Бавно печено агнешко бутче

Бавно печено агнешко бутче
4 порции
15 hours 45 minutes
Бавно печено агнешко бутче, толкова сочно и крехко, че буквално се топи в устата. Ястие, с което ще впечатлите семейството и приятелите си по време на празничния обяд или вечеря.
Публикувано от на 5 май 2020

Instant Pot Promo

Бавно печено агнешко бутче, толкова сочно и крехко, че буквално се топи в устата. Ястие, с което ще впечатлите семейството и приятелите си по време на празничния обяд или вечеря.


Печеното агнешко месо е традиционно за празничната трапеза по време на Великден и Гергьовден. Това не е случайно. Едно от обясненията е, че в Стария Завет агнето е жертвено животно. Самият Исус Христос е представян като божи агнец. От там идва традицията агнето да се принася в жертва в деня на Възкресението, така както Христос е принесен в жертва за греховете на човечеството.

Ако погледнем нещата от друг ъгъл, по това време на годината агнетата обикновено са на възраст между 4 и 6 месеца. Месото им е крехко и все още не е придобило онзи специфичен силен аромат, който има месото на по-възрастните животни.

сочно печено агнешко бутче за гергьовден и великден

Защо да приготвим печено агнешко бутче?

Месото от бута е с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини. Заради размера си, се нуждае от по-дълго време за готвене на ниска температура, за да стане крехко. Обикновено се приготвя за по-специални случаи, тъй като е чудесна храна за споделяне със семейството и приятелите.

Рецептата за бавно печено агнешко, която ще ви споделя днес е много лесна. Изисква малко повече време за подготовка и приготвяне, но търпението ви ще бъде възнаградено. Ще имате разкошно крехко печено агнешко месо, което само се отделя от костта.

Подготовка и мариноване на агнешкото бутче

Подготовката и мариноването на месото е първата стъпка. Важно е да не я пропускате или подценявате. Добре е да мариновате агнешкото бутче от предната вечер, за да може месото добре да поеме всички аромати.

Първо с остър нож изрежете онези части от бутчето, които видимо са много мазни. Не е нужно да отстраните цялата мазнина, която виждате, а само ненужната лой.

Стъпка номер две – шпиковайте месото. С помощта на остър нож направете на няколко места прорези в месото. Във всеки прорез сложете скилидка чесън и малък стрък пресен розмарин.

Последно, но не по важност – натъркайте месото от всички страни с ароматната билкова смес. Ароматната билкова смес се приготвя от ситно нарязани пресен джоджен, магданоз, малко розмарин, няколко скилидки чесън, червен пипер, черен пипер и 1-2 с.л. мазнина. Накрая полейте бутчето от всички страни с прясно изцеден лимонов сок.

Сложете бутчето в голяма тава или друг подходящ съд. Покрийте съда с домакинско фолио и го приберете в хладилника, където е добре да престои около 10-12 часа.

На следващия ден извадете агнешкото бутче от хладилника и го оставете за около половин час на стайна температура, за да се темперира.

Вземете два листа алуминиево фолио и два листа хартия за печене. Сложете първо алуминиевото фолио върху кухненския плот, а върху него поставете листите хартия, разположени на кръст. По този начин ще завием плътно бутчето, така че сосовете да останат вътре и да не изтекат навън. Върху най-горния лист хартия сложете тънки резени масло в частта, която ще се допира до месото. Може дори леко да го размажете с нож и поръсете със сол. Поставете отгоре бутчето. Подредете върху бутчето още резенчета масло и отново посолете. Завийте добре месото с двата листа хартия за печене. След това добре увийте бутчето и във фолиото. Сега вече е готово за печене.

Печене на агнешкото бутче

Ключовият момент при приготвянето на цяло агнешко бутче е печенето. Може да го изпечете в барбекю или във фурна. Ние го приготвяме в газово барбекю, но стъпките за печене на цяло агнешко бутче във фурна са абсолютно същите.

Загрейте добре барбекюто/фурната до около 250 градуса. Ако печете бутчето в барбекю, поставете го директно върху скарата. Ако го печете във фурната, за всеки случай сложете на дъното й голяма тава. Сложете агнешкото бутче сложете върху решетката над тавата. Така ако случайно по време на печенето соковете на месото намерят някоя пролука, ще капят в тавата, а не директно във фурната.

Печете на тази температура около 40-50 минути, след което намалете барбекюто/фурната до около 120-130 градуса. В зависимост от размера на агнешкото бутче, ще са му нужни около 2,5 до 3 часа, за да се изпече до готовност. Ако имате термометър за месо, много лесно ще се ориентирате дали бутчето е изпечено или не. Вътрешната температурата на месото трябва да достигне 74-75 градуса, за да е добре сготвено.

Извадете готовото печено агнешко бутче и внимателно го развийте. Всички сокове от печенето би трябвало да са се събрали в хартията за печене. Не ги изхвърляйте, а ги запазете, защото ще ви трябват. Освен това са супер вкусни и ароматни. Най-лесно ще ви бъде с помощта на лъжица да ги прехвърлите в подходяща купа.

Ако искате месото да придобие апетитна коричка, върнете го отново във барбекюто/фурната на директна топлина. За фурна, това означава да превключите на режим грил. Запечете месото за няколко минути и от време на време, с помощта на четка го мажете с малко количество от соса.

Останалото количество сос използвайте за овкусяване на месото, когато го поднесете на масата.

Подходящи гарнитури за агнешко печено

бавно печено агнешко бутче на барбекю
Бавно печено агнешко бутче
Порции: 4 порции

Бавно печено агнешко бутче

Бавно печено агнешко бутче, толкова сочно и крехко, че буквално се топи в устата. Ястие, с което ще впечатлите семейството и приятелите си по време на празничния обяд или вечеря.
Подготовка: 15 minutes
Готвене: 3 hours 30 minutes
за мариноване 12 hours
Общо: 15 hours 45 minutes

Необходими продукти
  

  • 2,5 кг агнешко бутче

За шпиковането

  • 10 скилидки чесън
  • 10 връхчета пресен розмарин

За ароматната смес за мариноване

  • 2-3 скилидки чесън
  • 1/3 връзка пресен джоджен
  • 1/3 връзка пресен магданоз
  • 1 стрък пресен розмарин
  • 1 с.л. мазнина
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер (прясно смлян)
  • 1 лимон (сокът на 1 лимон)

За овкусяване преди печене

  • краве масло (или гхи)
  • сол

Начин на приготвяне
 

  • Започнете с подготовка на бутчето. Сложете го в голяма тава или друг подходящ съд. С помощта на остър нож, внимателно отстранете онези части от бутчето, които видимо са покрити с голямо количество мазнина (лой). По бутчето трябва да остане малко мазнина така че не се престаравайте с изрязването.
  • Шпиковайте на няколко места агнешкото бутче. Направете малки, но дълбоки прорези и поставете във всеки от тях цяла или половин (в зависимост от размера й) скилидка чесън и малко стръкче розмарин. 
  • Пригответе ароматната билкова смес. Накълцайте на ситно пресните билки – джоджена, магданоза и розмарина. Добавете към тях счуканите скилидки чесън, червения и черния пипер, сол и малко мазнина.
  • Намажете бутчето от всички страни с ароматната билкова смес.
  • Накрая го поръсете с прясно изцедения лимонов сок.
  • Покрийте съда, в който е сложено бутчето с домакинско фолио и го приберете в хладилник за около 10-12 часа. Най-добре да престои там за вечерта.
  • На следващия ден, извадете агнешкото бутче от хладилника и го оставете на стайна температура за около 30 минути, за да може да се темперира.
  • През това време си подгответе по 2 листа хартия за печене и алуминиево фолио.
  • Първо поставете върху кухненския плот на кръст двата листа алуминиево фолио. Върху тях по същия начин поставете хартията за печене.
  • Намажете най-горния лист хартия с масло. Нужно е да намажете само частта от хартията, която ще се допира до месото. Поръсете леко със сол.
  • Поставете отгоре агнешкото бутче и върху него подредете още резенчета масло и отново посолете.
  • Започнете да увивате месото. Първо завийте бутчето с единия лист хартия, а след това и с други. Накрая го увийте плътно във фолиото.
  • Загрейте барбекюто или фурната до 250 градуса.
  • Ако печете бутчето в барбекю, поставете го директно върху скарата. Ако го печете във фурната, сложете на дъното на фурната голяма тава, а агнешкото бутче сложете върху решетка над тавата. Ако, случайно, по време на печенето соковете на месото намерят някоя пролука, ще капят в тавата, а не директно във фурната.
  • Печете на тази температура около 40-50 минути. След това  намалете температурата до около 120-130 градуса.
  • За да се изпече до готовност бутчето, ще са му нужни около 2,5-3 часа в зависимост от размера му. Ако разполагате с термометър за месо, препоръчвам да го използвате, за да разберете кога е готово месото. Вътрешната му температура трябва да достигне 74-75 градуса.
  • Извадете готовото печено бутче и внимателно развийте първо алуминиевото фолио и след това хартията. Може да използвате нож или ножица, за да ги разрежете.
  • Бъдете внимателни, защото всички сокове от печенето са се запазили вътре в "пакетчето". Внимателно съберете соковете в подходяща купа. Използвайте лъжица.
  • За да придобие бутчето апетитна коричка, върнете го отново за няколко минути в барбекюто/фурната на директна топлина. За фурна, това означава да превключите на режим горно и долно печене. Запечете месото за няколко минути и от време на време го мажете с малко количество от соса.
  • Извадете готовото бутче. Поднесете го със соса от печенето, който отделихте по-рано и подходяща гарнитура.
Сезони и празници: Великден, Гергьовден
Приготвихте ли тази рецепта?Тагнете @know.how.to.cook в Instagram, за да я видя.

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за бавно печено агнешко бутче? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Оставете коментар & оценете рецептата

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Recipe Rating




Shopping Cart
Scroll to Top