fbpx
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid

Разядка от пресен грах и авокадо

Обичате ли пресен грах? Сезонът му е толкова кратък, че почти не успявам да му се насладя. За сметка на това пък може лесно да се съхрани. В момента пресният грах е в изобилие. У дома го обичаме приготвен по всякакъв начин – традиционна яхния с месо, с ориз, с киноа, в комбинация с други зеленчуци. Винаги след термична обработка. Знаете ли, че младите зрънца на граха са сладки и много приятни за похапване в сурово състояние.

Може ли да се консумира суров грах

Пресният грах, когато е все още млад и зрънцата са малки и крехки, е сладък и нежен. Чудесен е суров, а освен това е пълен с ценни вещества. Защо да пропускаме такава прекрасна храна заради предразсъдъци?

Вижте само каква съкровищница е. Зеленият пресен грах е добър източник на витамини А, С и К, както и множество минерали, сред които – калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, манган, цинк и огромно разнообразие от аминокиселини. Споменах ли, че грахът е сред зеленчуците с най-високо съдържание на протеини? Според различни източници в 100 г грах се съдържат около 10 гр протеини, 8 г въглехидрати и 5 г мазнини.

Добре, но как да разпознаем кога граха е току що набран и кога е престоял няколко дни? Как да изберем и съхраним граха?Подготвих статия с полезни съвети, които да направят избора по-лесен. Прочетете я тук.

Как се приготвя дипа от пресен грах и авокадо

Знаете за пословичната ми слабост към разядките. Ако на масата няма поне 2, все едно съм пропуснала храненето. Любимо занимание ми е да забърквам разни пастети, макар да не мажа дебели филии хляб с тях. Добавям ги като притурка към основното ястие или пък към различни яйчени хлябове.

Последното ми творение е днешното ми предложение за разядка от пресен грах с авокадо. Свежо и лятно, с леки цитрусови нотки, заради добавения лимонов сок, но с осезаем вкус на пресен грах, сякащ току що набран от градината. Леко зърнистата текстура позволява да усетим вкуса на всеки компонент и да му се насладим максимално.

Дипът от грах и авокадо се комбинира добре с яйчената пита с тиквички, може да се използва като добавка към салата – например резени домати, гарнирани с една чаена лъжичка от разядката. Вижте салатата с домати и мус от тиквичи. Може да се добави към месо или печена наденица. Много го харесвам и за закуска с варени яйца или резен печено филе. Разбира се, може да я намажете и върху филия хляб – безглутенов или не, в зависимост от хранителните ви предпочитания.

Приготвянето на този дип е изключително лесно и отнема не повече от 5 минути. Подходящо за хора с натоварено ежедневие, които искат да се хранят осъзнато и подхождат с отговорност към храната, която консумират. Но не само. Това е храна подходяща за всеки – вкусна, засищаща и полезна. Пълна с ценни вещества и отнемаща буквално броени минути от времето ни.

Какво да приготвим с пресен грах

Любими рецепти с грах

Какво да приготвим с пресен грах

Дип от пресен грах и авокадо

Все още няма оценки
Prep Time 5 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 10 mins
Тип ястие Предястия
Servings 2

Ingredients
  

  • 130 г меко, узряло авокадо
  • 100 г суров пресен млечен грах
  • 2 пера зелен лук или 3-4 пера сибирски лук
  • 1 стрък пресен копър
  • 30 мл лимонов сок
  • сол на вкус
  • черен пипер по желание

Instructions
 

  • Измийте копъра и перата лук. Подсушете внимателно и ги нарежете на едри парчета.
  • Сложете авокадото, граха и останалите продукти в кухненски робот или чопър.
  • Смелете всичко до хомогенност. Не се притеснявайте, ако останат малки парченца грах.
  • Опитайте на вкус и при необходимост добавете още малко сол и/или черен пипер.
  • Сервирайте или съхранявайте 1-2 дни в хладилник.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Споделете рецептата с приятели, които обичат вкусната и полезна храна. Използвайте бутоните за споделяне в социалните мрежи, за да разпространим добрата, сезонна храна и да я направим осъзнат избор за повече хора. Последвайте ме във FacebookInstagram и се присъединете към facebook групата ми Know How To Cook – готвим заедно вкусна и полезна храна.Благодаря!

Още рецепти

Пълнени камби с киноа и праз

Станка Стоянова

Веган тарт без печене с лиофилизирани ягоди и касис

Станка Стоянова

Салата с моркови, рукола и магданоз

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече