fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet

Хумус със сушени домати и праз

Обредната трапеза за Бъдни вечер има своя символика и ако сте традиционалист, вероятно се придържате към нея. Това обаче не бива да е повод за ограничение. Макар самата аз да държа на традициите и възпитаването на децата в спазването им, понякога имам желание да разчупя нещата и да им придам нов облик. Разбира се нямам предвид тотално да поема в друга посока, а просто да комбинирам някои от познатите и традиционни за празника продукти по нов начин.

Моят хумус със сушени домати и праз на пръв поглед е досущ като традиционния хумус, но вкусът му много се различава от оригинала. Меката пикантност на праза, богатият и наситен леко сладък вкус на сушените домати, запомнящият се аромат на чесън и щипката чубрица за финал създават същински вихър от вкусове и аромати.

Чубрицата, онази вълшебна подправка, която ние, българите, обожаваме и добавяме в почти всяко ястие, дава разликата във вкуса. Няма как да й се отрече, че придава на всяко ястие онзи нашенски, традиционен вкус.

Ако търсите рецепта за предястие, с което да разнообразите обредната трапеза за Бъдни вечер, непременно пригответе този хумус със сушени домати и праз.

Хумус със сушени домати - необходими продукти

За нахута – предварителна подготовка

Нахутът е бобова култура, която е традиционна за нашите земи. За известно време беше загубила славата си, но в момента отново набира все по-голяма популярност. Това не е случайност. Мекият й вкус, изобилието от ценни хранителни вещества и сравнително ниската цена, я правят изключително привлекателна и достъпна.

Ако страдате от Хашимото и друго автоимунно заболяване и бобовите култури не ви понасят, ви препоръчвам да се въздържате от употребата им. На мен, например, представителите на семейство бобови ми създават известен стомашен дискомфорт и затова избягвам да ги консумирам или го правя в много редки случаи. Това обаче не ми пречи да ги приготвям за съпруга и дъщеря ми.

Преди да пристъпите към варене на нахута има една малка подробност, която не бива да пропускате – накисването. Почистете нахута, ако има някакви замърсявания. Измийте го обилно под течаща вода, след което го накиснете за 18-24 часа. Уверете се, че водата покрива нахута поне 4-5 пръста, защото той ще започне да набъбва. На всеки 8-12 часа, сменяйте водата му.

Отцедете нахута и го измийте под течаща вода. Напълнете подходяща тенджера със студена вода, сложете я на котлона, изсипете нахута и го сварете до готовност. По желание, щом веднъж водата заври, може да я изхвърлите и да налеете нова, в която да доварите нахута.

Хумус със сушени домати

За сушените домати

Сушените домати имат наситен вкус и аромат, които са способни да вдъхнат душа на всяко ястие. От няколко години, всяко лято задължително изсушавам малко количество, което използвам през зимата като добавка към салата, различни пастети и ястия. Превъзходни са. Вижте как може да си изсушите и вие у дома.

Ако не сте си изсушили домати през лятото, може да си закупите от някой магазин. Може да избирате между сушени домати, мариновани в зехтин и подправки или изсушени домати, в пакетче, които вие да рехидратирате у дома преди употреба. Когато ми се налага да купя сушени домат, винаги избирам от вторите, които да рехидратирам и мариновам сама вкъщи.

Често цената на качествените сушени домати, мариновани в зехтин е доста по-висока от тази на обикновените сушени домати. Няколко пъти имах злополучен опит с мариновани сушени домати. Продуктът и качеството му изобщо не отговаряха на вкуса ми. Често са добавени различни добавки, овкусители и консерванти, което ги прави крайно неподходящи. Разбира се има и немариновани сушени домати, които са обработени с различни химикали и добавки, за да се удължи техния срок на годност, да се подобри търговския им вид или вкуса им.

В случаите, когато ми се налага да купувам сушени плодове и зеленчуци, се доверявам на „Серена“, заради отношението им храната, която произвеждат и начинът, по който я произвеждат. Сушените им домати са чудесни и много ароматни. За сушене използват домати сорт „Рома“, които са сред най-подходящите за целта, защото са месести, с ниско водно съдържание и малко семена. Преди да бъдат изсушени всички домати се измиват и почистват. Не добре узрелите и загнилите се отстраняват. След това доматите се разрязват на половинки. При процеса на сушене, доматите не се обработват допълнително с химикали, консерванти или сол, което изключително ме радва.

Хумус със сушени домати

Как да подготвим сушените домати за консумация или готвене?

Сушени домати, които не са мариновани в зехтин, имат един недостатък – нужна им е кратка предварителна подготовка, за да бъдат приведени в готов за консумация вид. Процедурата е следната. Загрявате вода на котлона. Поставяте сушените домати в подходящ буркан и ги заливате с горещата вода така че да ги покрие. Затваряте буркана с капак и изчаквате 15-20 минути, за да омекнат и да набъбнат.

След това може направо да ги добавите към ястието, което готвите в момента, както например ги използвам за приготвяне на запечен боб с праз и сушени домати. Ако планирате да ги използвате като добавка към салати, предястия или пастети, задължително ги накиснете в зехтин. Отцеждате доматите от водата. Прехвърляте ги в чист буркан, добавяте щипка сол, малко сухи подправки – босилек и/или риган, скилидка чесън нарязана на шайби и ги заливате със зехтин така че добре да ги покрие. За да поемат ароматите, е необходимо доматите да престоят поне едно денонощие в зехтина. Колкото повече стоят, по-вкусни и ароматни стават.

След като вече сте наясно с предварителната подготовка на нахута и сушените домати е време и за точната рецепта за приготвяне на днешния герой – хумус със сушени домати и праз.

Хумус със сушени домати
Хумус със сушени домати
Хумус със сушени плодове

Хумус със сушени домати и праз

Все още няма оценки
Cook Time 10 mins
Време за накисване и варене на нахута 18 hrs
Total Time 18 hrs 10 mins
Servings 3

Ingredients
  

  • 250 г сварен и отцеден нахут
  • 10 бр сушени доматчета, предварително накиснати в зехтин
  • 10 г праз (парче праз колкото палец)
  • 30 мл зехтин (2 с.л.)
  • 30 мл вода
  • 1 бр скилидка чесън
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • ½ ч.л. чубрица
  • ½ ч.л. сол
  • ¼ ч.л. пушен червен пипер

Instructions
 

  • Накиснете сушените домати за 15-20 минути в топла вода. След като набъбнат ги отцедете и ги сложете в бурканче със зехтин, сол, 1 скилидка чесън на шайби и ¼ ч.л. сух босилек. Оставете ги да престоят най-малко една нощ. Доматите трябва да бъдат добре покрити от зехтина.
  • Нарежете праза на едри парчета. Сложете всички продукти в купата на кухненския робот. Заделете 2 сушени доматчета за гарниране.
  • Блендирайте, докато се получи хомогенна смес.
  • Нарежете заделените сушени домати на ситно.
  • Прехвърлете хумуса в подходяща купа. Поръсете със ситно нарязаните сушени домати и 1 ч.л. от зехтина, в който са киснали доматите.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Споделете рецептата за хумус със сушени домати и праз с вашите близки и приятели.

Още рецепти

Печен карфиол на фурна

Tanya

Яйчен хляб с тиквички (без глутен)

Станка Стоянова

Веган пастет от слънчогледови семки

Станка Стоянова

4 коментари

Boryana януари 20, 2018 at 15:34

Здравейте! Хумусът стана превъзходен 🙂 Благодаря за рецептата.

Отговор
Станка Стоянова януари 21, 2018 at 23:07

Благодаря!

Отговор
Радостина Дженкова януари 26, 2018 at 10:42

Чудесна рецепта ! Благодаря ! 🙂

Отговор
Снежана Дечева януари 30, 2018 at 10:52

Много вкусно звучи и изглежда. Ще я пробвам непременно. Благодаря!

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече