fbpx

Агнешки котлети с горчица и ароматни подправки

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Агнешки котлети на фурна с горчица, мащерка и розмарин. Лесна рецепта, която ще се хареса дори от тези, които не са любители на агнешкото.


Агнешко месо с мащерка и розмарин

Агнешки котлети с горчица и ароматни подправки

Наближава Великден, а какво се слага на празничната трапеза – боядисани великденски яйца, агнешко месо, зелена салата и козунаци. Козунаците тази година май ще ги пропусна, освен ако не измисля някой безглутенов вариант в последния момент. Не обещавам, обаче. Ако все пак измисля, първи ще разбереш. 🙂 Не ми се хапват козунаци, а при мен това е водещо, когато създавам дадена рецепта. Копнежът по определен вкус ме вдъхновява и нужните продукти сякаш сами се подреждат върху кухненския плот. Нямам ли желанието и нуждата от този вкус – не се получава. Например снощи, по молба на съпруга ми направих опит за козунак. Често си признавам, че скоро по-голям провал не съм имала. Е, става за ядене, но е прекалено сладък, няма вкус на козунак, много е влажен и се разпада. По-скоро е някакво подобие на сладкиш.

Искам обаче да се похваля. Опитах (ядох) агнешко месо, дори готвих агнешко – за трети път в живота ми. Оказа се, че не е толкова зле колкото си го представях. Откакто се помня, се мръщя на агнешкото и категорично отказвах дори да го опитам. Когато се събираме цялото семейство за пролетните празници, за мен винаги се е готвело нещо различно.

Агнешки котлети с горчица и ароматни подправки

Преди 2 седмици, с един приятел, който е главен готвач и готви божествено вкусно, се уговорихме да се видим на семейна вечеря. Докато обсъждахме какво ще хапваме този път, той предложи да изпечем агнешка плешка. Веднага се съгласих. Исках да видя как ще я приготви той и с какво ще ни изненада. Класическата великденска рецепта за печено агнешко месо с джоджен и зелен лук всеки я знае. Ако не я знаеш, ще я напиша някой път. (Може да не съм го опитвала никога, но съм гледала десетки пъти как се приготвя. Най-вероятно ще се престраша и ще го опитам още следващата седмица.) От месарския магазин купих крехко агнешко месо и след това заедно го сготвихме. Винаги е забавно, когато в кухнята се съберат двама готвачи – един по професия и двама по душа. 🙂 Както винаги, оказа се, че подправките са ключа към добре приготвената храна. С две думи, облизахме си пръстите.

Преди дни, отидох да купя свински сърца от магазина за месо, но освен с тях се прибрах и с агнешки котлети. Усмихваха ми се приятелски от хладилната витрина. Може ли човек да устои на чара им? Не мислих дълго как да ги приготвя. Рецептата беше ясна. Типично в мой стил пропуснах някои продукти, но основните подправки ги запазих. Това е историята на съблазнителните агнешки котлети с горчица, които виждаш на снимките.

Агнешко печено с горчица и ароматни подправки

Можеш ли да отгатнеш кои ароматни подправки използвах, за да овкуся агнешките котлети? Ще ти подскажа малко. Тези подправки са много ароматни и са много подходящи за овкусяване на всякакви видове месо, защото премахват мизирмата му. За тази рецепта джодженът, познат още като гюзум, не е сред тях. Отговорът на въпроса, ще откриеш в рецептата по-долу на тази страница.

Накрая един съвет – за да се сдобиеш с перфектните агнешки котлети, помоли в месарския магазин да ги нарежат за теб. Добре е да бъдат дебелина около 2 см, за да се изпекат по-бързо.

Агнешки котлети с горчица и ароматни подправки
Агнешки котлети с горчица и ароматни подправки

Агнешки котлети с горчица и ароматни подправки

Агнешки котлети на фурна с горчица, мащерка и розмарин. Лесна рецепта, която ще се хареса дори от тези, които не са любители на агнешкото. Рецептата е подходяща и за Великден и Гергьовден
5 от 1 оценка
Cook Time 30 mins
Време за овкусяване 2 hrs
Total Time 2 hrs 30 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • 1 кг агнешки котлети
  • 1 с.л. свинска мас или друга твърда животинска мазнина
  • 1 с.л. горчица
  • ¼ ч.л. пушен червен пипер
  • ¼ ч.л. мащерка
  • ¼ ч.л. розмарин
  • сол

Instructions
 

  • Сложи в купа горчицата, пушения червен пипер, мащерката и розмарина. Разбъркай добре, за да станат като паста.
  • Намажи агнешките котлети с пастата и ги остави в хладилник за около час, за да се овкусят. Ако не разполагаш с време, може да пропуснеш тази стъпка.
  • Загрей дълбок тиган, добави мазнината и запечатай котлетите от всяка страна.
  • Включи фурната на 170 градуса и режим с вентилатор.
  • Застели плитка тава с хартия за печене и подреди агнешките котлети.
  • Запечи ги за около 10-15 минути.
  • Сервирай със свежа салата.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Предстоят едни от най-хубавите пролетни празници. Приготви тези агнешки котлети с горчица и ароматни подправки за своите близки и приятели и обери овациите им. Да не забравиш да се похвалиш после! Пиши ми коментар тук или във фейсбук страницата.

Ако имаш специални за теб хора, за които полезната и вкусна храна е важна, сподели рецептата с тях. Благодаря, че ми помагаш да популяризираме добрата храна!

Още рецепти

Супа от спанак и картофи с варени яйца

Станка Стоянова

Печено агнешко с пресен лук

Станка Стоянова

Пастет от авокадо с левурда и краставица

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече