fbpx
Instant Vortex Plus Dual Clear Cook

Печено паприковано свинско филе

Печено паприковано свинско филе

През вековете нашите предци са създали и са ни завещали истинско богатство от най-различни специалитети. Поднасяли са се както на традиционни и семейни празненства, така и без повод. Част от специалитети за съжаление вече са само спомен. Рецептите за тях са забравени и изгубени. Месните специалитети, като суджуци, луканки, пастърми, в миналото и сега, са били обичайното мезе за ракията. Захранени сме с техния богат вкус и съпътства целия ни живот.

Индустриализацията на производството обаче доведе до промяна в рецептите на вкусните месни специалитети, които нашите предци са ни оставили в наследство. В името на печалбата, в тях се влагат месо и съставки със съмнително качество, консерванти и подправки, които въздействат на мозъка и на усещането ни за вкус. Казано с прости думи „не знаем за какво си даваме парите в магазина“.

Домашно свинско филе

Много харесваме този тип мезенца, но за много дълъг период бяхме прекратили консумацията им поради гореизложените причини. Преди месец ми хрумна да се опитам да приготвя свинско филе, което да използваме като добавка към солените палачинки и яйчени хлябове. След пореден успешен (6-ти по ред) опит дойде време да споделя рецептата с вас.

Преди да пристъпя към приготвяне, прегледах много изпитани рецепти. Тридневното киснене в саламура и прочие действия, никак не са ми по вкуса. В забързаното ежедневие още един ангажимент трудно се вписва в дневния график. Исках нещо по-бързо и лесно, затова си създадох моя рецепта. Както обичам да казвам „Аз не готвя по рецепта, аз създавам рецепти.“ 🙂

Какво месо да изберем за печеното филе?

Необходимо ви е по-сухо свинско месо. Предпочитам да използвам контрафиле. Опитвала съм да го приготвям и със свинско бонфиле и свински врат, но трудно откривам хубави парчета от последното. Необходимо ви е добре оформено парче месо, около 500-600 грама. Не се изкушавайте с по-голямо количество, защото годността за консумация на печеното паприковано свинско филе е няколко дни. Гарантирам ви, че няма да се задържи толкова дълго във вашия хладилник, защото много бързо ще бъде изядено, но все пак да ви предупредя.

Домашно печено свинско филе

Мариноване и подправки за филето

Периодът на мариноване и печене на паприкованото свинско филе е малко по-дълъг, но не изисква допълнителни действия от ваша страна. Уверявам ви, че приготвянето му е лесно като детска игра и всеки може да се справи. Няма какво да се обърка. Времето за мариноване на месото е около 12 часа, но ако не разполагате с достатъчно свободно време може да го оставите да престои и за по-кратко. Може да го оваляте в подправките сутринта преди да излезете за работа и да го изпечете късно вечерта или на следващия ден.

Стигнахме и до моята тайна подправка, която за съжаление трудно се намира в нашата страна, но това не бива да ви отказва от филето. Дори без нея, вкусното свинско филе ви е гарантирано. Тайната ми подправка, която придава неповторим аромат е плод от хвойна. Донесох си я от Москва, наред с още други благинки. Дълго време й търсих приложение. Един ден ми хрумна, че би била чудесна за моето печено паприковано свинско филе. У дома трудно свикнаха с нейния силен и специфичен аромат, но аз вече съм пленена от него. Вкусът се възпитава. 🙂

Ако нямате хвойна, не се отказвайте да приготвите филето. Просто я пропуснете и използвайте любима ваша подправка. Ако държите на нея, попитайте в специализираните магазини за подправки.

За да се хапва като мезе, печеното свинско филе трябва да се охлади. Може да хапвате месото и докато е все още топло. Тогава то е много сочно и подправките са с по-интензивен вкус и аромат.

За АИП вариант, следвайте технологията за приготвяне на месото, но използвайте само позволени от режима подправки.

Печено паприковано свинско филе
Домашно свинско филе

Печено паприковано свинско филе

5 от 1 оценка
Cook Time 2 hrs 30 mins
Времез а престой в хладилника 12 hrs
Total Time 14 hrs 30 mins
Servings 6

Ingredients
  

  • 600 г свинско контра филе
  • 2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • 1 ч.л. розмарин или 1 клонче пресен
  • ½ ч.л. джинджифил
  • ½ ч.л. сладък червен пипер
  • 1 бр плод хвойна
  • щипка черен пипер (ако обичате пикантна храна, увеличете количеството)

Instructions
 

  • Смесете в малка купичка всички подправки и ги разбъркайте добре.
  • Оваляйте месото в подправките. Сложете го в купа, покрийте я с фолио или капак и я приберете за около 12 часа в хладилника. Ако нямате време, може да пропуснете тази стъпка, но имайте предвид, че месото няма да поеме добре аромата и вкуса на подправките.
  • Вземете голям лист хартия за печене. Поставете месото в центъра му и завийте хартията като бонбон.
  • Сложете месото в подходящ съд за печене.
  • Печете месото в предварително загрята фурна на около 140-150 градуса за около 2,5 часа.
  • Извадете готовото месо от фурната и го изчакайте да се охлади. Нарежете го на тънко и гарнирайте с него любимите си палачинки, хляб или го сервирайте като мезе.

Notes

Можете да използвате подправки по ваш вкус.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Още рецепти

Аспержи на скара с лимон и зехтин

Станка Стоянова

Бонбони от тиква с кокосови стърготини и сушени плодове

Tanya

Задушени свински гърди с червено вино

Tanya

30 коментари

Силвия ноември 20, 2017 at 21:35

Здравейте, успях да намеря хвойна на Alnatura и нямам търпение да изпробвам рецептата. Изглежда много вкусно. Ще е идеален заместител на купените шунки за закуска:). Само се чудех хвойната смила ли се или се слага цяла ?

Отговор
Станка Стоянова ноември 20, 2017 at 23:27

Хвойната, която имам е мека. Само я стривам с пръсти, за да се разпука и да си пусне аромата. Много силен аромат има и няма нужда да се смила.

Отговор
калина февруари 19, 2018 at 16:39

Здравейте, Станка 🙂 Чудесни рецепти 🙂 Бих искала да попитам за технологията на печене на контрафилето. Писали сте ,че хартията се завива като бонбон, т.е. увиваме месото цялото в хартия ли?
Благодаря предварително,
Калина

Отговор
Станка Стоянова февруари 20, 2018 at 01:13

Здравейте!
Точно така, завиваме цялото парче месо в хартия така че да е добре увито, за да може да се задуши и соковете да останат в опаковката.

Поздрави!

Отговор
Веселина юни 1, 2018 at 19:23

Здравейте, Станка,
Имам два въпроса – мазнина изобщо ли не се слага към паприкованото свинско филе и още – хартияна за печене е доста твърда и жилава и не съм сигурна, че месото ще се задуши в нея. Може ли да се увие във алум.фолио?
Благодаря Ви.

Отговор
Станка Стоянова юни 2, 2018 at 20:48

Здравейте,
Няма нужда от мазнина. Без нея става чудесно. Ако желаете, може да го намажете с някаква мазнина. Месото, което подбирам, обикновено има тънък слой мазнина отгоре, но се е случвало и да няма и пак е ставало много добре.
Винаги го пека в хартия. Завива се добре, като бонбон, като гледате края на листа да се падне от горната страна на месото. След това смачквате хартия от страни и я усуквате колкото е възможно. Запазва си формата и месото се задушава много добре.
Алуминиевото фолио не е добре да влиза в пряк контакт с храна, защото при висока температура алуминиевите съединения навлизат в храната и я правят токсична. Дори СЗО препоръчват да се избягва ежедневната му употреба и да внимаваме как го използваме.
Поздрави! 🙂

Отговор
Гери юни 16, 2018 at 12:39

Здравейте, в тавата, в която ще се пече месото, добавя ли се вода? Хартията не изгаря ли?

Отговор
Станка Стоянова юни 16, 2018 at 14:09

Здравей, Гери! Няма нужда да се добавя вода. Месото се задушава в хартията и част от соковете му изтичат в нея. Хартията за печене има специално покритие, което й придава незалепващи свойства и я прави устойчива на висока температура. Почти винаги при печене използвам такава хартия, на различни марки, и никога не се е случвало да изгори.
Ще се радвам да споделиш, след като го приготвиш, харесало ли ти е. 🙂

Прекрасен ден!

Отговор
Гери юни 17, 2018 at 19:20

Здравейте отново – направих го, стана чудесно – крехко и ароматно!Т.к. не съм виждала и ползвала хвойна, добавих кориандър – резултатът е повече от добър. Благодаря за рецептата!!

Отговор
Станка Стоянова юни 22, 2018 at 12:13

Здравей! 🙂 Хвойна се намира в специализираните магазини за подправки, но и без нея се получава много добре. Кориандърът и на мен много ми харесва в комбинация със свинско месо и често подправям с него. 🙂

Отговор
Ina октомври 7, 2018 at 17:27

Страхотно ! Най-големият му недостатък е, че свършва за едно ядене, а се надявах да имам поне за веднъж, за сандвичи на децата в училище 🙂 (месото ми беше килограм). Получи се идеално, невероятно ароматно и дори капризният ми съпруг беше очарован.
Благодаря

Отговор
Кремена октомври 27, 2018 at 18:53

Здравей, Станка! Пробвали ли сте да печете месото в уред за бавно готвене? Ако ДА. За колко време? Благодаря!

Отговор
Станка Стоянова октомври 27, 2018 at 19:25

Здравей, мислила съм си да пробвам, но не съм. Може би 6-7 часа максимум биха били достатъчни, ако съдя по други парчета месо (джолан), които съм пекла в такъв уред. Ако опиташ, моля пиши как се е получило. 🙂
Поздрави!

Отговор
Кремена ноември 2, 2018 at 21:23

Пробвах в уред за бавно готвене. Пекох 4,30 часа на силна степен. Всички стъпки съм изпълнила както е в рецептата. За втори път правих филето. Според мен стана по воднисто. Месото беше много крехко. Не може да се реже на тънки филийки 🙁 . Въпрос на избор. И двата начина са добри, но аз предпочитам печенето във фурна в този случай.

Отговор
Станка Стоянова ноември 5, 2018 at 15:21

Благодаря, че сподели опита си с уреда за бавно готвене. Това филе така и не съм го пробвала в него. Забелязала съм, че когато пека месо в уреда за бавно готвене, винаги става изключително крехко (чак се разпада), но и отделя много течност. Ако ще се хапва като основно ястие, може да се изпече в него, но ако ще се използва като мезе или за сандвичи – фурната е по-добрият избор.
Поздрави!

Отговор
Кремена ноември 4, 2018 at 09:06

Станче, БЛАГОДАРЯ ти за рецептата!

Отговор
Станка Стоянова ноември 5, 2018 at 15:18

Креми, и аз благодаря! 🙂

Отговор
Пепа март 14, 2023 at 15:59

А дали ще може да се приготви в мултикукър на програма bake или grill?

Отговор
Станка Стоянова март 14, 2023 at 21:34

Не съм опитвала, но няма причина да не се получи на Bake или Roast.

Поздрави,
Станка

Ася януари 5, 2020 at 21:03

Звучи много интересно! Имате ли опит с пилешко филе? Благодаря,

Отговор
Станка Стоянова януари 7, 2020 at 16:03

Лично не съм пробвала с пилешко филе, но имам отзиви от хора, които са опитвали. Получава се. Печете по-кратко.

Поздрави!

Отговор
Александра Табакова октомври 19, 2020 at 10:31

Танче, розмаринът ми е само пресен от градината, но ми се вижда малко жилав. Как да го сложа – ситно накълцан, или на цели иглички, които после да махна?

Отговор
Станка Стоянова октомври 19, 2020 at 10:36

Здравей, Алекс 🙂 Както предпочиташ. Ако искаш после лесно да го отстраниш, може направо на цели иглички. Ако ли не, накълцай го. Понякога използвам сушен розмарин. Той е доста твърд.

Отговор
Мария Керекова септември 20, 2021 at 18:23

Здравейте! Рецептата много ми хареса и в момента я пробвам. Само едно уточнение – 150 градуса със или без вентилатор е печенето?

Отговор
Станка Стоянова септември 20, 2021 at 20:47

Здравейте, без вентилатор.
Поздрави!

Отговор
Жулиета септември 24, 2021 at 16:01

Здравете, пробвала ли сте да изпечете месото в air fryer? Дали би станало?

Отговор
Станка Стоянова септември 27, 2021 at 12:02

Здравейте,
Не, не съм пробвала. Може да опитате, но не мога да кажа със сигурност дали ще се получи или не. Трябва да го печете без хартия за печене. Заради височината на парчето месо, хартията ще е доста близо до нагревателя на air fryer-а (нагревателят на моя е открит) и хартията може лесно да изгори.

Поздрави,
Станка

Отговор
Кремена декември 11, 2022 at 14:21

Здравейте!
Приготвих месото като изпекох месото в air fryer.
Всичко напарвих така както е по рецепта.
Место стана превъзходно.

Поздрави,
Кремена

Отговор
Марчела Петрова юли 9, 2023 at 19:41

Здравейте Станка,
аз съчетах вашата рецепта и други съвети и направих филето така:
накиснах го във вода с морска сол за около 10 часа, после подсуших добре и го овалях в микс от подправки като риган, мащерка и прочие, след което го опекох за 20 минути на 220 градуса във фурната, изключих фурната и я отворих чак на сутринта за закуска. Получи се страфотно. Ако печем на ниска температура над час и половина получаваме свинско печено и месото загубва соковете си. При печене за 20 минути на висока температура ( дори има препоръки за свинско филе 18 мин на 220 град, а за пилешко – 17 минути на 200 гр.) месото се запечатва, а фурната след това изстива мининум за 3 часа и топлината си свършва работата.

Отговор
Марчела Петрова юли 9, 2023 at 19:44

5 stars
Поздрави,
Марчела

Отговор

Оставете коментар

Оцени рецептата




*С попълването на тази форма, Вие се съгласявате Вашите лични данни да бъдат съхранявани и управлявани от този сайт.

Сайтът използва "бисквитки", за да Ви предостави по-добро потребителско изживяване. ОК Научете повече