сърцето все ме тегли към крем супите. Обичам да експериментирам с различни сезонни зеленчуци, с традиционни и екзотични подправки, да откривам нови вкусове, да изненадвам и да провокирам.

Тайната на вкусната супа

Крем супите обикновено изглеждат просто ястие, но истината е, че за да създадеш крем супа с приятен хармоничен вкус, често е доста сложна задача. Наличието на млечни продукти, като сметана и масло значително спомагат за създаването на прекрасен вкус, но невъзможността да се използват е предизвикателство.

Един от начините за обогатяване на вкуса на всяка супа, не само на крем супата, е използването на качествен бульон. Зеленчуков, месен или костен, изборът е ваш, но нека не е под формата на прах или кубче, а истински – приготвен от вас. Отдавна планирам да направя отделна публикация за направата на хубав бульон в домашни условия и се надявам скоро да отделя време за такава.

Сухите бульони, които се продават в търговската мрежа, често съдържат различни овкусители, които, повярвайте ми, не желаете да попадат в храната ви. Тайната на добрата супа не е кубчето бульон от магазина, а качествените продукти, съчетани умело с подходящите подправки, хубав бульон и щипка любов.

Крем супа от печен карфиол с праз

Защо жълта крем супа

Карфиолът никога не е бил сред любимите ми продукт за крем супа. Дълго време избягвах да го използвам за приготвянето на такива, но желанието ми да експериментирам надделя.

За да придам по-дълбок и интересен вкус на супата, избрах да овкуся и запека карфиола с кимион и куркума. Решение, което доведе до много добър краен резултат. Получи се прекрасна кремообразна супа, с леко пикантен вкус и приятен жълт аромат, който възбужда сетивата.

Вижте необходимите продукти и как да я приготвите.

Зеленчукова крем супа с карфиол и праз
Зеленчукова крем супа с карфиол и праз

Крем супа от печен карфиол и праз

Все още няма оценки
Prep Time 10 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr
Servings 4

Ingredients
  

За запечения на карфиол

  • 600 г карфиол
  • ½ ч.л. куркума
  • ¼ ч.л. кимион на зърна
  • ¼ ч.л. сол
  • 1 с.л. мазнина
  • 50 г лук (1 малка глава)
  • 100 г праз
  • 2 скилидки чесън
  • 1.5 л бульон (пилешки или зеленчуков)
  • 2 с.л. мазнина
  • черен пипер
  • сол

За гарниране

  • пресен магданоз
  • едро смлян лют червен пипер
  • лимонов сок (по желание)

Instructions
 

  • Включете фурната да загрява на 160 градуса.
  • Почистете карфиола, измийте го и го накъсайте на розички с еднакъв размер.
  • Сложете карфиола в подходяща тава и го поръсете с куркума, семената кимион, сол и мазнина. Разбъркайте добре и сложете тавата във фурната.
  • Запечете карфиола за около 30 минути, докато започне да омеква и придобие златист загар.През това време нарежете лука и праза на малки кубчета. Задушете ги в мазнината и съвсем малко вода.
  • Щом омекнат зеленчуците в тенджерата, добавете нарязаните на ситно скилидки чесън. Разбъркайте добре, изчакайте 1-2 минути и добавете карфиола.
  • Прибавете бульона (може да използвате 50:50 вода и бульон), кипнете супата и варете 5-10 минути, за да омекне напълно карфиола.
  • Пасирайте супата, докато е гореща.
  • Подправете на вкус със сол и черен пипер.
  • Ако е необходимо, добавете допълнително течност при пасиране.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти с карфиол

Споделете рецептата за крем супа от печен карфиол и праз с приятели, които се хранят отговорно и осъзнато и ценят качествената и вкусна храна.

Последвайте ме в Instagram, за ежедневна доза вдъхновение. Там ще откриете още вкусни идеи, дневните ми менюта, непубликувани рецепти и ще надникнете “зад кулисите”.

Още рецепти

Бавно печено агнешко бутче

Станка Стоянова

Бадемови бисквитки с шоколад (без глутен)

Tanya

Крем супа от кореноплодни с пъдпъдъчи яйца

Tanya

7 коментари

Божидарка март 2, 2018 at 11:50

Чудесна рецепта със сигурност ще направя тази супа!

Отговор
Божидарка март 28, 2018 at 15:02

Супата е много вкусна, обичам крем супи. Вече редовно ще я правя, тя отговаря на бързо, лесно, вкусно!

Отговор
Яна Чилингирова ноември 2, 2018 at 10:23

Правих супата два поредни дни! Много вкусна и лесна за приготвяне супа. Харесвам всичките Ви рецепти, бързо, лесно и много вкусно! Желая Ви успех 🙂

Отговор
Станка Стоянова ноември 2, 2018 at 12:32

Радвам се, че толкова ви е харесала супата! Благодаря! 🙂

Отговор
Даниела февруари 8, 2020 at 21:31

Супата звучи и изглежда страхотно! Надявам се да имате възможност да публикувате пост за направата на домашен бульон(по възможност различни видове).

Отговор
Пресияна Златева ноември 6, 2021 at 18:43

Към подправките при печенето добавих и индийско орехче. При пасирането кокосово мляко за по- кремообразна текстура. Чудесен начин за приготвяне н карфиол! Благодаря

Отговор
Десислава март 6, 2022 at 12:43

Изобщо не знаех, че карфиолът може да стане и на супа. Откакто открих сайта ти, правя твоята рецепта и много се харесва у дома. А като дойдат гости и я поднеса така както ти, и както не са виждали такова нещо направо обирам точките. Благодаря!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече