fbpx
Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Рецепта за хумус от грах

Хумус от грах

Преди няколко седмици попаднах на ето тази рецепта за хумус от грах и искрено се заинтригувах какъв ли би бил вкуса и дали ще ми допадне. Обещах си, щом се появи пресния грах през юни, задължително да го приготвя.

Речено – сторено. Миналата седмица набрах разкошен млад грах от градината на родителите ми, който се превърна в няколко неща. Хумус от грах, дип от авокадо и пресен грах и две чудесни супи – една крем супа с тиквички и киноа и една с картофи. Вкусотия до вкусотия.

Знам, че не всеки има възможността да набере грах направо от градината. Макар да имаме градина, тя е далеч и на мен също ми се налага да купувам различни плодове и зеленчуци от близкия пазар или магазин. Знам колко е трудно, и най-вече колко обиколки ми трябват, за да открия най-пресните продукти. За начинаещите кулинари това си е сериозно предизвикателство. Погледнете тук, ако се нуждаете от съвети и насоки за какво да следите, когато купувате грах, и как да го съхраните.

Признавам си, че не спазих точните пропорции и насоки за приготвяне на хумуса, а се ръководих по собствения си вкус и това, което на мен би ми допаднало. Поднасям ви тази рецепта с идеята, да я пречупите през вашия вкус и визия, с надеждата да ви допадне и да я добавите към сезонното си меню. Вкусът на граха много приятно се долавя и по невероятен начин хармонира с тoзи на сусамовия тахан и лимоновия сок.

Какво да приготвя с пресен грах

Има ли нещо по-хубаво от това да се изненадваме непрекъснато? Харесва ми да предизвиквам себе си, а и вас с наглед семпли и до болка познати продукти, но погледнати от друг ъгъл. Ъгъл, който ни позволява да погледнем на тях като един пъзел, който можем ежедневно да разместваме и пренареждаме и винаги да получаваме завършена картина на края.

Как се приготвя хумус с грах

Хумусът с грах се приготвя точно както и класическия хумус. Единствената разлика е, че основният продукт не е нахут, а грах. Какво е нужно да направим? Сваряваме за кратко пресния грах, за да омекне. Така при смилането ще получим по-нежна и хомогенна текстура. На следващата стъпка изсипваме сварения, отцеден и леко охладен грах в купата на кухненския робот или чопъра. Прибавяме задължителните атрибути за всеки уважаващ себе си хумус – сусамов тахан, лимонов сок, зехтин и щипка сол. Пасираме, докато се получи кремообразна текстура. След това ни остава да направим само едно нещо – да го споделим със семейството и приятелите.

Дип от пресен грах и тахан
Дип от пресен грах и тахан

Хумус от грах

Все още няма оценки
Cook Time 15 mins
Total Time 15 mins
Servings 2 160 мл

Ingredients
  

  • 100 г грах
  • ч.л. сусамов тахан (7-8мл)
  • 20 мл лимонов сок
  • 45 мл вода
  • 15 мл зехтин
  • ¼ ч.л. сол

Instructions
 

  • Сварете граха за 10-15 минути, докато омекне. Отцедете го и го охладете леко.
  • Сложете граха в кухненски робот, чопър или блендер.
  • Добавете останалите съставки и пасирайте, докато се получи гладка консистенция. При необходимост коригирайте подправките на вкус.
  • Прехвърлете го в подходяща купа, поръсете със струйка зехтин и поднесете.
  • Съхранявайте в хладилник 2-3 дни, в плътно затворен буркан.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Споделете рецептата с приятели и познати. Помогнете ми да популяризираме вкусните, полезни, сезонни рецепти и да ги направим достъпни за повече хора. Използвайте бутоните за споделяне в социалните мрежи. Благодаря!

Още рецепти

Свински джолан с кисело зеле в гювеч

Станка Стоянова

Салата от домати с мус от авокадо и тиквички

Станка Стоянова

Пълнени яйца с авокадо и магданоз

Станка Стоянова

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече