fbpx

Как да избираме и съхраняваме грах

Instant Pot Duo Whisper Quiet

Пресен грах

Средата на юни е. Това е времето, по което вече има бакла и грах в изобилие, но за съжаление сезонът им е много кратък. Сега е моментът да се възползваме. Да си сготвим нещо вкусно с пресен грах или да го съхраним за студените зимни дни, когато неизменно ще ни липсва.

Как да избираме грах

За съжаление, все по-малко са онези, които могат да влязат в градината пред къщата и от лехата с пресния грах да си наберат свеж, млад грах. Другите, които не разполагат с тази възможност, имат един начин да се снабдят с грах – като го закупят от някои производител. Знаем ли какво да гледаме и как да избираме граха, когато отидем на пазара?

Имам късмета родителите ми да отглеждат грах на село и имам известен опит с брането на такъв. Това разбира се ми помага, когато се наложи да си купя грах от пазара. Да, и това ми се налага. Както споменах, сезонът му е кратък, край морето е по-хладно и грахът става готов малко по-късно отколкото в горещата тракийска низина, а и разстоянието от градината на татко, до настоящият ми дом е близо 300 км. Разстояние, което трудно се изминава всяка седмица в рамките на два дни. Да се върна на основния въпрос, за какво да следим, когато отидем на пазара и искаме да си купим грах.

Какво да сготвим с грах?

  • Най-добре е да купуваме младия грах с шушулките. След обелване зърната бързо губят своя цвят и аромат, а захарите, които съдържат бързо се превръщат в нишесте. Знам, че чистенето му е занимавка и отнема време, но може да направите това, докато гледате любимото си тв предаване или да помолите децата да се включат. Освен това чистенето на грах е чудесно антистрес занимание и прочиства мислите. Споделям от опит.
  • Шушулките трябва да са с хубав зелен цвят, да са твърди, леко лъскави и без тъмни петна. Това е знак, че грахът е прясно набран.
  • Ако краищата на шушулките са започнали леко да изсъхват, това означава, че грахът е набран преди няколко дни.
  • Шушулките на по-младия грах са със среден размер и обвивката им е по-тънка.
  • Големите шушулки с по-твърда обвивка и бледо-зелен към жълт цвят са доста зрели. Грахчетата в тях са по-големи, по-зрели и по-твърди.
  • Почиствайте граха от шушулките непосредствено или малко преди готвене. Както споменах по-горе, веднъж обелени зърната бързо започват да омекват, да загубват цвета и аромата си.

Как да съхраняваме грах

  • Можем да съхраним шушулките в найлонов плик в хладилник за около 3-4 дни.
  • Почистеният грах, може да съхраним за 1-2 дни в плътно затворена купа или плик. Имай предвид написаното по-горе и не го съхранявай прекалено дълго.
  • Може да консервираме граха или да го замразим, ако искаме да го съхраним за по-дълго. За съжаление не съм компетентна по въпроса как да консервираме грах, но със замразяването имам доста богат опит, защото това е предпочитания от мен начин за по-дълготрайно съхранение на всякакви продукти.

Как да замразим грах

Как да замразим грах

Замразяването е чудесен начин да съхраним този прекрасен зеленчук за студените зимни дни, когато разнообразието от зеленчуци е малко. По този начин се запазвам много по-голяма част от съдържащите се в него полезни вещества.

  1. Почистете граха от шушулките
  2. Измийте грахчетата под течаща вода
  3. Кипнете подсолена вода и бланширайте грахчетата за 1 минута.
  4. Отцедете ги от вода (най-добре използвайте голяма решетъчна купа или гевгир) и ги залейте с ледено студена вода, за да спрете процеса на готвене.
  5. Отцедете ги добре. Може да ги разстелите за кратко върху кухненска хартия или памучна кърпа (тензух), която да попие излишната вода. Така ще намалите риска грахчетата да замръзнат здраво едно за друго и да се чудите след това как да ги разделите.
  6. Ако имате възможност, разпръснете ги на един слой в тавичка или подходящ поднос. Приберете във фризера за час. Тази стъпка не е задължителна и може да я пропуснете.
  7. Ако сте изпълнили стъпка 6, извадете замръзналите грахчета от фризера и ги прехвърлете в подходяща торбичка. Сложете в подходяща торбичка. Най-добре използвайте такава с клипс, на която е указано, че е подходяща за замразяване. За ваше улеснение, предварително надпишете върху торбичката с перманентен маркер датата, на която сте набрали/закупили граха и какво количество грах поставяте в торбичката. Естествено ще се наложи да използвате кухненска везна за последното, но след няколко месеца ще бъдете много благодарни на себе си, че не сте пропуснали тази стъпка.
  8. Опитайте се да изкарате максимално количество въздух от торбичките.
  9. Приберете торбичките във фризера.

Може да замразите и суров небланширан грах, но го употребете не по-късно от 2-3 месеца след замразяване. Краткото бланширане позволява да запазим прекрасния зелен цвят на грахчетата, както и да неутрализираме ензимите, които влияят върху „стареенето“ на грахчетата. Зрелостта на грахчетата оказва влияние върху техния вкус, цвят и текстура. Младите грахчета имат сладък и нежен грах, докато по-зрелите започват леко да нагарчат. При замразяване на суров грах ензимите, които предизвикват зреенето на граха продължават да действат, затова не бива да пропускаме стъпката с бланширането.

 

Как да сготвя грах

Какво да сготвим с грах

Още рецепти

Как да приготвим кокосово мляко

Tanya

Селски пай

Станка Стоянова

Пица с блат от червена леща

Станка Стоянова

Оставете коментар

*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече