fbpx
Instant Vortex Plus Dual Clear Cook
ароматно песто от див чесън (левурда)

Пролет е! Сезонът, в който природата ни предлага в изобилие всякакви зеленолистни зеленчуци и ще е грехота, ако не се възползваме от тях. Виж сезонния календар, за повече информация. Тази пролет, след като се нагледах на много вкусотии и хвалби, за първи път опитах левурда, още наричана мечи лук и див чесън. Очарована съм от нежния й аромат на чесън и меката лютивина.

Полезни свойства на левурдата

Подобно на всички зеленолистни, левурдата носи много ползи за организма. Богата е на витамин А, В1, В2, В3, В6, В и С, калций, калий, флуор, сяра, йод, желязо, манган, селен, цинк, мед, както и на важни за организма мазнини и аминокиселини. Оказва положително въздействие върху стомашно-чревния тракт и се препоръчва за успокояване на стомаха. Хора с язва и някои други заболявания засягащи стомаха, дванадесетопръстника и панкреаса, обаче е добре да избягват консумацията й, тъй като може да обостри заболяването. Левурдата тонизира и укрепва организма, понижава холестерола и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Левурдата е диворастящо растение и може да я срещнете в периода април-юни в сенчестите широколистни гори до около 1100 м надморска височина, на територията на цялата страна.

Бъдете много внимателни, когато берете левурда. Листата й имат голяма прилика с тези на момината сълза, които пък са много отровни. За да сте сигурни, че растението пред вас е мечи лук, потъркайте с пръст листото му. Ако е левурда, ще се разнесе нежен аромат на чесън.

След като се сдобих с див чесън, първото нещо, което приготвих с него беше ароматно песто, което след това използвах многократно като свежа добавка към други ястия. Вдъхновител за това песто от левурда беше Пепи. Тъй като вкъщи никак не обичаме миризливите сирена, реших да го направя с обикновен кашкавал. Моят вариант на пестото се доближава много до това, което видях при Йоана, но по-скоро е някакъв микс от двете. Уверявам ви, че няма да сгрешите, която и рецепта да изберете.

Какво да гарнираме с песто от левурда

Пестото от левурда, също като босилековото песто е подходяща добавка към най-различни ястия. Може да го добавяте към дресинг за различни салати, да гарнирате печени картофи или варени яйца. Може да го превърнете в сос за паста или просто да го намажете върху филия квасен хляб или домашни крекери. Ето няколко идеи за рецепти, които чудесно се съчетават с песто от левурда:

Още рецепти с левурда

Песто от левурда (див чесън)

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 10 mins

Ingredients
  

  • 100 г левурда
  • 150 мл зехтин
  • 60 г орехи
  • 100 г кашкавал
  • сол

Instructions
 

  • Измийте левурдата, отцедете листата и ги подсушете. Отстранете дръжките и прережете листата на 3-4 места.
  • Поставете ги в купата на блендера, добавете орехите (за предпочитане накиснати във вода за няколко часа и след това отцедени) и настъргания кашкавал.
  • Постепенно добавете зехтина, блендирайте до получаване на хомогенна смес.
  • Прехвърлете готовото песто в стъклен буркан, добавете още малко зехтин и го приберете в хладилник.
Tried this recipe?Let us know how it was!
 
Песто от див чесън (левурда)

Допълнителни съвети

  • Може да заместите орехите с други предпочитани от вас ядки или семена. Например може да използвате бадеми, а защо не и кедрови ядки.
  • Кашкавалът може да замените с пармезан, козе сирене или друго ароматно сирене. Ако не консумирате млечни продукти, не го добавяйте.
  • Ако искате да получите по-рядко песто, увеличете количеството зехтин.
  • За да съхраните пестото за по-дълъг период, покрийте го с тънък слой зехтин и го съхранявайте в хладилник. Така би могло да издържи около 2 седмици.

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за Песто от левурда (див чесън)? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Чиа пудинг с райска ябълка

Станка Стоянова

Яйчен хляб с броколи (без глутен)

Станка Стоянова

Гнезда от кайма с яйца

Станка Стоянова

10 коментари

Мъх май 7, 2015 at 16:03

Ей така си правих аз копривено песто. Но това ще да е доста по-ароматно. И ако намеря подходящата гора, направо ще си направя и за зимата. Хубава вечер, Таня!

Отговор
Tanya май 8, 2015 at 18:03

Мъхче, как мислиш да го съхраниш за зимата? Искам и аз 🙂
Спокойна и усмихната вечер!

Отговор
Irma май 7, 2015 at 18:59

Толкова да е вкусно, че още не съм смогнала да го документирам – приготвям в малки количества, за да е съвсем пресно и бурканчето винаги се олизва до блясък. 🙂
И ние не си падаме по вмирисаните сирена, та ползвам Фета – става като мус, но задължително ще пробвам и с кашкавал, Таня! Благодаря ти за идеята!
Поздрави и слънчеви майски дни!

Отговор
Tanya май 8, 2015 at 18:04

Ирма, даваш ми чудесна идея за фетата 🙂 Ние предпочитаме пестото малко "по-грубо", но предполагам с по-меко сирене наистина лесно ще се постигне консистенция на мус.
Прекрасен уикенд!

Отговор
Candy май 8, 2015 at 17:01

Еха! Толкова зеленичко и свежо е тук! Чудно е пестото, преди време си мислех, че само от босилек се прави:))) след това разбрах, че може от всякакви зеленийки. Ето това при теб е чудесно! Поздрави!

Отговор
Luchiya май 28, 2015 at 09:07

Чудесно е това песто! Така върху филийка с доматче и аз бих си хапнала!

Отговор
Lili Paslieva август 2, 2016 at 19:56

Аз го замразявам за зимата.

Отговор
Borislav Markov май 6, 2018 at 14:47

А защо се накисват орехите?

Отговор
Беатрис април 14, 2021 at 15:24

Страхотно е! Даже по добро от босилековото! Благодаря за рецептата 🤗

Отговор
Демир април 28, 2023 at 10:01

Пестото е прекрасно!! Рецептата не е трудна, 10/5

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече