fbpx
Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Дип с левурда, краставица и авокадо

Пастет от авокадо с левурда и краставица

Голяма слабост са ми зеленчуковите пастети. Разбира се, че не ядем само това у дома, но обожаваме всякакви подобни зеленчукови вкусотии. Идеални са за намазване върху крекери, като добавка към палачинки или салата. Намираме им безброй приложения и рядко оставаме без бурканче пастет или песто в хладилника.

Особено сега, през пролетта, когато тялото ни толкова силно е закопняло за свежа и прясна храна, зеленолистните присъстват на всяко хранене. Зелени салати, спанак, магданоз, лапад, левурда (рецепти с левурда), киселец, рукола – всичко зелено, което открия на пазара, бързо попада в торбата ми. Трудно устоявам на тези съкровища, пълни с полезни витамини, минерали и ензими.

Левурдата най-често се превръща в песто със спанак и магданоз, а понякога я добавям към любимия ми зелен пролетен салатен микс. Преди дни реших да я комбинирам с авокадо и да приготвя с нея ароматен зеленчуков дип, богат на полезни мазнини. Резултатът – неустоим и много свеж дип.

Какви продукти са необходими и как се приготвя?

Най-вероятно вече сте отгатнали основните продукти, необходими за приготвянето на този зеленчуков пастет – авокадо, левурда и краставица. Изброените продукти, в компанията на малко вода и щипка сол, се пасират с ръчен пасатор, докато се получи кремообразна консистенция. Може да не е идеално гладка. Дори да има миниатюрни парченца левурда, не е проблем.

Пастет от авокадо с левурда и краставица

От къде да купим левурда?

Въпрос, на който често ми се налага да отговарям. Левурдата в момента е в сезон (месец април сме, виж сезонния календар) и може да я откриете както по пазарите, така и в някои големи търговски вериги. За съжаление все още не съм я виждала в малки магазинчета, но се надявам това да се промени, когато се повиши и нейното търсене.

Какъв вкус има?

Левурдата има приятен чеснов вкус и аромат. Не случайно мнозина я наричат див чесън. Тя обаче не е толкова люта като чесъна. Пастетът от авокадо с левурда и краставица, от своя страна, много напомня вкусово на любимия на всички таратор. С добавяне на малко повече вода, може да се получи доста интересна интерпретация на традиционната рецепта за таратор, която всички познаваме.

Колко време може да се съхранява?

Препоръчвам ви да консумирате този дип непосредствено след приготвяне, защото след това авокадото потъмнява. Може да го съхранявате 1-2 дни в хладилник, ако промяната в цвета му не ви притеснява.

С какво да поднесем пастета от авокадо?

Пастетът с левурда е много подходящ за добавка към различни зелени салати. Много добре си пасва със спаначени палачинки. Харесва ми дори като сос за топене на различни сурови зеленчуци – аспержи, моркови, целина.

Дип от авокадо с левурда и краставица
Дип от авокадо с левурда и краставица

Пастет от авокадо с левурда и краставица

Все още няма оценки
Cook Time 10 mins
Total Time 10 mins

Ingredients
  

  • 150 г авокадо
  • 20 г листа левурда
  • 35 г краставица
  • 30 мл вода
  • 15 мл лимонов сок
  • ¼ ч.л. сол

Instructions
 

  • Измийте левурдата под течаща вода и я почистете от дръжките. Обелете краставицата. Нарежете ги на ситно.
  • Поставете левурдата и краставицата в подходяща купа.
  • Добавете обеленото авокадо и останалите продукти.
  • С помощта на пасатор, пасирайте продуктите, докато се получи хомогенна смес.
  • Прехвърлете готовия дип в подходящ съд.
  • Консумирайте веднага или съхранявайте в хладилник за не повече от 1-2 дни.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти

Пица с блат от червена леща

Станка Стоянова

Обърнат безглутенов сладкиш с портокали

Станка Стоянова

Лесна мусака от тиквички и кайма на тиган

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече