fbpx

Великденските курабийки на баба

Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

От рецептите на баба по-хубави няма. Великден наближа, а с него и трескавата подготовка. Курабийки, козунаци, кифлички… за всеки по нещо. Днес ще ви споделя рецептата за великденските курабийки на баба. Рецепта изпитана многократно през годините и любима на всички у дома.

Може ли да заменим някои продукти

Брашно

Много често ми задават въпроси може ли да заменя един продукт с друг. Разбира се, че може. Оригиналната бабина рецепта за великденски курабийки е с бяло пшенично брашно. Ако искате да приготвите курабийките в по-здравословен вариант, може да го заместите с предпочитано от вас пълнозърнесто брашно. Приготвяла съм ги с лимецово брашно и не се различаваха от бабините курабийки, освен по цвета.

Захар

Захарта, която баба използва за приготвянето им също е бяла. Не е проблем обаче да бъде заместена с кафява. Лично е изпробвано. Дори няма нужда да коригирате и количеството й. Имайте предвид, че ще получите по-тъмни на цвят курабийки в сравнение с тези, които виждате на снимките.

Амонячна сода

Амонячната сода е продукт, който преди години много често се използвал като набухвател в различни рецепти. Най-често се използва като набухвател в рецепти за курабии. Има сходно действие на хлябната сода така че, ако не можете да намерите амонячна сода, може да я заместите със сода бикарбонат, позната още като хлябна сода. В краен случай може да използвате и бакпулвер.

Лимонова кора

Лимоновата кора ароматизира чудесно курабийките само че корите на цитрусите в търговската мрежа са обработени с химикали, които са токсични за човешкия организъм и консумацията им не е препоръчителна. Използвайте лимонова кора само в случай, че сте сигурни в произхода й – например имате лимоново дръвче вкъщи или сте си купили био цитруси, чиято кора не е обработена. Най-безопасният начин да придадете аромат на великденските си курабийки е като използвате етерично масло от лимон. Нужни са ви само няколко капки, които предварително трябва да разтворите в мазнината.

Мазнина

Баба приготвя курабийките с обикновено слънчогледово олио. Ако то не е предпочитаната от вас мазнина от здравословна гледна точка, може да го замени с друга растителна мазнина с неутрален вкус и аромат, като олио от гроздови семки. Може да използвате също така и свинска мас, както споделят няколко дами в коментар. Кокосово масло също ще свърши работа, но ще придаде лек кокосов аромат на вашите курабийки.

Няколко съвета преди да започнете

Количеството курабийки, което ще получите на финала зависи от размера на формичките, които ще използвате. Ако са с по-малък диаметър, ще получите повече на брой курабийки, а ако са по-големи – по-малко. За мен оптималния размер на резците в около 5-6-7 см в зависимост от неговата форма.

Дали великденските курабийки ще запазят формата си или не, зависи от два фактора – твърдостта на тестото и количеството набухвател:

  • Ако тестото ви е много меко, курабийките ще загубят формата и релефа си. Ако пък е много твърдо, ще бъдат трудни за разточване. Винаги добавяйте брашното на части, за да може да регулирате твърдостта на тестото, още при замесването му.
  • Ако прекалите с количеството набухвател, ще бухнат прекалено при печене и ще „цъфнат“.

Рецепти за Великден:

Великденските курабийки на баба

Великденските курабийки на баба

Все още няма оценки
Prep Time 30 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 30 mins

Ingredients
  

  • 3 бр яйца
  • 4-5 ч.ч. брашно (колкото поеме) (пшенично или от лимец)
  • 1 ч.ч. захар (бяла или кафява)
  • ½ ч.ч. кисело мляко
  • ¼ ч.ч. олио или разтопена свинска мас
  • 5 г амонячна сода (1/2 пакетче) (може да се замени със сода или бакпулвер)
  • ½ ч.л. хлябна сода
  • 1 ванилия
  • 1 кората лимон

За намазване на курабийките

  • 1 бр яйце
  • захар за поръсване

Instructions
 

  • Разбийте яйцата и захарта с помощта на миксер.
  • Загасете амонячната и хлябната сода в киселото мляко.
  • Към тази смес прибавете олиото, киселото мляко, настърганата лимонова кора и ванилията. Разбъркайте до хомогенизиране на сместа.
  • Пресейте брашното през сито и го изсипете в подходящ съд, най-добре тава или голяма купа. Направете кладенче в средата на брашното и изсипете течните съставки. Най-добре първоначално да сложите 4 ч.ч. брашно и след това да добавяте още при необходимост до получаване на желаната твърдост на тестото.
  • Замесете тестото. То трябва да е със средна твърдост – нито много меко, нито прекалено твърдо. При натиск с пръст трябва да възвръща формата си. Прекалено мекото тесто няма да запази формата си при печене, а много твърдото тесто ще бъде трудно за разточване. При не
  • Покрийте готовото тесто с кухненско фолио за свежо съхранение и го оставете да си почине за 30-40 мин.
  • Включете фурната да загрява на 170-180 градуса.
  • Разделете тестото на няколко части и ги оформете на топки.
  • Разточете всяка топка на лист с дебелина около 6-7 мм, в зависимост от желаната дебелина. Имайте предвид, че при печене курабийките ще набухнат. Задължително набрашнете леко повърхността, върху която разточвате тестото, за да предотвратите залепване.
  • С помощта на метални формички/резци изрежете желаните фигурки.
  • Подредете курабийките на разстояние една от друга в предварително намаслена тава. Ако предпочитате, може да застелите тавата с хартия за печене.
  • Разбийте яйцето и намажете готовите курабийки. Поръсете ги със захар.
  • Изпечете курабийките до златист загар. Обикновено 10-15 минути са достатъчни, но времето за изпичане може да варира в зависимост от размера на курабийките и вашата фурна. Наблюдавайте ги по време на печене, за да не прегорят.
  • Изпечените курабийки подредете върху решетка, за да се охладят. След това ги приберете в подходяща кутия или тенджера с капак.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти

Кладница с гхи и мащерка на фурна

Станка Стоянова

Безглутенов сладкиш с ябълки и целина

Станка Стоянова

Безглутенови сладки охлювчета с канела

Станка Стоянова

11 коментари

Мариета април 12, 2012 at 13:28

Страхотни са тези курабийки, ние им казваме "войнишки" и много ги харесваме – поднесени с чаша прясно или кисело мляко са много, много вкусни!
Хубави празнични дни!

Отговор
Роси април 12, 2012 at 17:47

О,и тук курабийки,но няма да откажа и от твоите,Танче,че и на фигурки си ги направила,браво!Трябва и аз да врътна едни някой ден обезателно!
Прегръдки и светъл празник!

Отговор
Живка април 13, 2012 at 08:54

Танче ,чудесни вкусни курабийки си приготвила-браво!И аз ги правя понякога но с мас-стават много мекички.
Весели Великденски дни!

Отговор
П април 13, 2012 at 12:52

Наистина са много вкусни,особенна с прясно мляко. Весели празници

Отговор
Tanya април 13, 2012 at 20:01

Ети, чувала съм за "войнишки" курабийки, но мислех, че се правят по друга рецепта. Благодаря за информацията, че сигурно щях да се изложа някъде 🙂

Роси, почерпи се! Вкъши за Великден винаги има пълна програма – започва се с курабийки и бисквити, след това яйца, кифлички, козунаци и рула. Голямо ядене пада, а и с роднини и познати обменяме "продукция". На мен топчиците не ми се получават много хубави и предпочитам с формичките да работя 🙂

Живе, аз с мас не съм пробвала. Благодаря за идеята, ще опитам 🙂

П, и аз така обичам, да си ги топя в чашка с прясно мляко 🙂

Хубави празнични дни!

Отговор
Аелис април 14, 2012 at 14:40

Таня, много хубави са ти станали курабийките!!!

Поздрави и хубави празници!!!

Отговор
Tanya април 15, 2012 at 18:28

Аелис, благодаря! Честито Възкресение Христово!

Поздрави!

Отговор
tillia май 3, 2013 at 19:17

Чудни са тези бабини курабийки! И аз съм ги правила като Живка с мас – стават пръхкави.
Весели празници!

Отговор
Анонимен април 9, 2015 at 18:41

Наистина са много вкусни. Весели празници.

Отговор
Gergana април 30, 2021 at 23:44

Много вкусно станаха. Спазих всички пропорции, но използвах само 4 ч.ч. брашно и пак тестото стана твърдо. Не успях да го разточа хубаво с точилката и накрая на ръка правих топици, но пък за сметка на това уникално вкусни

Отговор
Станка Стоянова май 13, 2021 at 08:55

Здравейте 🙂

Радвам се, че са ви харесали. 🙂 Възможно е да е от обема на чашата. Сега всички са с различен размер. При първа възможност ще измеря необходимите количества, за да не се получават проблеми с твърдостта на тестото.

Поздрави,
Станка

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече