Боядисване на яйца с естествени бои

Instant Pot Promo

Боядисване на яйца с естествени бои

Още от най-древни времена християните възприемали червения цвят като символ на възкресението. Затова и червеното великденско яйце е знак за възкресението на Христос. То символизира неговата кръв пролята по време на разпятието.

Как се заражда традицията за боядисване на яйца?

Съществуват много митове и легенди как се е зародила традицията за боядисване на яйца за Великден.

Според една легенда Мария Магдалена се е явила пред тогавашния римски император с думите „Иисус Възкръсна“. Императорът отговорил „Ако Иисус беше възкръснал, това яйце което носиш щеше да е червено!“ и то на мига станало червено. Затова, често Мария Магдалена е изобразявана на иконите с червено яйце в дясната ръка.

Друго предание разказва, че когато разпънали Исус Христос на кръста, противниците му го замеряли със запъртъци. В мига, в който тези яйца се докоснели до тялото му, те веднага се превръщали в здрави червени яйца.

Трета легенда разказва, че когато Исус бил разпънат на кръста, една кокошка дошла и снесла яйце отдолу. Кръвта, която се стичала обагрила яйцето в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено.

Едва ли някога ще разберем истината, но традициите трябва да се почитат и уважават. Защото традициите са онова, което ни прави устойчиви, вярата е онова, без което не можем. Без значение в кого и в какво вярваме. Вярата е двигател на живота.

Боядисване на яйца с естествени бои

Боя за яйца – красиво и опасно

Традицията за боядисване на яйца е жива, не е забравена, но модерният начин на живот е остави своя отпечатък върху нея. С развитието на хранително-вкусовата и химическата промишлености, този ритуал загуби своето очарование.

Признавам си, без бой, че откакто се помня, у дома яйцата са се боядисвали с такива синтетични оцветители. Предполагам подобна е ситуацията в 90%, ако не и повече, български семейства. Желанието ми е това да се промени. В не толкова далечното минало, твоята и моята баба са багрели яйцата с отвари от различни билки, ядки, обелки от плодове и зеленчуци, а днес аз и ти използваме синтетични оцветители. Защо?

Когато пазарувам, понякога тайно наблюдавам навиците на хората. Малцина са тези, които четат онова, което е изписано върху опаковката. Повечето хора обръщат внимание единствено и само на цената. Разбирам ги… парите винаги не достигат, но и също толкова не ги разбирам. Същото се случва и при избора на боя за яйца. Привлечени от ярките, грабващи окото цветове и ниската цена, хората инстинктивно посягат и взимат пакетчета от рафта с боя за яйца. Прибират се вкъщи и обагрят яйцата с тези бои, за да спазят традицията. Празникът отминава, но следите остават. А следите – те могат да бъдат открити веднага или след време да избухнат неочаквано, като бомба.

Вероятно си задаваш въпроса „Какво лошо има в това да използвам синтетичните бои? Великден е веднъж в годината!“ Имаш право да си зададеш този въпрос, както имаш право да не бъдеш заблуждаван. Както капката пълни вира, така дори малко количество вещество, което тялото ни не разпознава като естествено, може да доведе до пагубни последици за здравето ти. Ето затова е важно да се вглеждаме и в дребните детайли, в малките и неразбираеми букви върху опаковките. Защото онова, което е изписаното с дребен шрифт е есенцията.

У дома, великденските яйца се държат в хладилника. Предполагам и ти ги съхраняваш там. Когато извадиш яйцата от хладилника, поради температурната разлика, те се изпотяват. В мига, в който хванеш яйцето с ръка, боята влиза в контакт с кожата ти. Част от него попива в нея…  Кожата е като „гъба“ и през нея множество вещества навлизат в тялото ти – някои от тях са добри, а други лоши.

Ако горната ситуация ти изглежда като теория на конспирацията, ще ти дам друг пример. Случвало ли ти се е белтъкът на яйцето да е оцветен от боя, която е проникнала през черупката му. На мен да, всяка година. Черупката на яйцето е пореста и през нея понякога преминават различни вещества.

За хора, като мен, борещи се с автоимунно заболяване, е важно да не подлагат тялото си на излишен стрес, синтетични оцветители, консерванти, плесен, тежки метали и още, и още… Списъкът е безкраен. Дори това, което изглежда безобидно и в минимално количество, може да провокира имунен отговор на организма.  Това обаче е важно и за теб, защото здравето е дар, който трябва зорко да пазим. Днес е тук, а утре – не. Ето защо обръщам такова сериозно внимание на боядисването на яйца.

Сигурно се е случвало, когато купуваш боя за яйца от магазина да се зачетеш в нейното съдържание?  А разбра ли какво е то? Ако не си, хайде заедно да разберем какво се крие зад всяко Е.

Изкуствените оцветители – какви опасности за здравето крият

Предлагам да вземем за пример няколко произволно избрани бои, които може да намериш във всеки магазин, и да погледнем заедно съдържанието им.

синтетични бои за яйца

Е102 – тартразин.

Тартразинът е синтетичен оцветител, който придава от лимоново-жълт до оранжев цвят. Приготвя се от въглищен катран и по своята същност е промишлен отпадък. В комбинация с Е133(брилянтно синьо) се използва за постигане на зелен цвят.

Е102 е опасен за здравето. Той е канцерогенен, може да предизвика кожни проблеми, астма, главоболие, нарушения на нервната система и психиката. Опасен и за хора с установена алергия към аспирин. Изследвания, направени във Великобритания, установяват, че редовното използване на оцветителя води до хиперактивност и намалена концентрация при децата.

Забранен е за употреба в много страни, например Австрия и Норвегия, но не и у нас. У нас е разрешен за употреба в определени храни. За справка, Наредба No:8 за изискванията към използване на добавки в храните. Използва се в сладкарството, при производството на безалкохолни напитки, сладка и мармалади, корнфлейкс, снаксове, сосове, инстантни супи и други.

Е110 – сънсет жълто

Използва се за получаване на ярък оранжев цвят. Синтетичен оцветител, разновидност на опасния оцветител Судан I, който е канцерогенен. Забранен е за употреба в много страни, като Норвегия, Финландия, САЩ. Използва се за оцветяване на бонбони, подправки, супи на прах, глазури, конфитюри, желета, сладолед, безалкохолни напитки и други.

Сред негативните странични ефекти, причинени от употребата на този оцветител, са гадене, уртикария, хрема, лошо храносмилане, загуба на вкуса, хромозомни увреждания, повръщане, коремни болки, подуване на бъбреците, хиперактивност при децата.

Е122 – кармазин

Може да го срещнете още като азорубин или кармоизин. Използва се за получаване на червен цвят. Забранен в Австрия, Норвегия и Швеция. Предизвика алергии и обриви. Използва се за оцветяване на марципани, конфитюри, кисели млека, сосове и напитки.

Е132 – индиготин

В миналато индиготинът се е получавал от листата и стъблата на индиговото растение, което вирее в Индия, Африка и Америка. Днес се произвежда по синтетичен начин.

Използва се за получаване на син цвят, а в комбинация с други цветове на кафяво, черно, виолетово и зелено. С него се оцветяват различни безалкохолни напитки и сладкарски изделия, като торти, кексове, сладоледи други.

Неблагоприятните му ефекти върху здравето са задух, алергични реакции, уврежда генетичния код и може да предизвика онкологично или друго заболяване.

 Е133 – брилянт синьо

Използва се за получаване на син цвят. В комбинация с жълт оцветител дава зелен цвят, а с червен – лилаво-виолетов. Получава се от въглищен катран.

Използва се като добавка при производството на консервирани плодове и зеленчуци – пюрета, мармалади и желета, сладоледи, алкохолни и безалкохолни напитки, сосове и подправки. Използва се още във фармацевтиката, козметичната и текстилна промишлености.

Може да предизвика алергични реакции или астматичен пристъп. Абсолютно забранен е за употреба от хора с алергия към аспирин.

Все още ли искате да боядисаш великденските яйца с тази боя? Ако отговорът ти е НЕ, решението на този проблем е е в следващите редове.

Великденски яйца боядисани с натурални бои

Преди няколко години, когато започнах сериозно да се интересувам как да подобря здравословното си състояние, видях в един био магазин немска натурална боя за яйца. Купих си. За съжаление, опитът ми с нея не беше особено удовлетворяващ, въпреки високата й цена. Тази година съм твърдо решена да не разчитам на готова боя, била тя и натурална.  Искам да боядисам яйцата с натурални продукти, така както са го правили моите баби. За да не се проваля и да бягам в последния момент бързо до магазина за синтетични бои, реших предварително да експериментирам. Ето какво научих от този мой експеримент.

Техники за боядисване на яйца с естествени бои в домашни условия

През уикенда доста си поиграх с различните техники за боядисване на яйца, за да знам какво да правя и какво не, когато дойде време за същинското боядисване на яйцата. Винаги боядисваме яйцата на Велика събота, за да са по-пресни и време за втори дубъл – няма.

Първоначално си представях процеса като изключително тегав и времеемък, но всъщност не е така. Да, изисква малко повече усилия сравнено с това да изсипеш съдържанието на 1 пакетче със синтетична боя в буркана с топла вода, но си заслужава. Цветовете, които се получават са толкова красиви, естествени и най-важното безвредни.

Използвах домашни яйца с бледорозови до кафеникави на цвят черупки. Приложих 2 техники за боядисване на яйца, като използвах люспи от червен и кромид лук, куркума, варено цвекло и боровинки. Така получих яйца обагрени в жълто, оранжево, кафяво, керемиденочервено, виолетово със сив оттенък и много тъмносиньо.

Техника 1: Сваряване на яйцата в отварата

При тази техника почти едновременно се приготвят яйцата и естествените бои, с които те ще бъдат боядисани. Приготви всяка от боите, като използваш указанията по-долу. Сложи необходимите продукти в подходящ метален съд и изчакай отварата да заври. Сложи суровите яйца (със стайна температура) във врящата течност и ги свари за около 10-11 минути. След това извади яйцата от врящата естествена боя и ги остави да се охладят. Не ги подсушавай или обливай със студена вода.

Тази техника за боядисване на яйца е малко по-бърза в сравнение със следващата, но има няколко съществени недостатъка:

 • След изваждане от горещата боя, яйцата не могат да се охладят в студена вода. Водата ще отмие голяма част от боята.
 • Охлаждането с вода спира процеса на готвене на яйцето. Когато не се охлади, яйцето ще продължи да се вари и след изваждане от врящата отвара. Шансът яйцата да се преварят е много голям.
 • Ако яйцата престоят по-малко от 10 минути във врящата отвара, може да останат сурови или да не се обагрят.

Техника 2: Поставяне на вече сварени яйца в охладена отвара

Тук първата стъпка отново е приготвянето на боите. Следвай указанията по-долу. Сложи необходимите продукти в подходящ метален съд. Постави го на котлона и изчакай да заври. След това я оставете да ври поне 30 минути, за да може да се извлече по-голяма част от естественото багрило. Така боята ще стане по-наситена. Отстрани съда с боята от котлона и изчакай да се охлади до стайна температура. Прехвърли боята в стъклени буркани, но преди това я прецеди. На всеки 500мл течност, добави 1-2 с.л. оцет.

Докато изчакваш естествените бои да се охладят, загрей вода и свари яйцата. Аз ги варя 10-11 минути. Когато времето за варене изтече, незабавно ги охлади със студена вода, за да спреш топлинния процес. Сложи яйцата в охладените отвари. Най-добре прибери бурканите в хладилник, защото боядисването може да отнеме между 40 минути и няколко часа. Съветът ми е през интервал от 40-60 минути да проверяваш какъв цвят са придобили яйцата. Ако цветът ти харесва, извади яйцата от боята.  Ако искаш яйца с различна наситеност на цветовете, извади ги от боята по различно време. Постави ги върху кухненска хартия или мека хавлиена кърпа и ги остави да изсъхнат. Не ги подсушавай, защото ще отстраниш част от боята.

Една част от моите яйца пренощуваха в боята, т.е. престояха около 10 часа в нея и се обагриха в много тъмни цветове. В отварата от боровинки, на яйцето му бяха необходими само 40 минути, за да получи доста по-тъмен цвят в сравнение с този, получен при варене на яйце в същата смес.

Недостатъците на тази техника са:

 • Дълго време на изчакване и периодична проверка дали яйцата са обагрени в желания цвят.
 • Ако яйцата престоят прекалено дълго време в боята, се получават много тъмни цветове.

Техника 3: Поставяне на сварените яйца в топла отвара

Както при останалите две техники, започваме с приготвянето на отварите. Няма да повтарям отново как точно да приготвиш отварите. По същото време може да свариш яйцата и след това леко да ги охладиш.

След приготвяне на отварите ги остави леко да се охладят, не до стайна температура, и потопи вече сварените яйца в тях. При използването на тази техника яйцата много по-бързо се обагрят. Времето за обагряне зависи от температурата на отварата, цвета на черупката на яйцето (не е задължително да са със снежно бели черупки) и наситеността на цвета, който искаш да получиш.

Тази техника има един недостатък:

 • Възможно е от престоя в топлата отвара жълтъкът на яйцето да посинее в краищата. Не е задължително да се случи, но е възможно. Ако не обичаш „посинели“ яйца, внимавай с температурата на отварата. Колкото по-гореща е, толкова по-голям е рискът да посинее жълтъка на яйцето.

Великденски яйца боядисани с натурални продукти

Кои билки, плодове и зеленчуци са подходящи за боядисване на яйца?

След като ти разказах за техниките за боядисване на яйца, които използвах, е време да ти покажа с кой продукт какъв цвят постигнах. Моля, имай предвид, че може да не получиш точно същите цветове у дома. На живо цветовете имат минимална разлика с тази на снимките. Постарах се да бъдат съвсем идентични, но за съжаление е много трудно постижимо. Мониторите също предават по различен начин различните цветове, затова е възможно да има разминаване в цветовете при мен и теб.

Люспи от червен лук – керемидено червено

Боядисване на яйца с естествени бои - люспи от червен лук

Ако използваш люспи от червен лук, ще получиш яйца с керемидено червен цвят с лек превес на червеното. Пропорцията за приготвянето на боя от люспи червен лук е 1:2. Това означава, че на всяка 1 купа люспи, слагаш по 2 купи вода. Съобрази количеството боя, което искаш да приготвиш с броя яйца, които ще боядисваш. Ако искаш да боядисаш едновременно 2-3 яйца в този цвят, ще ти е необходима около 600-700мл готова отвара. Ако използваш техника 2, имай предвид, че малка част от течността ще се изпари.

Цветовете, които получих, като използвах и двете техники напълно ме удовлетворяват. Като грешка отчитам това, че сварените яйца престояха доста часове в отварата и цветът се получи много тъмен. Следващият път ще ги проверявам по-често, за да постигна по-светли цветове.

Люспи от кромид лук – Оранжево до керемидено червено с оранжев оттенък

Боядисване на яйца с естествени бои - люспи от кромид лук

С люспи от кромид лук ще получиш яйца с цвят подобен на този, който се получава с червен лук. Има разлика само в оттенъка. Тук цветът е с повече оранжеви оттенъци.  Пропорцията за приготвянето на боя от люспи кромид лук е същата – 1:2. Това означава, че на всяка 1 купа люспи, се полагат 2 купи вода. Съобрази количеството боя, което искаш да приготвиш с броя яйца, които желаеш да боядисаш с тази боя.

С техника 1 – сваряване на яйцата в отварата от лук, получих прекрасен оранжев цвят. С другата техника – яйцето престоя прекалено дълго в боята и цветът стана много тъмен, кремиденочервен и с много малки нюанси се различаваше от този получен от люспи червен лук.

Куркума – жълто

Боядисване на яйца с естествени бои - куркума

При куркумата няма какво да се обърка. От нея винаги се получават яйца с прекрасен жълт цвят. Съотношението куркума – вода се запазва и е 1:2. На 500мл вода, сложих 2 с.л. куркума. С двете споменати техники получих удовлетворяващи резултати. Ако използваш техниката с поставяне на предварително сварени яйца в готова боя, имай предвид, че са необходими поне 2 часа за постигане на хубав жълт цвят.

Сварено червено цвекло – кафяво

Боядисване на яйца с естествени бои - варено цвекло

Най-вероятно не бих опитала отново да боядисвам яйца с червеното цвекло. Цветът, в който се обагриха яйцата не отговори по никакъв начин на очакванията ми.

На 1,5 л студена вода сложих  3 глави цвекло, с големина на женски юмрук. Предварително измих цвеклото много добре, отстраних корените и горната част, след което разрязах всяка глава на две. Варих цвеклото, докато водата стана доста тъмна, след това го извадих. Във врящата течност сварих яйцата за 10 минути. За това време едва доловимо промениха цвета си. Яйцата, които пренощуваха в готовата боя се обагриха в тъмно кафяво. Цветът е естествен и интересен, наподобява цвета на кафявата пръст, но не го асоциирам с великденски яйца.

Може би трябваше да обеля цвеклото и да го нарежа на по-малки парчета, за да може по-добре да се разтвори във водата естественото му багрило. Най-вероятно съм допуснала грешка в процеса на приготвяне на боята. Ако е така, не се притеснявай да споделиш опита си в коментар. Ще бъде полезен за всички.

Горски боровинки – виолетово до тъмносиньо

Боядисване на яйца с естествени бои - горски боровинки

Най-приятно се изненадах от цвета, който получих от горските боровинки. В края на лятото, когато е сезонът им, купувам няколко килограма сини боровинки от Родопите, разпределям ги в торбички и ги замразявам във фризера. Използвам ги за приготвяне на сурови кремове, торти, сладолед. Сега ги употребих и за боядисване на яйца. Малко ми беше жал да ги използвам за последното, но резултатът беше изключително удовлетворяващ.

Имай предвид, че едрите вносни боровинки, които ще намериш през пролетта в големите хипермаркети не вършат работа. Не съдържат в себе си достатъчно естествени багрила и няма как да бъдат използвани за боядисване на яйца. Боядисването с боровинки е успешно само, ако се използват дребни горски боровинки. Онези, които много цапат. 🙂

Може би направих боята по-силна от необходимото, но дори така да е, не бих променила пропорцията. Към 400 мл вода, добавих 4 с.л. боровинки. Тук е задължително да намачкаш боровинките, за да пуснат сок и естественото багрило. Може предварително да намачкаш боровинките с вилица. Ако са замръзнали, може да го направиш и след като ги залееш с водата.

Яйцата сварени в боровинковата боя се обагриха във виолетово с доловими сиви оттенъци. В охладената боровинкова боя поставих 2 яйца. Първото извадих след 40 минути и беше се обагрило в много тъмнолилаво. Другото яйце оставих да престои в боята 10 часа. Когато го извадих от нея, беше обагрено в много тъмносиньо и на няколко места имаше златист финиш. Нямам представа как се е получил.

Червено цвекло на прах – от млечно оранжево до бледорозово

Боядисване на яйца с естествени бои - червено цвекло на прах

Възлагах големи надежди на червено цвекло на прах, но уви, не се оправдаха. С тази отвара се надявах да получа червени яйца, но опита ми беше крайно несполучлив. Яйцето, което сварих в цвекло на прах се обагри в много нежно оранжево. Другото, което пренощува за 10 часа в боята, се оцвети в розово. Цветът, който се получи е много нетраен.

Зелено – неуспешен опит

Опитах се да получа зелен цвят след смесване на други два цвята, но опитът ми завърши с неуспех. Обещавам да опитам отново и да допълня публикацията. За да обагря яйце в зелено, първо го боядисах в жълто с куркума, а след това го прехвърлих за известно време в боровинковата боя. Като резултат получих много ефектно обагрено яйце, но за мое съжаление цветът му няма нищо общо със зелено.

Боядисване на яйца с естествени бои - куркума и боровинки

Брош – червено

Боядисване на яйца с естествени бои - брош

Преди дни една позната ми сподели, че за боядисване на червени яйца се използва билката брош. Най-вероятно, също като мен, за пръв път чуваш за нея. Билката брош се използва в народната медицина най-често за лечение на проблеми с пикочната система. Направих кратко проучване, поръчах билката и след като я получих, нямах търпение да боядисам няколко яйца с нея. За приготвяне на отварата за боядисване използвах 2 с.л. от билката и 500 мл ода

Първо сварих 1 яйце за 10 минути в отвара от брош, която бях кипнала предварително. Яйцето се обагри в плътен червен цвят.

След това сложих 2 предварително сварени яйца в прецедена и леко охладена отвара. Още на 7-та минута от поставяне в отварата, яйцето беше обагрено в оранжево. Оставих го още няколко минути и го извадих на 15-тата минута. Другото яйце оставих да пренощува в боята, като време периодично проверях в какъв цвят е обагрено. Престоя в боята около 16 часа и когато го извадих беше с плътен червено-кафеникав цвят. Цветът му се различава от този на яйцето, което сварих в отварата. За съжаление от снимките не може да се придобие представа за точния цвят, в който са обагрени яйцата.

Коприва и спанак – зелено

За съжаление, не успях да сполуча с копривата и спанака. Яйцата, които използвах са домашни и не са с бели черупки. Не успяха да хванат цвят. Ако се използват яйца с бели черупки, ще се получи съвсем леко оцветяване в жълто-зелената гама.

Великденски яйца боядисани с натурални продукти

Надявам се да съм успяла да те убедя, че боядисването на яйца с естествени бои не е сложен процес. Няма нужда да притежаваш някаква супер сила, за да се справиш. Може да включиш и децата, за да го превърнеш в забавно семейно преживяване и да им предадеш това знание. По този начин ще го запазим живо, ще го има и ще се разпространява и след нас. Искам този Великден повече хора да сложат на трапезата си яйца обагрени с натурални бои. Ще се радвам да ми изпратиш снимки на твоите великденски яйца. Може да ги публикуваш във фейсбук страницата на KnowHowToCook.

Ако имаш опит в боядисване на яйца с натурални продукти, сподели го в коментар, за да обогатим списъка с продукти и успешни техники.

Рецепти за великденско меню

Ще се радвам да споделиш тази публикация с близки за теб хора, за които полезната и вкусна храна е важна.

Оставете коментар & оценете рецептата

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 thoughts on “Боядисване на яйца с естествени бои”

 1. Благодаря за статията. Ние тази година пробвахме с листа от червен лук, цветът се получи тъмно лилав към кафяв и жълти с куркума. Цветовете станаха страхотни, толкова са естествени. Не мога да повярвам, че толкова години сме боядисвали с изкуствените бои 🙂

 2. мисля, че с цвеклото е най-добре настъргано и във водата му да престоят. а не варено. преди доста години съм пробвала и мисля че имаше добър резултат.тази година ще пробвам пак и ако не забравя, ще споделя :)))

 3. Анна Желева

  Здравейте! Благодаря за полезната статия! Преди няколко години и аз пробвах боядисване на яйца с естествени багрила. За съжаление без успех (опитах да направя зелени с коприва, червени с цвекло). Най-успешни бяха с люспи от лук (суровото яйце увивам в няколко пласта намокрени лучени люспи, после в парче стар чорапогащник привързвам и така сварявам за десетина минути, много хубави шарки се получават, после може да се излъска с памуче с олио, но съвсем внимателно)).

 4. Моника

  Здравейте Станка, очарована съм, прекрасен блог. Ще споделя част от моят опит. Прекрасни нюанси постигам с чай каркаде (6 пакетчета чай в 500 мл. вода, вари се 30 минути на слаб огън за да не се разкъсат пакетчетата). Според престоя на отварата (без яйца) се постига различен цвят. Аз я подготвям задължително предния ден за сребристи, сини и зелени нюанси. Резултати:
  До 6-8 часа след варене: цвят мляко с капка кафе до тъмно капучино, приятни декоративни шарки ( витамин С, набраздява кората на яйцето)
  След 6-8 часа – бяло яйце: 10-15 минути накисване – приятен светлосив /светлосин цвят, металик. При престой 2-3 часа – тъмносиньо с лилав нюанс, при по-дълъг се насища почти до черно. Кафявото яйце иска по-дълго време, нюансът е тъмен, но интересен.
  Зелен нюанс първо в куркума, после в каркаде (държи се до желания оттенък). Цветът не е ярко зелен, но разцветките са наистина красиви). Поздрави!

 5. Габриела Николова

  Благодаря много за полезната и интересна статия! Следя от известно време страхотния ви блог и с голяма радост открих статията за боядисването с естествени багрила. Тази година за първи път се заех да го изпълня и беше толкова забавно, а резултатите изненадващо удовлетворителни 🙂 получих прекрасни сини яйца с рендосано и сварено за 20 Мин червено зеле, в което киснах предварително сварените яйца. Колкото по-дълго ги киснах, толкова по -наситено сине се получиха. Неуспех имах със зелените, за които използвах варене на връзка магданоз. Догодина непременно ще опитам с червено зеле и куркума. Имам момиче на 1 г. и 7 м. , която се включи в процеса без никакво претеснение от моя страна. От сега нататък това ще бъде процесът за боядисване на великденски яйца на моето семейство! Светъл Великден и много здраве за вас и вашите близки! 🙂

 6. Ангелина Цонева

  Просто и мъдро. Благодаря за публикацията.

 7. Милена

  Супер, баба ми боядисва яйца с брош от както се помня. Стават с изключително красив наситен цвят бордо по- скоро. Зависи колко се дъргат в боята де. Тя си набавя брош от градината. Аз искам да знам вие от къде го поръчвате​, цащото и аз искам да боядисам с брош тази година.
  Баба ти боадисва така: слата корените в стара тенджера, защото боядисва, да сврят, зада си пуснат цвета. След това в тънък чорапогащник пълни яйцата и ги пуска във врящата боя, таса ги държи да се сварят добре и после вади чорапогащника с яйцата.

  1. Благодаря за споделения опит! 🙂 Билката поръчах от сайта bilki.bg. Разбрах, че може да се намери също в дрогерии и билкови аптеки. Нямах възможност да ги обикалям, затова поръчах от този сайт.

   1. Славянка

    Благодаря много за идеите и за техниките! Нека споделя и аз – брош купувам от билкови аптеки. Светъл небесносин цвят се получава от червено зеле, а ако след това ги оставите в куркума, ще стане свежо светлозелено, много по-хубаво, отколкото нашите традиционни зеленила (спанак, коприва и т.н.). Чувала съм,че хубаво зелено става със спирулина, тази година ще опитам. Светли празници на всички, да ни е хубаво и чисто в душите, така и яйцата, и козунаците ще станат по-хубави 🙂

    1. Много благодаря за съветите! Смесих куркума и лилаво зеле и наистина получих прекрасни зелени яйца. Зеленото е много свежо и приятно.

     Светли празници!

 8. Милена

  Здравейте,
  много полезна статия, благодаря ви за нея.
  Искам да споделя опит (или по- точно неуспех) с боядисване на яйца с цвекло. Бях го нарезала на ситни кубчета и варих яйцата директно с цвеклото, около 10 минути. След като ги извадих, не се бяха обагрили изобщо 🙂 а използвах нарочно яйца с бели черупки. Разбира се потопих ги в куркумата след това, за да не останат съвсем без цвят
  Поздрави
  Милена

  1. Милена, благодаря за споделянето!
   Може би за цвеклото има друг фактор, който влияе върху способността му да обагря черупката на яйцата. Във фейсбук имаше разнопосочни мнения за цвеклото.

   Поздрави!

 9. Кая Беба

  Здравейте 🙂
  Спанакът прави яйцата зелени, но без термична обработка
  Пасирам на пюре, изцеждам ( може и не ) и слагам яйцата вътре. Един път се получава, един не за съжаление

Shopping Cart
Scroll to Top