fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Дойде ли пролетта печеното агнешко излиза на кулинарната сцена. Агнешкото месо е главен герой на празничната трапеза на двата големи пролетни празници – Великден и Гергьовден. Случайност? Не. Сезонно хранене.

Само преди 60-70 години храната, която се е консумирала е била съобразена със сезона. Не случайно повечето рецепти за агнешко са със зелен лук, спанак, лапад, коприва. Все храни, които са характерни за пролетта, когато има и прясно агнешко месо.

Печено агнешко с пресен лук

Каква е разликата между агнешко, шилешко и овнешко месо

Месото, добито от млади животни (овце) ненавършили една година се нарича агнешко. Месото от малки агънца, на възраст около 4-6 месеца, може да срещнете като пролетно агнешко или млечно агнешко. След като навършат шест месеца, животните се наричат шилета.

Поради наличието на много и различни породи, при които животните нарастват с различни темпове, обикновено животните с тегло до около 25-28 кг, без значение на възрастта им, се наричат агнета. След навършване на една година, животните вече се наричат овце. Овнешкото месо е от животно, което е на възраст между 1 и 3 години.

С напредване на възрастта на животното месото му придобива специфичен аромат, който не всички харесват. Младото агнешко има специфичен, но не особено силен аромат, докато овнешкото месо се отличава с много силен аромат. Тази характерна миризма се дължи и на мазнината, която животното натрупва по време на своя растеж.

Как се готви агнешко печено

Агнешкото месо може да се готви, да се задушава, да се пържи, да се пече. Обикновено за готвене се предпочита предната част от агнешкото, а за печене – задната. Месото от предната част е по-крехко, но това не означава, че не може да се пече. За печене може да използвате агнешко месо от плешка, бут, врат.

Преди да подправите месото, трябва да почистите излишните мазнини и ципи. След това пристъпвате към овкусяване. Агнешкото месо не се нуждае от прекалено силни подправки, защото самото то има характерен, силен аромат. Помнете, че агнешкото месо се посолява непосредстено преди термична обработка. Ако го посолите много преди да го сложите да се готви, месото ще стане сухи и няма да е сочно след изпичане.

Имайте предвид, че необходимото време за печене на месото, може да варира в зависимост от неговия вид и размер на порциите. Агнешките котлети с горчица, например, се готвят само за 20-30 минути във фурната. Докато агнешкото бутче има нужда от поне 3 часа готвене на бавен огън.

Как да приготвим печено агнешко с пресен лук

В моя край една от най-разпространените и харесвани рецепти за печено агнешко е със зелен лук и джоджен. Днес ще ви представя моята интерпретация на това агнешко на фурна. За приготвянето му са ви нужни крехко агнешко месо, най-добре от младо агне, няколко връзки пресен лук, джоджен (сух или пресен), който ние наричаме гюзум, сол, черен и бял пипер и малко свинска мас.

Нарежете месото на едри парчета. Натъркайте ги добре със сол, черен и бял пипер. Ако използвате сух джоджен, втрийте и него в месото. Подредете месото в глинен гювеч. Прибавете нарязания зелен лук. Накрая сложете по малко свинска мас върху всяко парче месо. Маста може да замените с друга мазнина, но аз я предпочитам, заради неутралния аромат и високата точка на димене. Добавете съвсем малко вода на дъното на съда, колкото да го покрие. Сложете капака на гювеча и го пъхнете в студена фурна. Включете фурната на не повече от 170 градуса и печете поне 2 часа и половина. След втория час най-добре проверете месото дали е готово. Ако е необходимо оставете го още във фурната.

Рецепти за подходяща гарнитура за агнешко месо

Агнешкото на фурна може да поднесете с разнообразни гарнитури. Много често печеното агнешкото се поднася с печени пресни картофи, с гарнитура от ориз и спанак, а понякога дори и само със зелена салата. Ето няколко подходящи рецепти, които чудесно ще допълнят агнешкото на фурна.

Агнешко печено със зелен лук
Печено агнешко с пресен лук

Печено агнешко с пресен лук

Все още няма оценки
Prep Time 10 mins
Cook Time 2 hrs 30 mins
Total Time 2 hrs 40 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • 1 кг агнешко месо
  • 2-3 бр връзки пресен лук
  • 2 с.л. свинска мас
  • 1 ч.л. сух джоджен
  • сол
  • черен пипер
  • бял пипер

Instructions
 

  • Поръсете всички парчета месо със сол, джоджен, черен пипер и бял пипер.
  • Поставете месото на дъното на подходящ глинен съд (гювеч) с капак. Ако не разполагате с глинен гювеч, може да използвате друг съд, който да покриете с фолио.
  • Измийте зеления лук и почистете коренчетата му. Нарежете лука на ситно и го сложете в гювеча при месото.
  • Сложете по 1/2 ч.л. мас върху всяко парче месо. Добавете малко вода, колкото да покрие дъното и поставете капака на гювеча.
  • Сложете гювеча в студена фурна и я включете на 170-180 градуса. Може печете агнешкото и на по-ниска температура, ако разполагате с повече време. Печете месото, докато започне да се къса на конци. След това махнете капака и запечете за няколко минути, докато месото придобие апетитна коричка.
  • Поднесете агнешкото печено с подходяща гарнитура.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Споделете рецептата със специални за вас хора, за които полезната и вкусна храна е важна. Благодаря, че ми помагате да популяризираме добрата и вкусна домашно приготвена храна!

Още рецепти

Веган руло от леща

Станка Стоянова

Шоколадов мус с авокадо

Станка Стоянова

Слънчогледови крекери със сушени домати

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече