fbpx
Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Пухкави мини бананови палачинки, които може да приготвите за 15 минути и само с 3 продукта. Естествено сладки, без глутен, без зърнени храни и без млечни продукти.


Днес ще ви споделя как се правят палачинки с банан и яйце. Те са толкова популярни, че не знам дали все още има някой, който не ги е опитвал. Ако вие сте сред онези, които едва сега научавате за тях, в следващите редове ще ви споделя рецептата за перфектните мини бананови палачинки.

Банановите палачинки са чудесна закуска, която е подходяща както за уикенда, така и за делчнични дни. Приготвят се много лесно и бързо. Не съдържат глутен, млечни продукти и допълнителни подсладители. Това ги прави много подходящи и за съвсем малки деца.

Приятният им сладък вкус се дължи на естествената сладост на банана.

бананови палачинки от яйце, банан и кокосово брашно

Тайните на перфектните мини бананови палачинки

Спазвайте пропорцията

Една от най-често допусканите грешки, при приготвянето на бананови палачинки е, че не се спазва пропорцията банан – яйца. За да приготвите перфектните палачинки с банани и яйца, те трябва да са в съотношение 1:2 (1 банан и 2 яйца). Ако бананът е по-малък, яйцата също трябва да са малки, респективно и обратното.

Добавете малко брашно

Най-популярната рецепта за здравословни бананови палачинки е само с две съставки – банани и яйца. Получават се чудесни, но са доста плоски. Някои хора ги описват като малко лигави. Вкусът на банана е много отчетлив.

След множество опити установих, че с добавяне на малко количество брашно палачинките стават малко по-бухнали, с по-добра текстура и по-лесно се обръщат. Освен това брашното леко пречупва вкуса им. Палачинките запазват приятната си сладост, без вкусът на банана да се усеща толкова силно.

Добавям кокосово брашно, защото има свойството да абсорбира по-големи количества течност и освен това има сладък вкус. Ако не разполагате с кокосово брашно, може да използвате каквото имате вкъщи. Овесеното брашно, бадемовото брашно, оризовото брашно, брашното от лимец или спелта (последните две съдържат глутен) са подходящи.

Следете силата на котлона

Другият важен момент е печенето. Много хора правят грешката да ги пекат на много силен котлон. В резултат палачинките бързо загарят, залепват по тигана и се разпадат.

Банановите палачинки, а и всички други палачинки на основата на плодове, се пекат на умерена към ниска температура. Ако котлонът ви е с 9 степени, включете го на 6-та.

как да приготвим бананови палачинки

Използвайте капак

Капакът е един от малките ми трикове за добре приготвени палачинки. Той спомага за по-добро разпределение на температурата и по-бързото изпичане на палачинките и от двете страни.

По-удобно е, ако е стъклен, за да наблюдавате готовността на палачинките, но и плътен ще ви свърши работа. Може да използвате капака на някоя тенджера.

Правете ги малки

Колкото по-малки са по размер банановите палачинки, толкова по-лесно ще ви бъде да ги обръщате. Аз обикновено слагам по 1 с.л. от сместа за всяка палачинка. Брашното значително улеснява обръщането им.

Ако решите да ги приготвите в класическия им вариант, използвайки само банан и яйце.

здравословни палачинки от яйце и банан

Бананови палачинки

5 от 4 оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 20 mins
Тип ястие Закуски

Ingredients
  

  • 2 яйца
  • 1 добре узрял банан
  • 1 с.л. кокосово брашно

За намазване на тигана

  • 1 ч.л. кокосово масло или друга мазнина

Instructions
 

  • Включете котлона на средна степен (при мен 6 от 9) и сложете тигана да загрява.
  • Намачкайте банана с вилица, докато се получи гладка каша.
  • Разбийте яйцата и ги прибавете към банана. Разбъркайте, докато се смесят добре.
  • Накрая добавете кокосовото брашно.
  • Съвсем леко намаслете вече загрелия тиган.
  • С помощта на супена лъжица сложете от сместа в тигана. 1 супена лъжица – 1 палачинка. Покрийте с капак и изпечете за минута – две от всяка страна. Набюдавайте ги, защото стават много бързо. Ще разберете, че са готови за обръщане по малките мехурчета, които се образуват по повърхността на палачинката и промяната на цвета й в краищата. Ако започнат бързо да почерняват, намалете котлона.
  • Поднесете банановите палачинки с домашен течен шоколад или пресни сезонни плодове.
Ключова дума Без глутен, Без млечни
Tried this recipe?Let us know how it was!

Други рецепти за палачинки:

Хареса ли ви тази рецепта?

Хареса ли ви рецептата за бананови палачинки? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.


Последвайте ме във FacebookInstagram и се абонирайте за седмичния ми бюлетин, за да сте винаги информирани за най-новите рецепти и статии в Know How To Cook.

Още рецепти

Сочен безглутенов сладкиш с кайсии

Станка Стоянова

Безглутенови линцер сладки

Станка Стоянова

Омлет с ябълки и орехи

Tanya

1 коментар

Вержияна юни 3, 2023 at 08:51

Благодаря Ви за така подробно обяснената рецепта! След като намачках банана и добавих яйцата, разделих сместа на две части. В едната половина добавих брашно, а в другата мюсли. Изпекох на слаб котлон с кокосово масло и се получиха много вкусни палачинчици!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече