fbpx
Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Как се приготвя хумус от нахут

Моята рецепта за хумус

Нужни ми бяха 5 (да, пет!) години, за да публикувам моята интерпретация на рецептата за приготвяне на традиционния хумус. Причината да отлагам този хумус толкова дълго е съвсем проста – несполучливи снимки. За тези 5 години съм го снимала поне 5 пъти и крайният резултат никога не ме е удовлетворявал. При перфекционистите е така… за съжаление. Поне за рецептата може да сте сигурни, че е тествана стотици пъти.

Ако все пак за първи път чувате за хумус, нека ви разкажа малко повече какво представлява. Хумус е кремообразен вегетариански пастет, който се приготвя от нахут, тахан и подправки. Родината му е Близкия изток, но смело мога да кажа, че вече е изключително популярен в целия свят. Популярността му не е никак случайна.

Как да приготвя хумус?

Предварителна подготовка

Хумусът е много много вкусен. Приготвя се бързо и лесно с минимална предварителна подготовка. Нужно е само да накиснете нахута предварително.

Вярно, че накисването му отнема няколко часа, но през това време може да свършите куп неща. Препоръчвам да го накисвате за 18-24 часа, за да се неутрализират ензимните инхибитори и фитиновата киселина. Винаги накисвайте нахута в достатъчно дълбока купа и го покрийте с много вода, защото ще увеличи обема си почти двойно. На всеки 8-10 часа сменяйте водата на нахута.

Преди да сварите нахута, отцедете водата и го измийте под течаща вода. Сложете го в подходяща тенджера, залейте го със студена вода и го сложете да се вари. Щом водата заври и започне да се образува пяна, изхвърлете я, измийте нахута и отново напълнете тенджерата със студена вода. Варете, докато нахута омекне. Обикновено времето за сваряване на нахута е около час, час и половина.

Как се приготвя хумус?

За да се окажете с пълна купа вкусен хумус пред себе си, са ви нужни точно 5 минути. Важно условие е наличието на предварително сварен нахут. Поставяте всички необходими продукти в купата на кухненския робот, пасирате до хомогенност, дегустирате и прехвърляте в купа. Гарнирате с няколко капки зехтин, пушен червен пипер или сумак и сте готови. Сумакът прави чудеса с хумуса. Може да го откриете в специализираните магазини за подправки. Потърсете и ще се убедите как се променя вкуса на хумуса.

Класическа рецепта за приготвяне на хумус
Класическа рецепта за приготвяне на хумус

Хумус

5 от 1 оценка
Cook Time 10 mins
Време за накисване и варене на нахута 18 hrs
Total Time 18 hrs 10 mins
Servings 3 400 мл

Ingredients
  

  • 250 г сварен нахут
  • 30 мл сусамов тахан (2 с.л.)
  • 30 мл зехтин (2 с.л.)
  • 30 мл лимонов сок (2 с.л.)
  • 1 скилидка чесън
  • ¾ ч.л. сол
  • 1 ч.л. кимион
  • 70-100 мл вода или аквафаба (водата от варенето)

Instructions
 

  • Измийте нахута и го накиснете за 18-24 часа. През това време сменяйте няколко пъти водата.
  • Измийте нахута под течаща вода и го сварете до омекване. В зависимост от количеството и сорта на нахута това може да отнеме между 1 и 2 часа.
  • Отцедете нахута, прибавете останалите продукти и пасирайте, докато се получи хомогенна смес. Използвайте кухненски робот или чопър. При необходимост, коригирайте подправките на вкус.
  • Преди поднасяне поръсете със зехтин и пушен червен пипер или сумак. По желание гарнирайте се с няколко зрънца нахут.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти за хумус

Споделете рецептата за хумус с приятели, които се хранят отговорно и осъзнато и ценят истинската, качествена и вкусна храна и ме последвайте в Instagram за ежедневна порция вдъхновение, дневни менюта и ексклузивни рецепти.

 

Още рецепти

Баница с тиква, ябълка и сушени плодове

Станка Стоянова

Овесена каша с кайсии

Станка Стоянова

Свински сърца с лук, праз и гъби

Tanya

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече