fbpx

Моята 2018 – равносметка

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Равносметка или не

Изпратихме 2018. Шумно, бляскаво, запомнящо се. Време е за равносметка. Всъщност кога ще изберете да направите своята не е от съществено значение. Може да е по всяко време на годината -в дните около нова година, около рождения ни ден или пък, когато усетим, че имаме нужда да пренаредим приоритетите си.

През последните дни забелязах странна тенденция „анти-равносметка“, но пък безпочвения хейт е на мода и сигурно там някъде е разковничето. С риск да съм старомодна, реших да си направя равносметка за моята 2018, за да мога да я оставя зад гърба си. Ей така, за собствен кеф, както се казва, но не само. Аз съм от онези хора, които имат склонност да омаловажават постиженията си. Целта на тази равносметка е да покажа на себе си колко много съм постигнала за изминалите 12 месеца, да се потупам по рамото и да продължа смело напред в 2019. 2018 далеч не беше само радост и усмивки. Разбира се, през годината имах много трудни моменти. Моменти на отчаяние, тревога, притеснения и несгода. От някои си взех поука, от друга май все още не съм, но днес не искам да говоря за тях.

Моята 2018 – какво постигнах

С тази публикация смело прекрачвам границата на комфортната си зона. Честно си признавам, че това е първата подобна равносметка, която правя в живота си. Ще запомня 2018 като годината, в която:

SUUPA - здравословна крем супа в бутилка

Поставихме началото на вкусната SUUPA в бутилка

Усещането, когато някой ти се довери и повярва в теб е невероятно. Щастлива съм, че през 2018 успях да го изпитам. Благодарна съм, че екипът на SUUPA повярва в мен. Тук може да прочетете как започна всичко и повече за работата ми със SUUPA. Щастлива съм, че приех предизвикателството да разработя рецептите за супите, че се преборих със себе си и страховете си.

Благодарна съм, че за изминалите 12 месеца създадох за SUUPA 3 вкусни рецепти за здравословни зеленчукови крем супи. Благодарна съм за вдъхновението, смелостта да рискувам, да експериментирам, но и да се вслушвам в мнението на околните, за да създадем един наистина добър продукт, с който всички да се гордеем. Създаването на рецептите не беше никак лесна задача, защото перфекционистът в мен често не беше достатъчно доволен, но успяхме да намерим общ език.

Отзивите за супите са просто невероятни и това много ме радва. Успяхте ли да ги опитате? Споделете в коментар кой вкус е вашият фаворит – червена леща с пащърнак, грах с тиквички и мента, тиква с джинджифил. Последната се появи на пазара в навечерието на Нова година.

Гмурнах се в дебрите на дигиталния маркетинг

Блогването отдавна не е просто хоби за мен. Искрено вярвам, че всеки от нас заслужава да се храни с вкусна и полезна храна. Вярвам, че трябва да се храним осъзнато и разумно, именно затова ежедневно работя усърдно в тази посока. Поддържам и развивам Know How To Cook, за да помагам на хората, които искат да се хранят с добра храна въпреки хранителните непоносимости. Мисията ми е да ви покажа, че здравословната храна е вкусна, пълноценна храна, разнообразна, красива и  може лесно да бъде приготвена от всеки у дома с локални и сезонни продукти.

Ако си мислите, че да имаш блог е лесно занимание, в заблуда сте. Иска толкова много посвещаване, разностранни знания и умения, че понякога свят ми се завива от купищата задачи, които ме очакват всеки ден. Поддържането на успешен блог е комплексна задача, която изисква работа и познания на много фронтове. Ако имаш екип, ситуацията е различна, но все още съм човекът оркестър в Know How To Cook. Предполагам не изненадвам никого с това твърдение.  Нужни са много труд и постоянство, непрекъснато да подобряваш и развиваш знанията и уменията си. Не само в областта на кулинарията и фотографията. Нужни са познания за техническа поддръжка на wordpress базиран сайт, копирайтинг, SEO оптимизация, маркетинг в социалните мрежи… Спирам до тук, защото списъкът е доста дълъг.

Ако за поддръжката на сайта, много ми помага образованието ми и предишния ми опит като програмист, то в областта на дигиталния маркетинг имах много бегли познания. Затова през 2017 записах цялостната програма по дигитален маркетинг на SoftUni Digital, а през 2018 завърших програмата, както и няколко други курса от портфолиото им.

През тези 8 месеца, които продължи програмата, научих толкова много и нови неща от водещи специалисти в областта, изградих нови познанства и приятелства и в главата ми започна да се оформя ясен път, по който да вървя. Всичко това с цената на безсънни нощи, притеснения, но и „аха“ моменти.

Програмата ми помогна да погледна на блога от друг ъгъл, да започна да подхождам към него малко по-професионално – да започна да си поставям цели свързани с него, да измервам постигнатото, да планирам и оптимизирам съдържание и т.н. Все неща, които когато създадох Know How To Cook преди 8 години (през 2019 ще станат 9) ми бяха непонятни. Искаше ми се да запиша и цялостната master програма, но явно не й е било времето сега.

Още за мотивацията ми да запиша програмата, какво беше най-ценното, което получих от нея и промени ли се живота ми след нея, може да прочетете в специалното интервюто, което дадох за SoftUni Digital.

Кулинарната фотография – моята втора любов

Разказвала съм и преди, че любовта ми към кулинарната фотография се зароди спонтанно, в стремежа ми да представя все по-добре храната, която приготвям. През 2018 любовта ми към кулинарната фотография и стайлинг се разгоря още по-силно. Прекарах десетки, а може и стотици часове в аранжиране, снимане и обработка на снимки и това ми носеше истинска наслада и удоволствие. Усещах как всичко се случваше с лекота. Е, имаше някои ястия, които ме поизпотиха и ги снимах няколко пъти, докато постигна желания резултат.

Не знам какво е мнението ви по въпроса, но моето е че снимките ми се получават все по-добре и по-добре. Надявам се устата ви да се изпълва със слюнка всеки път, в който ги видите.

Изображения за социалните мрежи ЗП Георги Александров

Предизвиках се да изляза от обичайните рамки. Позволих си да експериментирам и да нарушавам правила (във фотографията естествено) в търсене на собствен стил. Престраших се да публикувам някои изображения въпреки че не бяха толкова добри, колкото ми се искаше. Престраших се да поискам съвет и да задавам глупави въпроси (Петя, ако четеш тези редове, благодаря, че отговаряш на въпросите, с които те заливам). Наблюдавах и се учех от някои от най-добрите в сферата. Опитвах да извлека максимума от светлината, с която разполагам вместо да се ядосвам, че пак не е подходяща. Грабвах апарата в момента, в който имах нужда да снимам. Подобрих постобработката на снимките. Дори записах два курса за целта и се сдобих с куп нови аксесоари, които подбирах много разумно така че да ми служат дълго време. През 2019 планирам да продължа този тренд на развитие.

Събрах смелост и създадох фейсбук страницата Stanka Stoyanova Food Photography, където да споделям повече снимки на кулинарна тематика, без рецепти. Не бях постоянна в нея колкото ми се искаше, но през 2019 ще й отделя подобаващо внимание.

Благодаря на ЗП Георги Александров и Хатори, които ми подадоха ръка и ми се довериха за апетитното и привлекателно визуално представяне на техните продукти в социалните мрежи. Това ми даде смелост да мечтая някой ден да се занимавам професионално с кулинарна фотография и да създавам красиви изображения не само за Know How To Cook, а и за други брандове.

Списъци със сезонни продукти – традиция

Няма как да пропусна сезонния календар и списъците със сезонни храни, които се превърнаха в нещо като моя запазена марка и знам, че стотици от вас ги очакват всеки месец с нетърпение. През 2018 обнових изцяло дизайна им и актуализирах някои от тях. Щастлива съм, че тези списъци са едни от най-четените и споделяни публикации през годината.

Радвам се, че са ви полезни, защото именно с тази цел са създадени – да ви улеснят и да ви помогнат да се храните с повече сезонни и локални храни. Благодаря ви, че прегърнахте идеята и заедно вървим по пътя към отговорно и осъзнато хранене.

Успехът на седмичния ми бюлетин

Решението, което взех в началото на 2017, да създам седмичния бюлетин на Know How To Cook, е едно от най-добрите, които съм взимала някога по отношение на развитието на блога. Благодарна съм, че не се вслушах в съветите, че това е лудост и безсмислено, защото никой вече не чете имейли.

Седмичен бюлетин на Know How To Cook

Смело мога да заявя, че не е така и в края на 2018 мога да се похваля със завиден open rate и качествен списък от абонати. Това е така, защото бюлетинът наистина носи стойност и смисъл.

Тези от вас, които са абонирани за седмичния ми бюлетин, знаят че всяка седмица получават в него ексклузивно съдържание – полезни статии, съвети и рецепти. Ако все още не сте се абонирали за бюлетина, а искате, може да го направите от тук. Ако сте се абонирали, но въпреки това не го получавате, проверете спам папката или тази за рекламни съобщения (promotions) на електронната си поща.

Имаше моменти, в които времето буквално не ми стигаше и не успявах всеки пък да го изпратя точно в обещаните ден и час. Въпреки това съумях да го запазя и не се отказах от него въпреки трудностите. Дори GDPR не можа да му попречи. Благодарна съм, че седмичният ми бюлетин устоя на изпитанието и продължих да го развивам.

Нова роля във фондация „За храната“

В края на лятото на 2018 получих неочаквана покана да стана част от Управителния съвет на фондация „За храната“. Бях много изненадана, но и изключително поласкана. От създаването на фондацията през 2017 съм доброволец в нея и участвам активно в случването на Деня на революцията в храненето във Варна.

Станка Стоянова член на УС на фондация "За Храната"

Познайте съгласих ли се на предложението? 🙂 Естествено. Позицията е отговорна и е нужно да отделям много повече лично време в името на общата ни кауза да популяризираме пълноценното, разнообразно и природосъобразно хранене сред деца, родители, учители, готвачи и други специалисти, които имат влияние върху общественото мнение, хранене и здраве, но някак успявам да балансирам между всички ангажименти.

В момента фондация „За храната“ е финалист в „Промяната“ на Reach for Change и Нова ТВ с проект за дигитален ресурсен център, който ще предоставя експертни материали, полезни статии, видеа, рецепти и други ресурси с цел здравословното и пълноценно хранене на децата. През месец януари предстои финалното гласуване и ще имаме нужда от подкрепата ви. Ще ви държа в течение.

Положихме основите на „Къщата с печките“

Заедно с Ани и Ели дадохме старт на „Къщата с печките“. Един проект, който ни обедини в идеята ни да предложим практически обучения по кулинария и по-качествено хранене за деца и възрастни.

Първите ни детски кулинарни работилнички се случиха по време на фестивала „Усмихни се – Карин дом“ и преминаха под знака на вкусните лимецови палачинки с квас. Деца и възрастни бяха очаровани от тях, което е сигурен атестат за успешно проведени работилнички.

През ноември проведохме и първия кулинарен клас за възрастни, който имах привилегията да водя. Макар първоначално да бях много притеснена, вечерта мина чудесно. Прекарахме изключително приятно време заедно, сготвихме и похапнахме вкусна и полезна храна.

В момента търсим подходящо място във Варна, което да ни приюти, за да провеждаме там кулинарните класове. Ако имате предложения за такова, пишете ми.

50 нови публикации в Know How To Cook

Разработих, тествах, снимах и публикувах 43 рецепти за ястия без глутен, без лактоза и рафинирана захар. Още 20-тина останаха да отлежават в черновите в очакване да бъдат публикувани. Имах огромно желание да споделя и тях с вас, но времето пак ми изигра лоша шега. Всъщност проблемът не е точно времето, а склонността ми да се надценявам, когато планирам съдържанието за блога.

Често ми се случва да имам по-големи и нереалистични очаквания към себе си от гледна точка на времето, за което мога да се справя с подготвянето на текста и снимките към една рецепта. Това е доста времеемък процес. В статията създаването на една рецепта подробно описах процеса.

За малко да забравя за няколкото статии с полезна информация, които също успях да споделя. В плановете ми и тяхната бройка беше доста по-впечатляваща, дори текстовете са готови, но тук отново се намесват времето и многото дини, които нося под мишница.

Вижте кои бяха вашите любими 12 рецепти през 2018.

Благодаря 2018 за уроците! За всичко, което преживях! 

Да планираме 2019

От понеделник (7.01) се впускам в приключението планиране на 2019. Помощник в това начинание ще ми бъде този чудесен органайзер за идеи, цели и мечти, който получих като подарък от Деси от InfinityHome (ако не ми го беше подарила, бих си го купила със сигурност), която се грижи за красивата визия на календарите със сезонни храни и седмичния ми бюлетин.

Органайзер Infinity Home

Влюбих се в органайзера не само, защото корицата е невероятно красива и нежна, а защото е изключително функционален. Това не е просто поредният планер с красива корица. Този органайзер е създаден с мисъл, идея, любов и лично отношение. Създаден е, за да бъде верен приятел на всяка целеустремена жена, която не се страхува да се бори и да сбъдва мечтите си.

Разделен е на различни секции, в които мога да планирам седмицата си, да оценя продуктивността си (това ми е много ценно), да наблюдавам и осъзная навиците си, да се фокусирам върху целите и мечтите си и начините за тяхното реализиране, да благодаря за това, което имам и съм постигнала. Има дори секция, в която мога да впиша седмичния си списък за пазаруване.

Огранайзерът е изпипан от всякъде, както всичко, до което се докосне Деси. Само до края на януари може да го поръчате с 10% отстъпка, като използвате код KNOWHOW10.

През януари може да не съм толкова активна в блога, колкото ми се иска. Не ми се сърдете, но имам нужда от малко време, за да вкарам в ред мислите си, да подредя приоритетите си и да планирам, за да се гмурна смело в 2019.

Помнете: От нас зависи всяка следваща година да е поне малко по-добра от предишната.

 

Още рецепти

Ориз с гъби в мултикукър Instant Pot

Станка Стоянова

12 любими рецепти за 2018

Станка Стоянова

Как да приготвим бадемово брашно?

Станка Стоянова

8 коментари

Гергана Лазарова януари 6, 2019 at 12:36

Танче, драго ми беше да прочета този ти текст. Май вече не коментирам (не само при теб), но често се отбивам тук и се радвам на развитието ти в посока, която те прави щастлива. Аз също търся себе си от около 2-3 години, но май се заплитам, отколкото да намирам правилната нишка. Нищо, продължавам… Пожелавам ти здрава и прекрасна 2019 г. – за теб, за семейството ти, за всичките ти смели мечти. 🙂

Отговор
Станка Стоянова януари 6, 2019 at 13:37

Гери, много ми е приятно, че се отбиваш. 🙂 Често си мисля за теб и те навестявам в очакване да прочета нещо ново от теб.
Пожелавам ти през 2019 да намериш правилния път към себе си и посоката, в която искаш да вървиш! Прегръдки и благодаря за пожеланията! <3

Отговор
Десислава Христова януари 6, 2019 at 13:38

Огромно удоволствие беше за мен да прочета всичко написано!
Справила си се много добре, браво за всичко постигнато. Много успехи и удовлетворение и през 2019-та!

Отговор
Станка Стоянова януари 6, 2019 at 13:42

Благодаря, Деси! 🙂 Щастие, успехи, вдъхновение и удовлетворение и на теб през 2019!

Отговор
Златка януари 6, 2019 at 20:22

Таня, Вие сте истинско вдъхновение, а рецептите Ви са изключителни – простички, но много вкусни и здравословни! Пожелавам ми истинско творческо дръзновение през 2019 година и време, за да сбъднете мечтите си!

Отговор
Станка Стоянова януари 7, 2019 at 10:05

Благодаря! 🙂 Здраве и щастие и на вас през 2019!

Отговор
Илияна Тодорова януари 7, 2019 at 15:29

Здравейте Станка,
С голямо удоволствие прочетох статията-респект! Толкова много сте постигнали и в толкова много начинания сте оставили част от себе си,че това заслужава уважение,респект и урок.Урок за всички нас/мен,които все още се страхуваме да следваме мечтите си и да полетим! Благодаря Ви!
Пожелавам Ви една здрава и успешна 2019 година,изпълнена с осъзнатост и вълшебства!
Поздрави,
Ил.Тодорова

Отговор
Станка Стоянова януари 9, 2019 at 10:36

Благодаря, Илиана! Успешна и щастлива 2019 и на Вас!

Отговор

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече