fbpx
Instant Pot Duo Whisper Quiet
Грах с тиквички и моркови

Има едни рецепти, които са толкова прости, че понякога човек се чуди как не се е сетил за тях по-рано. Днешната рецепта за грах с тиквички и моркови в масло е точно от тях. Бърза, лесна и с минимален брой продукти. Сигурна съм, че бързо ще влезе в графа любими в много семейства.

Може да предложите тази рецепта както като гарнитура, така и като основно ястия. Оставям това на вашата преценка.

Подходящо е като гарнитура към:

Грах с тиквички и моркови в масло

Какви са необходимите продукти

Вече сте се досетили, че основните компоненти са грах, тиквички, моркови и масло. Освен тях са ви нужни подправки на вкус – сол, черен пипер и някаква свежа подправка – копър или мента. С всяка от тях се получава чудесно и много вкусно. По желание може да добавите и скилидка чесън за още по-богат вкус и аромат.

Посочените количества продукти са достатъчни за приготвяне на четири порции от ястието, ако то ще бъде предложено като гарнитура.

Ако не консумирате масло, може да го замените с предпочитана от вас мазнина.

Как да подготвим продуктите

Макар рецептата да е лесна за приготвяне, а продуктите да са достъпни, често изникват различни въпроси.

Грах

В зависимост от сезона и продуктите, с които разполагате може да използвате пресен или замразен грах. Грах от консерва също е вариант, но имайте предвид, че ще придаде доста по-различен вкус на ястието. Препоръката ми е да използвате пресен или замразен грах.

Сезонът на пресния грах е кратък. Едва няколко седмици около началото и средата на месец юни.  Препоръчвам да си купите пресен грах в шушулки, който да почистите у дома. Знаете ли как да избирате грах на пазара или в магазина? Ако отговорът ви е „не“, статията ми „Как да избираме и съхраняваме грах“ ще ви помогне.

Без значение дали ще използвате пресен или замразен грах, трябва предварително да го сварите, за да може да омекне. За целта кипнете вода, добавете няколко щипки сол и сварете граха за около 6-7 минути.  След това го отцедете от водата и го оставете настрани, докато подготвяте останалите продукти.

Тиквички

Подберете по-млади и крехки тиквички. По-едрите тиквички имат доста семена, които след задушаване не са особено приятни. Няма нужда да белите тиквичките. Просто ги измийте под течаща вода, подсушете ги и ги нарежете на кубчета със страна около 1 см.

Моркови

Когато готвя някоя ястие, обичам зеленчуците да имат различна форма. Някои ги режа на кубчета, други на шайби, трети на пръчици. Дали ще спазите формите или не е ваш избор.

За тази рецепта, предпочитам морковите да са нарязани на тънки шайби поради няколко причини. Първо така създавам разнообразие от форми в чинията и ястието изглежда по-привлекателно. Морковите обикновено се нуждаят от повече време, за да се сготвят добре, за разлика от тиквичките. Нарязването на морковите на тънки шайби позволява да се сготвят по-бързо и едновременно с по-едро нарязаните тиквички. Така избягвам допълнителна предварителна подготовка.

Знам, че много хора се затрудняват да режат зеленчуците на толкова тънко. Не се притеснявайте, ако сте от тях. Може да нарежете морковите в каквато пожелаете форма. Просто, ако парчетата са по-големи, предвидете им по-дълго време за задушаване. Сложете първо тях в тигана и ги гответе самостоятелно за няколко минути или ги сварете предварително във вряща вода.

Лятна гарнитура от грах с тиквички и моркови
Лятна гарнитура от грах с тиквички и моркови

Грах с тиквички и моркови в масло

Все още няма оценки
Prep Time 10 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 25 mins
Servings 4 порции

Ingredients
  

  • 300 г тиквички
  • 100 г моркови
  • 200 г грах без шушулка
  • 50-60 г масло
  • сол
  • пресен копър или свежа мента
  • черен пипер по желание

Instructions
 

  • Кипнете вода в подходяща тенджера. Прибавете сол и сварете граха за 6-7 минути. След това го отцедете и го оставете настрани.
  • Измийте тиквичките и морковите под течаща вода. Подсушете ги. 
  • Нарежете тиквичките на кубчета със страна около 1 см, а морковите на тънки шайби. Ако предпочитате да режете продуктите на по-едри парчета, имайте предвид, че може да имат нужда от предварителна термична обработка.
  • Разтопете маслото в подходящ тиган или тенджера. Най-добре е съдът да бъде с незалепващо покритие.
  • Сложете всички продукти в съда и го покрийте с капак, за да се задушат. Гответе на среден огън и разбърквайте периодично. Внимавайте да не смачкате тиквичките.
  • Щом всички зеленчуци омекнат, отместете съда от котлона и подправете на вкус със сол. По желание овкусете с черен пипер, ситно нарязан копър или мента.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още здравословни рецепти с грах:

Ако рецептата за грах с тиквички и моркови ви е харесала, споделете я с близки и приятели, на които също мислите, че ще им хареса. Благодаря!

Още рецепти

Дип от авокадо с червен лук и копър

Станка Стоянова

Зелен боб с магданозено-чеснов дресинг

Станка Стоянова

Омлет с ябълки и орехи

Tanya

1 коментар

Виктория януари 16, 2023 at 21:10

Разкошна гарнитура, приготвих я с патешка мас (вместо масло) + много копър! Влиза в графа „любими“

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече