fbpx

Замразяване на зеленчуци

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Септември, с неговото разнообразие и плодородие, е точният момент, в който да се запасите с плодове и зеленчуци. Зимата е дълга, а пресните плодовете и зеленчуци са оскъдни. Понякога дори и да се храним сезонно, ни се иска малко да разнообразим менюто.

В тази статия ще ви разкажа подробно всичко, което е необходимо да знаете за правилното замразяване на зеленчуци. Как да замразите плодове, прочетете в тази статия.

Замразяване – плюсове и минуси

Замразяването е един от най-лесните и достъпни начини за съхранение на продукти. Разбира се, нужно е да имате достатъчно голям фризер, който да може да побере всичко, което искате да съхраните в него. Дори и да разполагате с ограничено пространство пак може да „приберете“ малко количество от любимите ви продукти.

Едно от най-големите преимущеста на замразяването е, че в голяма степен ценните вещества, които се съдържат в зеленчуците се запазват.

Как да изберем подходящи зеленчуци?

Подходящи за замразяване са онези зеленчуци, които са с по-ниско водно съдържание. Например, краставици и тиквички не са подходящи за замразяване. След размразяване текстурата им се нарушава и те стават меки и кашави. Замразените тиквички биха могли да се използват единствено като добавка в крем супи.

Когато подбирате зеленчуци за замразяване е важно да съблюдавате няколко условия:

  • да са пресни – най-добре току що откъснати или на не повече от ден-два; 
  • да са добре узрели – нито недоузрели, нито презрели;
  • да са без наранявания и/или загнили участъци.

Подготовка на зеленчуците за замразяване

Предварителната подготовка на зеленчуците преди замразяване е много важна за добрия краен резултат. Измийте под течаща вода зеленчуците, за да отстраните евентуални остатъци от пръст, прах или пък насекоми. Подсушете ги. Може да ги оставите да се отцедят върху решетка или да ги забършете с памучна кърпа.

Някои зеленчуци могат да се замразяват сурови, а други трябва да минат кратка термична обработка (бланширане) преди това.

Замразяване на зеленчуци

Ако замразявате сурови зеленчуци, почистете ги внимателно от неядливите части – семена, дръжки и други. В зависимост от самия зеленчук и предназначението му, може да го нарежете в подходяща форма или да го замразите цял.

Подгответе си торбички, които са устойчиви на ниска температура. Обикновено върху опаковката е обозначено, че са подходящи за замразяване. Предпочитам онези, които се закопчават с цип, защото са много удобни и могат да се отварят/затварят многократно. С перманентен маркер напишете върху всяка торбичка вида на продукта (ако мислите, че ще ви е трудно да го различите), дата на замразяване и тегло. Последното ще ви улесни много при готвене.

Подредете целите/нарязани зеленчуци в торбичка. Постарайте се да не я препълвате. Зеленчуците по-скоро трябва да са на един ред. Така ще предотвратите замръзването им на топка и лесно ще може след като ги замразите да си извадите малко количество. Освен това по-лесно ще можете да ги подредите във фризера.

Знам, че торбичките не са много природосъобразни, но кутиите са много по-обемни и заемат много място във фризера.

Ако имате желание и възможност, може да подредите зеленчуците върху тава или чиния. Да ги приберете във фризера и да изчакате няколко часа да замръзнат, а след това да ги прехвърлите в подходяща торбичка или кутия.

Бланширане

Много от зеленчуците е необходимо да бъдат бланширани преди да се замразят. Бланширането е процес, при който зеленчуците се потапят за няколко минути във вряща вода, след което се отцеждат и веднага се охлаждат в ледено студена вода или купа с лед. По този начин се спира процеса на готвене. Бланширането помага на зеленчуците да запазят качеството си, докато престояват във фризера и търпеливо очакват да се превърнат във вкусно ястие.

Бланширането неутрализира ензимите, които се съдържат в зеленчуците. По този начин се удължава срока, за който могат да бъдат съхранени, и се предотвратява евентуална загуба на цвят, вкус или текстура на зеленчука. Бланширането също така унищожава микроорганизмите, които по принцип се развиват върху зеленчуците и предизвикват тяхното разваляне.

Колко време могат да се съхраняват замразените зеленчуци?

При правилно съхранение и замразяване, замразените зеленчуци имат срок на годност около 12-18 месеца. В някои източници се споменава, че годността на небланширани замразени зеленчуци е едва 6-8 седмици, но не споделям това мнение. Повечето зеленчуци спокойно издържат доста по-дълго, но качеството им може да се понижи.

Какви зеленчуци замразявам?

Най-често замразявам зеленчуци, които обичаме вкъщи и често ги използвам при приготвянето на различни ястия. Разбира се, мога да си купя замразени зеленчуци от магазина и го правя понякога, но само, ако са свършили запасите ми. Предпочитам сама да си ги замразявам, защото много от тях баща ми отглежда в нашата градина.

Поддръжник съм на сезонното хранене, като най-добро за организма, но дори и на мен понякога ми омръзва от еднообразието през дългата зима. Използвам замразените зеленчуци в супи, основни ястия, различни гарнитури и пюрета. Най-често замразявам следните зеленчуци:

Чушки (зелени и червени) 

Замразявам както сурови чушки, така и печени. Суровите чушки измивам добре, подсушавам и след това нарязвам на ситни и на едри кубчета. Обикновено правя микс от разноцветни чушки – зелени, червени, жълти. Понякога замразявам и сиврия. Ситно нарязаните чушки използвам за приготвяне на супи – например . Едро нарязаните добавям в различни яхнии и гювечи – най-често за любимия , рецептата, за който знам от баба.

Рецепти, в които може да използвате замразени чушки:

Замразени чушки

Чери домати (продълговати, червени и жълти)

От няколко години баща ми отглежда чери домати. Много са плодородни и не можем да насмогнем да ядем. Тъй като ми е жал да ги изхвърля, намерих начин да ги съхраня за зимата.

Измивам ги добре, подсушавам ги и след това ги разполовявам. Подреждам ги в плитка тава и ги изпичам или изсушавам. (Прочетете статията как да приготвим сушени домати.) Изпечените/изсушени домати съхранявам във фризера, защото количествата са значителни. Използвам ги за добавка към салати, рязядки, гарнитури и различни ястие.

Рецепти с печени/сушени домати:

Зелен и жълт боб (с плоски и кръгли шушулки) 

Вкъщи много обичаме зелен боб. Замразявам както от този с плоски шушулки, така и от този с кръглите. Използвам го като добавка в Постен гювеч или задушен с масло като гарнитура. Зеленият боб с кръгли шушулки е подходящ и за салата.

Рецепти, в които може да използвате замразен зелен боб:

Бамя 

Любимият ни постен гювеч се нуждае от много зеленчуци. Затова всяко лято подготвям и няколко торбички с бамя. Почистената и измита бамя бланширам за няколко минути във вряща вода. След това я охлаждам със студена вода. Оставям я да се отцеди добре и след това разпределям в торбички.

Замразяване на бамя, замразена бамя

Царевица (кочани и на зърна) –

Царевицата е сред любимите зеленчуци на дъщеря ми. Макар да се предлага както консервираната, така и замразена, не пропускам възможност да заредя фризера с домашна царевица. Замразява се само добре сварена. Може да замразите както царевица на зърна, така и цели кочани. Последните изискват доста място във фризера, но пък ако обичате да хапвате варена царевица, това е вариант да й се наслаждавате и през зимата.

След размразяване и кратко затопляне в тенджера с вряща вода, царевицата на кочан е чудесна през зимата. Царевицата на зърна използвам за различни ястия, салати и гарнитури. Комбинирам я най-често с грах или ориз.

Рецепти, в които може да използвате замразена царевица:

Грах (на зърна) 

Един от любимите ми зеленчуци, които за съжаление има много кратък сезон. Затова винаги съм добре запасена със замразен грах. Задължително го бланширам и след това го замразявам. Защо и как подробно съм описала в статията за замразяването на грах. Изполвам го за яхнии, мини палачинки, както и за различни гарнитури.

Рецепти с грах:

Замразен грах

Броколи и карфиол (на розички)

Броколи и карфиол, които винаги имам във фризера ми през зимата. Замразявам ги след кратко бланширане, за около 3 минути. Използвам ги най-често за приготвяне на различни гарнитури. Карфиол замразявам и под формата на карфиолен ориз, за да имам заготовка за различни плънки.

Рецепти, които да приготвите със замразени броколи:

Рецепти, които може да приготвите със замразен карфиол:

Патладжан

Наред с печените чушки, печеният патладжан също се нарежда сред зеленчуците, които задължително замразявам всяка есен. След изпичане го обелвам от кората, разпределям на порции, поставям в торбички и прибирам във фризера. Използвам го за най-често за салати или дипове.

Няколко години замразявах и грилован патладжан, нарязан на шайби. Той може да се използва за приготвяне на различни ястия или да се овкуси само с чесън, оцет, зехтин и сол.

Рецепти с патладжан

Споделете статията с близки и познати, които се хранят отговорно и осъзнато.

Още рецепти

Нашето седмично меню 7-13.12.2020

Станка Стоянова

Ревю: Съдомиялна за вграждане Bosch

Станка Стоянова

18 рецепти за летни салати

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече